Skocz do zawartości

IPN wytropił w USA ukraińskiego policjanta Johna Kalymona

kindzal

Rekomendowane odpowiedzi

Matki Boskiej w to nie mieszam, przepraszam za moje posty bo są nie na miejscu i nie na temat, i nie uważam że działalność" Kalymona jest w jakikolwiek sposób pożyteczna,nie są to dla mnie zbędne jednostki ale nie ma co nazywać ich od razu Polakami, każdy ma prawo do życia czy żyd czy murzyn czy arab,tylko w swoim kraju(oczywiście nie mówię żeby eksterminować mniejszości narodowe,chodzi mi o to że dla mnie Polakiem nazwać go nie można), co do wyrządzenia krzywdy to był taki epizod ale nie będe się rozpisywał nie na temat, jeszcze raz przepraszam za posty nie na miejscu i nie na temat

PZDR

Dobra, w takim razie ostanie pytanie. W którym SWOIM" kraju mieli w takim razie w 1942 roku lwowscy Żydzi mieszkać? Wegług ciebie nie w Polsce, według Kalymona nie na Ukrainie, według jego niemieckich kolegów nie w 1000 letniej rzeszy i ziemiach okupowanych, a według poglądów niektorych Arabów w 1942 roku, też zabardzo nie w Palestynie. Czy znowu mowa o przysłowiowym Madagaskarze? A jeżeli nie przyjeli w 1940 roku obywatelstwa sowieckiego (a byli tacy co odmówili bo czuli sie Polakami), to na Syberji?

A zanim odpowiesz, że może w USA, to od razu odpowiem, w Nowym Jorku, Toronto(Kanada), czy Londynie(WB) też ich w tych czasach nie chcieli. O tym już pisalem, pod tym wątkiem: http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=653967#862109

Zydzi-temat rzeka. Propnuję zalożyć oddzielny wątek. A wracając do wątku, IPN zostal wlaśnie po to powolany. Malo prawdopodobne aby doszlo do ekstradycji i spektakularnego procesu, ale już sam fakt, że ten czlowiek resztę życia spędzi w strachu za zbrodnie popelnione w mlodości jest sukcesem. Kiedyś byl katem, teraz przekona się jak to jest być ofiarą.

Pzdro.

Kol popcorn65 ja tego osobnika w żadnym wypadku nie nazwałbym ofiarą. Natomiast ściganym ( oby skutecznie) jak najbardziej !
Kol M164U zapytujesz w jakim kraju mieliby mieszkać lwowscy czy np krakowscy żydzi ? Jak to w jakim .. W swoim !!! W tym który budowali przez ostatnie 600 lat . Znaczy się w Rzeczpospolitej !
PS rozumiem teraz czemu Stalin kazał wyplenić partyzantkę ... ( za Suworowem ;) )

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie