Skocz do zawartości

sygnet

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!Sygnet znaleziony na terenach dawnego Imperium Rzymskiego w towarzystwie rzymskich miedziaków.Materiał słabe złoto,stan chwila po podniesieniu z gleby.Czy sygnet może pochodzić z tego samego okresu?(monety III-IV w n.e.)Proszę o wszelkie informacje.Z góry dziekuję i pozdrawiam!

Napisano
to sygnet pieczętny, i raczej nie jest starszy niz 300 lat..
na 100% z Rzymem nie ma nic wspólnego..
daj lepsze fotki.. po tych nie widać z jakiego materiału jest wykonany.
pozdro!
Napisano
Dzięki za szybką odpowiedź,lepsze fotki wrzucę jutro z samego rana,bo nie mam sygnetu przy sobie.Mieszkam obecnie na południu Niemiec a to istne eldorado jezeli chodzi o monetki antyczne,dlatego też pierwsza myśl jaka mi się nasunęła to sygnet zymski".A propos coś więcej o tego typu sygnetach,właściciel był rolnikiem,hodowcą koni,handlarzem końmi lub też może koniokradem?Pozdrawiam!
Napisano
Ciekawa stronka z biżuterią antyczną,dzięki.Jutro dorzucę kilka fotek z drobiazgami ktore znalazlem, a ktore najprawdopodobniej z Rzymem maja więcej wspólnego niz ten sygnet.Wielkie dzieki!
Napisano

znalazłem takie zdjęcie na poczatek,różności,coś na wzór dużej nabijki na, właśnie na co,cos na wzór kolczyka podobna ornamentyka,takich krążków sa setki,ten na pierwszym planie ma ornament,orzełek jak na proporcach rzymskich to ten po prawej,pierścionek bez oczka,trzy naciecia,szpila itp.znajde chwile to zrobie zdjecia innych przedmiotów.Pozdrawiam!

• 2 weeks later...
Napisano

Odświerzam watek może ktoś pomoże wydatować.Sygnet w różnych ujęciach,odbicie w wosku oraz broszka lub nabijka także w różnych ujęciach.Nadmieniam,że pod dolnym mocowaniem broszki resztki miedzianej jak gdyby plecionki.Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie