Skocz do zawartości
  • 0

Kapelusz - firma

kowalinho

Pytanie

Napisano
Temat traktowany zdaje się zupełnie po macoszemu - kapelusze.

Przy wczorajszym strychobraniu trafiła się kapeluszy cała sterta - jeden mnie zainteresował. Męski, szary, filcowy, w stanie fatalnym, ale wnętrze, ze względu na dwa szczegóły jest ciekawe.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dokładnie zrób tak jak kolega mirek1p radzi, ja kiedyś nie mogłem wydatować swojej niemieckiej miski porcelanowej, zrobiłem fotki miski i sygnatury, napisałem do producenta i mi po jednym dniu odpowiedzieli co i jak, no i widać było, że faktycznie mieli z tego radochę!

pozdro!
Napisano
Ale np. w latach 60-tych i pozniej na 100% poslugiwal sie nazwa Polkap, nie uzywano nazwy przedwojennej nawet dla produktow eksportowych. A mozliwe, ze wczesniej rowniez.
Napisano
Temat traktowany zdaje się zupełnie po macoszemu - kapelusze.

Przy wczorajszym strychobraniu trafiła się kapeluszy cała sterta - jeden mnie zainteresował. Męski, szary, filcowy, w stanie fatalnym, ale wnętrze, ze względu na dwa szczegóły jest ciekawe.
Napisano

Szczegół pierwszy - sygnatura na skórzanym potniku.

Ładny herb firmowy, data założenia firmy (jak sądzę) i stylizowana nazwa miejscowości i... model kapelusza?

Napisano
Jak się domyślacie, rozchodzi się o to, czy jest przed, czy już powojenny.

Z jednej strony:

1) Przedwojenny herb firmy - znalazłem takowy w internecie na przedwojennej ulotce firmy, niestety nic więcej
2) Data założenia, która po wojnie raczej eksponowana by nie była
3) Anglojęzyczne napisy - ephyr", Premium quality" - często spotykane w przedwojennych wyrobach, w powojennych nie
4) Ogólna wysoka jakość kapelusza

Ale z drugiej na przykład kojarzący się z latami powojennymi napis Made in Poland".

Może macie jakiś pomysł, jakieś informacje? Niby mało ciekawa rzecz, ale jestem ciekaw.

Pozdrawiam,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie