vonadamski Napisano 28 Czerwiec 2009 Autor Napisano 28 Czerwiec 2009 Witam kolegów!!!Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyc mi w jaki sposób namierzacie cel za pomocą TeeMa. Poproszę o krótki instruktaż.Z poważaniem vonadamski
Raned Napisano 29 Czerwiec 2009 Napisano 29 Czerwiec 2009 Do celu podchodzi się z kilku kierunków zaznaczając miejsce gdzie jest najsilniejszy sygnał i wyznacza miejsce przecięcia prostych.
vonadamski Napisano 29 Czerwiec 2009 Autor Napisano 29 Czerwiec 2009 Hm próbowałem ale pomimo doświadczenia z kilkoma jednosondowcami" ciężko było mi określić w którym miejscu ma być środek celu. Posiłkowałem się moim EX SE ale to nie pomagało bo tamten zbierał każdego gwoździa w pinpoincie Teraz jednak już wiem :) Przycisk zerowania" w momencie maximum na gaigerze":)i wszystko jasne. No i łapie sondą równoległą do ziemi tzn przednią :) dla tych którzy kiedyś o to zapytają.Ach te testy Na koniec może ktoś mi powie co ja mam biedny SAMOTNY żuczek zrobić z łopatą :) Nawet położona na przeciwległym ramieniu troszkę hm zakłóca tresch :(Z poważaniem vonadamski
papi Napisano 30 Czerwiec 2009 Napisano 30 Czerwiec 2009 Przede wszystkim chodząc z tm-em nie możesz mieć nic metalowego przy sobie kluczy papierosów czy gum do żucia a co dopiero saperki. Samemu się ciężko łazi z tm 808 druga osoba z wykrywką na drobnice i całym sprzętem. Co do namierzania to wygląda to mniej więcej tak : chodząc na auto (odradzam gorsze osiągi ) podczas przechodzenia nad zakopanym obiektem siła sygnału będzie wzrastać a miernik będzie się wychylać(jeżeli obiekt jest dość płytko może wyjść nawet poza skale a sygnał przestanie się zwiększać powyżej pewnego poziomu) by namierzyć środek obiektu musisz przejść nad znalezionym obiektem przynajmniej z dwóch kierunków zwracając uwagę w którym miejscu sygnał jest najmocniejszy i tam jest właśnie środek obiektu. Pamiętaj ze w trybie auto detektor musi byś w ciągłym ruchu. Wykrycie obiektu sygnalizowane jest, gdy przednia sonda znajduje się nad przedmiotem. Nieraz przedmioty głęboko zakopane znajdują się bardziej tylnej sondy, ale nie dalej niż 10 cm od przedniej. Jeżeli chcesz to mogę tez opisać namierzanie w trybie no-auto, ale jest to bardziej skąplikowane i mogę tez opisać jak określić przybliżona głębokość zalęgającego obiektu. Mała rada chodząc z tem-em trzymaj go jak najbliżej ziem (można powiedzieć chodząc zgarbiony nie jest to wygodne, ale można się przyzwyczaić) z doświadczenia mowie ze w ten sposób wyciągnąłem rzeczy, których wcześniej nie widział w tym samym miejscu przy normalnym chodzeniu tylko ze ja chodzę w no-auto lepszy zasięg po dobrym ustawieniu wykrywki. Pozdrawiam papi
terenowiec69 Napisano 8 Lipiec 2009 Napisano 8 Lipiec 2009 Napiszcie jak stroicie do pracy tm-a,nie mam instrukcji po polsku jeszcze ,dzięki.
terenowiec69 Napisano 8 Lipiec 2009 Napisano 8 Lipiec 2009 Co i jak po kolei muszę zrobić żeby z nim chodzić.
tomakzr Napisano 8 Lipiec 2009 Napisano 8 Lipiec 2009 wykrywacz jest bardzo prosty w obsludze,dodam tylko ze procz metalowych przedmiotow noszonych przy sobie pozostaje jeszcze problem niestabilnych sond,ktore pomimu srub zabezpieczajacych potrafia drgac co powoduja jego wzbudzanie i to chyba jego najwieksza wada.nie jest tez praktyczny w krzaczorach.ale na gleboka militarke i depozyty polecam.mi sluzy jako uzupelniajacy i jest ok
terenowiec69 Napisano 8 Lipiec 2009 Napisano 8 Lipiec 2009 To może napisz jak sie go stroi do pracy,bo z angielskiej instr,trudno mi wywynioskować.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.