Skocz do zawartości

Moneta ? medal pamiętkowy ?

Wyro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Bardzo mnie ciekawi co mój siostrzeniec pomiędzy moimi dołkami :) podniósł pod jednym słynnym folwarkiem:)

Wszystko jest na tym czymś, ale jeśli trzeba przybliżeń to je dam.

Jest tam też data po prawej stronie, czy daty nawet.

Napisano
Dzięki EMPAI! Znalazłem tę aukcję: https://ssl.allegro.pl/item625231965_na_pamiatke_urzadzenia_wloscian_1864r.html

Ktoś zna historię i więcej danych o tym medalu pamiątkowym?
Napisano
A, mam. http://www.ggn.pl/aukcja31/31_mini/472.jpg

Medal 1864 Aleksander II - „Na pamiątkę urządzenia
Włościan”, medal wybity 2.03.1964 na pamiątkę
uwłaszczenia chłopów. Sygn. na Av I. Koзинъ P,
Rv. Соч. Пименовъ, P. Чукмасовъ. H.Cz.6757,
Racz.-, Sn. Ø 36,3 mm
Napisano
W opisie aukcji ggn jest błąd.
Ten medal został wybity w 1864 roku tuż po uwłaszczeniu chłopów w Królestwie Polskim przez cara Aleksandra II a nie w 1964 roku.
Literówka , ale medal ma 145 lat a nie 45 :)
To zreszta widać...cynk z którego został wybity słabo zniósł pobyt w ziemi

pozdro-EMPAI
Napisano
Będzie Ci ciężko dotrzeć do konkretnego rozporządzenia ustanawiającego ten medal.
Zwłaszcza , że to medal pamiątkowy a nie uznaniowy czy nagrodowy.
Napewno nie był to carski ukaz tylko dokument niższej rangi.
Poszukaj w necie lub publikacjach o Królestwie Polskim lub końcówce Powstania Styczniowego.
Może ktoś szerzej go opisał.
Pamiętaj , że częściowe uwłaszczenie chłopów w Królestwie było aktem politycznym.
Aleksander II chciał przekonać do siebie chłopów a jednocześnie zniechęcić ich do panów "
Bardzo się nie musiał starać bo wiadomo jaki był ich stosunek do tej burdy paniczyków "
W ten sposób próbował ostatecznie zgasić dogasające już Powstanie i zaskarbić sobie wdzięczność tej warstwy.
Medal jest wybitnie propagandowy więc możesz także coś znaleźć w publikacjach o polityce caratu w tamtym okresie.

Chyba , że konkretny link podadzą Ci kopijnik , coriolan , abcd...:) albo inny z kolegów ekspertów.

Jak do czegoś dotrzesz wrzuć proszę do tego postu...

pozdro-EMPAI
Napisano

Jak coś znajdę to na pewno dodam. Poza tym ciesze się, bo jest to jedyna rzecz związana z Powstaniem Styczniowym która mam (a właściwie ma mój siostrzeniec) z wykopków.

Uwłaszczenie oczywiście zadeklarował na samym początku Tymczasowy Rząd Narodowy (vide zdjęcie), ale car propagandowo skopiował jego założenia. Chociaż trzeba przyznać, że chłopi z terenów polskich wcielonych do Rosji (nie przynależnych do Królestwa Polskiego) zostali przez cara uwłaszczeni już w 1861 r.

W każdym razie, EMPAI, dziękuję za pomoc w ID.

P.S.
A co do uwłaszczenia cieszy mnie kontekst znaleziska, bo przed brama wjazdową (prawie) do dawnego dużego i znanego folwarku:)

• 2 years later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie