lookas Napisano 21 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2009 Mam do was pytanko albo prosbę:)Mimo,ze sam jestem leśnikiem - choc nie praktykujacym - nie mam pojęcia jak wygladał mundur służby leśnej przed wojną. Bardzo przydałaby nam sie taka postać, ale chciałbym odtworzyc ja wiernie a nie po łebkach. Jako,ze dopiero zaczynam poszukiwania, pewnie conieco wydłubie sam. Ale jeśli ktokolwiek mógłby mnie poratowac fotkami lub opisami z epoki byłbym baaaaardzo zobowiazany:)Serdecznie pozdrawiam!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lookas Napisano 21 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2009 i jeszcze coś w temaciehttp://65-lat-temu.salon24.pl/86782,czarna-sukienka-czyli-o-lesnikacha na dole tekstu fotka.Co prawda,mnie interesuje bardziej wielkopolska,ale tema w ogóle jest bardzo ciekawy a mało znany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUSZYNA Napisano 21 Lipiec 2009 Share Napisano 21 Lipiec 2009 http://odkrywca.pl/przedmioty-zwiazane-z-lesnictwem,500646.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lookas Napisano 21 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2009 przeoczyłem ten wątek a ciekawy:)Co prawda spory tam miszmasz, bo w jednym garnku jest i lesnictwo niemieckie i polskie( tylko do pewnego stopnia oparte na niemieckich przykładach) i niemało elementów powojennych (choć w lesie to az tak szybko nie ewoluowało)No ale dzięki, mam już jakispunkt zaczepienia.Dzięki!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 21 Lipiec 2009 Share Napisano 21 Lipiec 2009 A powitać jak leśnik leśnikaZależy z jakiego okresu przedwojnia" chcesz odtwarzać leśnika, i czy z Dóbr Prywatnych, Wspólnot czy Lasów Państwowych.Począwszy od pruskich czy austriackich mundurów ułańskich po regulaminowe wojskowe kurtki i eksperymentalne półcywilne" uniformy. Do tego cała gama prywatnych odstępstw regulaminowych.Polecam na początek książki L. Pręcikowskiego.Temat bardzo głęboki i rozległy, sam kilka dobrych lat w tym siedzę" i non stop coś nowego się człowiek uczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 21 Lipiec 2009 Share Napisano 21 Lipiec 2009 Temat szeroki jak rzeka , od siebie moge tylko tyle dodac ze np lesnicy w zywieckich dobrach arcyksiecia Habsburga mieli mundury zblizone nieco stylistyka do ubiorów tyrolskich, zwlaszcza naktycia głowy - stosowano kapelusze, a nie czapki natomiast mundur był w kolorystyce bardziej szarej niz zielonej ...informacje opieram na wspomnieniach dziadka i kilku jego kolegow ..niestety nikt z nich nie zyje wiec nie mam mozliwosci weryfikacji tych wspomnien ... i nie mam takze niestety zadnych fotek przedwojennych lesnikow w tych mundurach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lookas Napisano 22 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2009 Darz Bór!!! szczególnie dla swojskiego Klona w łacińskim nazwaniu:)A juz wracając do tematu, który rzeczywiście jak widze szeroki....żal,ze nikt tego nie uczy. Anie w technikum ani na studiach nikt nie zajmował się, nawet fakultatywnie tym aspektem. A wielka szkoda. Zatem z ogromną przyjemnościa poszukam i postudiuję ten temat. Na pierwszy ogień wziąłobym leśników z terenu Wielkopolski. Przyda nam sie taka postać w scenariuszach. Powiedzmy...podleśniczy w okolicach Poznania latem 1939.Spotkałem gdzieś foty, na których wystepowali leśnicy w bryczesach i wysokich butach. Tu nie ma problemu - mam i uzywam takich do munduru. Natomisat kurtka i czapka to juz wyzwanie. No i reszta szpeju" :)A książek juz szukam:) Mój adres jest do dyspozycji, chetnie pokoresponduję.Pozdrawiam!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lookas Napisano 22 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2009 I jeszcze coś:własnie znalazłem, czy o ta ksiązkę chodziło??http://www.lesnymundur.zafriko.pl/kat/ludzie_lasu_i_ich_mu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 22 Lipiec 2009 Share Napisano 22 Lipiec 2009 Tak. to na początek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KsięstwoCieszyńskie Napisano 23 Lipiec 2009 Share Napisano 23 Lipiec 2009 Może to cząstkowo pomoże...http://www.uniforminsignia.net/?option=com_insigniasearch&Itemid=53&result=1117 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.