Skocz do zawartości
  • 0

Ósemka na blaszce i przypinka (1831 r. ???)

Wyro

Pytanie

Napisano

Te dwie rzeczy wyszły obok siebie na polach gdzie toczyła się bitwa lub przynajmniej przechodziły oddziały z okresu Powstania Listopadowego. Nie wiem czy te znaleziska maja taki kontekst, ale bardzo bym chciał:)

Ósemka ma mocowanie carskie (przynajmniej identyczne wykonanie jest np. w carskich guzikach) i nawet sznurek w środku.

Na przypince z kolei pod spodem jest kawałek pasa czy skóry jakiejś. Niestety sygnatur, napisów brak.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
jeśli chodzi o nabijkę z końskiej uprzęży - to identyczna, z identycznym nawet kawałkiem skóry pod pozurkami - została znaleziona na obozowisku z 1831 r.
Natomiast jeśli chodzi o kawałek blachy z 8 to wydaje mi się, że jest to odłamany fragment jakiegoś emblematu wojskowego z I poł. XIX w. Może od czegoś co było przy końskiej uprzęży? Zachowane ucho służące do mocowania na sórze jest typowe dla nabijek z XVIII i poł. XIX w.
Gratuluję i pozdrawiam
Napisano
Czytam o bitwie z Powstania Listopadowego i tam działał mocno i wlaczył dokladnie w tym miejscu 8 pułk piechoty dowodzony m.in. przez gen. Małachowskiego. Hmmmm, stąd może ta ósemka?
Napisano
Jak najbardziej możliwe. Ucho wskazuje na to, że była mocowana do skóry. Z pewnością fragment blachy z 8 nie znajdował się przy oporządzeniu pojedyńczego żołnierza. Może znajdował się przy oporządzeniu konia taborowego lub oficerskiego?
Pozdrawiam
Napisano

Te dwie rzeczy wyszły obok siebie na polach gdzie toczyła się bitwa lub przynajmniej przechodziły oddziały z okresu Powstania Listopadowego. Nie wiem czy te znaleziska maja taki kontekst, ale bardzo bym chciał:)

Ósemka ma mocowanie carskie (przynajmniej identyczne wykonanie jest np. w carskich guzikach) i nawet sznurek w środku.

Na przypince z kolei pod spodem jest kawałek pasa czy skóry jakiejś. Niestety sygnatur, napisów brak.

Napisano

Już z siostrzeńcem czwórke" widzieliśmy na wpince, ale okazała się to tylko nasza zbiorowa halucynacja:) Poza tym oczywiście kanarek to podniósł w rękach siostrzeńca, a ja z profesjonalem gorzej... Jutro wrzucę. Inna epoka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie