Partyzant Kampinosu Napisano 1 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 1 Lipiec 2009 WitamDostałem bagnet taki jak w temacie i mam z nim problem ponieważ jest troszkę styrany przerobiony na nóż ostrzony itp ale to mały pikuś, bo widzę ubytki powłoki nierdzewnej(jak umyłem go to w tych miejscach nie było nalotu rdzy[zaznaczone na czerwono], natomiast tam gdzie jest jakby polerowane to była rdza) i proszę o poradę co z tym zrobić, czy da się go jakoś uratować zeby normalnie wyglądał? może jakoś usunąć powłokę i zaoksydowac? jakby był bagnetem to zostałby w kolekcji a jak jest tak styrany to będzie z niego nożyk na poszukiwania:)PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 1 Lipiec 2009 Share Napisano 1 Lipiec 2009 Miałem kiedyś identycznie spiłowanego takiego szrota,stal do D,rdzewieje momentalnie,rączka niewygodna i ogólnie moim zdaniem jako bagnet i nóż na wykopki to istna porażka,teraz używam polskiego noża szturmowego i jest o niebo lepszy.Ja mojego delikatnie dopieściłem i poszedł na allegro za 50 zł,do tej pory nie mogę się nadziwić:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Partyzant Kampinosu Napisano 1 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 1 Lipiec 2009 nierdzewny był ale teraz lipa:) nie ma też co porównywać noża szturmowego do bagnetu, inna stal itp itd:) ale lepszy mi nie potrzebny ważne aby coś przecinał:)PZDRPS. Nikt nie wie jak to usunąć(warstwa nierdzewna)? potem bym go zaoksydował" w oleju, lub niestosowany sposób podany przez braciaka czyli gotowanie w kwasku cytrynowym ponoć zostaje ciemno-szara warstwa, można wypróbować i tak to szrocicho jest:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 1 Lipiec 2009 Share Napisano 1 Lipiec 2009 Usunąć można papierem ściernym tyle że jak potem nałożysz takimi domowymi sposobami powłokę to gwarantuje że zetrze się toto momentalnie tym bardziej że nóż na wykopki służy przeważnie do grzebania w ziemi i skrobania fanta.No chyba że poniklujesz,ocynkujesz lub oksydujesz w jakimś profesjonalnym zakładzie to jeszcze ci może posłużyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Partyzant Kampinosu Napisano 1 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 1 Lipiec 2009 aha dzięki, mnie to bez różnicy bo i tak rdzewieje tam gdzie nie ma już tej powłoki:) zobaczę co da się z tym zrobić.PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 1 Lipiec 2009 Share Napisano 1 Lipiec 2009 Do kolekcji to poszukaj ładniejszego. Nóż z tego będzie kiepski bo pomimo że to stal węglowa to słabo się ostrzy.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Partyzant Kampinosu Napisano 1 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 1 Lipiec 2009 nie no on jest do przeznaczenia ojowego" że tak to nazwę, a do kolekcji to na alledrogo po 90zl mozna dostać czasem taniej więc z tym się nie bede bawił do kolekcji ale jako kosa do lasu może być:)PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.