Skocz do zawartości
  • 0

łuska,dziwne(?)oznaczenia

lanca

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Prosił pan musiał sam :) Przypadkowo znalazłem odpowiedź na nurtujące mnie pytanie. Otóż przedmiotowa łuska pochodzi od armaty ppanc bofors, odpowiedź znalazłem na forum. Tylko zastanawia mnie jedno skąd się wzięła na terenach rdzenno-niemieckich. Czy niemcy mieli takie działka na uzbrojeniu, czy posługiwali się zdobycznymi? Czy działka takie były na uzbrojeniu armii czerwonej? I uczestniczyły w trakcie marszu na zachód?
Napisano
To w sumie dobrze, że się samemu odnajduje odpowiedź :)
Ja trochę drążyłem temat po cichu i starałem się odnaleźć producenta ale nie znalazłem nic a tego LOT-u nie umiem rozszyfrować. Myślałem, że to łuska do amerykańskiej armatki ppanc M3 ale po foto mało dało się oszacować. Jeśli już te armaty miały być na wyposażeniu Wermachtu to były to armaty zdobyte w Polsce lub Danii. O Armii Czerwonej nic mi nie wiadomo aby tych armat używali,choć pewnie egzemplarze wpadały w ich ręce po kampanii w Polsce i Finlandii. 1945 jednak pewnie nie doczekały.
Napisano
VIII Dortmunder-Hoerder Hüttenverein A.G., Rheinische Str. 173, Dortmund

P249 oznacza zaś Finower Industrie GmbH, Finow/Mark Brandenburg
Napisano
Widzę że wiedza kolegów potężna, to może ktoś pomoże mi z tym fantem:
Łuska 37 mm na czole nastepujące bicia :
- 37mm MARKIIA2
- wokół spłonki napis LOT 22905-76 1942
- G.B.& C.CO
- logo dwie skrzyżowane armaty przykryte kołem ( tak mi to
wyglada :)
Napisano
Tak z grubsza to głównie chodzi mi o to jakie działko tym strzelało i na czym mogło być montowane. Znalezione w okolicach dawnego lotniska.
Napisano
Być może,nie jest to amunicja od boforsa, nie jestem znawcą tematu. Sugerowałem się treścią postów znajdujących się na forum. Co do faktu, iż jest to amunicja amerykańska nie dyskutuję. Jednak sposób bicia oznaczeń na mojej łusce, różni się od znajdujących się na wskazanej stronce, sam sposób rozmieszczenia znaków też jest inny ( być może to zależy od producenta ). Kwestią zasadniczą jest to z czego tym się strzelało. Sugerując się wskazaną stronką jest to amunicja ppanc. ;) więc Zubiked, trochę racji miałem ( może fartem ;)PZDR. Jakieś sugestie.
Napisano
kamelot pisałem Ci że to łuska amerykańska . Zależy iod kryzy czy lotnicza czy armatka ppanc. Nie cudacz z tym boforsem. Czyś ty Widział łuskę boforsa ppanc ? Trochę łykniesz wiedzy to sam będziesz się wstydził togo co napisałeś

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie