Wyro Napisano 26 Czerwiec 2009 Autor Napisano 26 Czerwiec 2009 Bardzo mnie ciekawi co mój siostrzeniec pomiędzy moimi dołkami :) podniósł pod jednym słynnym folwarkiem:)Wszystko jest na tym czymś, ale jeśli trzeba przybliżeń to je dam.Jest tam też data po prawej stronie, czy daty nawet.
Wyro Napisano 26 Czerwiec 2009 Autor Napisano 26 Czerwiec 2009 Dzięki EMPAI! Znalazłem tę aukcję: https://ssl.allegro.pl/item625231965_na_pamiatke_urzadzenia_wloscian_1864r.html Ktoś zna historię i więcej danych o tym medalu pamiątkowym?
Wyro Napisano 26 Czerwiec 2009 Autor Napisano 26 Czerwiec 2009 A, mam. http://www.ggn.pl/aukcja31/31_mini/472.jpgMedal 1864 Aleksander II - „Na pamiątkę urządzenia Włościan”, medal wybity 2.03.1964 na pamiątkę uwłaszczenia chłopów. Sygn. na Av I. Koзинъ P, Rv. Соч. Пименовъ, P. Чукмасовъ. H.Cz.6757, Racz.-, Sn. Ø 36,3 mm
EMPAI Napisano 26 Czerwiec 2009 Napisano 26 Czerwiec 2009 W opisie aukcji ggn jest błąd.Ten medal został wybity w 1864 roku tuż po uwłaszczeniu chłopów w Królestwie Polskim przez cara Aleksandra II a nie w 1964 roku.Literówka , ale medal ma 145 lat a nie 45 :)To zreszta widać...cynk z którego został wybity słabo zniósł pobyt w ziemipozdro-EMPAI
Wyro Napisano 26 Czerwiec 2009 Autor Napisano 26 Czerwiec 2009 Jak myślisz (myślicie), gdzie można poczytać o tym medalu (komu go wręczano itp.)?
EMPAI Napisano 27 Czerwiec 2009 Napisano 27 Czerwiec 2009 Będzie Ci ciężko dotrzeć do konkretnego rozporządzenia ustanawiającego ten medal.Zwłaszcza , że to medal pamiątkowy a nie uznaniowy czy nagrodowy.Napewno nie był to carski ukaz tylko dokument niższej rangi.Poszukaj w necie lub publikacjach o Królestwie Polskim lub końcówce Powstania Styczniowego.Może ktoś szerzej go opisał.Pamiętaj , że częściowe uwłaszczenie chłopów w Królestwie było aktem politycznym.Aleksander II chciał przekonać do siebie chłopów a jednocześnie zniechęcić ich do panów "Bardzo się nie musiał starać bo wiadomo jaki był ich stosunek do tej burdy paniczyków "W ten sposób próbował ostatecznie zgasić dogasające już Powstanie i zaskarbić sobie wdzięczność tej warstwy.Medal jest wybitnie propagandowy więc możesz także coś znaleźć w publikacjach o polityce caratu w tamtym okresie.Chyba , że konkretny link podadzą Ci kopijnik , coriolan , abcd...:) albo inny z kolegów ekspertów.Jak do czegoś dotrzesz wrzuć proszę do tego postu...pozdro-EMPAI
Wyro Napisano 27 Czerwiec 2009 Autor Napisano 27 Czerwiec 2009 Jak coś znajdę to na pewno dodam. Poza tym ciesze się, bo jest to jedyna rzecz związana z Powstaniem Styczniowym która mam (a właściwie ma mój siostrzeniec) z wykopków. Uwłaszczenie oczywiście zadeklarował na samym początku Tymczasowy Rząd Narodowy (vide zdjęcie), ale car propagandowo skopiował jego założenia. Chociaż trzeba przyznać, że chłopi z terenów polskich wcielonych do Rosji (nie przynależnych do Królestwa Polskiego) zostali przez cara uwłaszczeni już w 1861 r.W każdym razie, EMPAI, dziękuję za pomoc w ID.P.S.A co do uwłaszczenia cieszy mnie kontekst znaleziska, bo przed brama wjazdową (prawie) do dawnego dużego i znanego folwarku:)
damian. Napisano 2 Styczeń 2012 Napisano 2 Styczeń 2012 Dla zainteresowanych wyżej wspomnianym medalem odsyłam do lektury Kurjera warszawskiego" nr 38 z 1865 roku. Dostępny na WBC
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.