lew_1988 Napisano 10 Listopad 2009 Napisano 10 Listopad 2009 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b7c2d02b5eca82f0.html
41pp Napisano 10 Listopad 2009 Napisano 10 Listopad 2009 ,,,,GN z nasadką karbowaną na lufie, drewnianą kolbą z dużą gumową nakładką i krótkim magazynkiem, służył do miotania granatów nasadkowych :) wredna sprawa zwłaszcza ten z zatopionymi kulkami a kopał jak młody ogier,,,Widzę że na forum są fachowcy", za moich czasów na drużynkę" przypadał taki jeden samobój" z GNPozdrawiam.GW
41pp Napisano 10 Listopad 2009 Napisano 10 Listopad 2009 Oczywiście że, akładka" na kolbę była kauczukowa a nie gumowa.
magui Napisano 11 Listopad 2009 Napisano 11 Listopad 2009 Kiedyś, gdzieś, wpadła mi w ręce jakaś gazetka - broszurka(nie pamiętam, co to było), gdzie opisywano m.in. strukturę ZOMO i tam stało jak byk", że kompania ZOMO miała etatowo na swoim uzbrojeniu oprócz RWGŁ i AWGŁ również:-karabinki Kałasznikowa (AKMS)-pistolety P-64 (d-cy plutonów)-pistolety maszynowe P63 RAK" (kierowcy)-ckm - 1 szt. (Goriunowa SG-43)-RKM - 4 szt. (RPD)-moździerz - 1 szt. (50mm)-działo bezodrzutowe B10 - 1szt-karabin wyborowy SWD z celownikiem optycznym - 1 szt.-ręczny granatnik ppanc RPG-7 z celownikiem optycznym - 1szt.Sam jestem ciekaw, czy to co wyczytałem odnosiło się do wszystkich jednostek ZOMO i w jakich latach obowiązywało takie uzbrojenie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.