Skocz do zawartości

Mundur WP 1943-45

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowny kolego boyen75...
Na tak sformułowane pytanie za chwilę dostaniesz plik mniej lub bardziej dowcipnych odpowiedzi w stylu, że dostać to.... nigdzie nie można, najwyżej kupić.
Mało kulturalny i nieelegancki sposób zadania pytania, jego lakoniczność raczej pozostawi je bez odpowiedzi. Myślę, że mógłbyś się bardziej wysilić, po prostu

Oczywiście jedną z pierwszych odpowiedzi będą pytania:
-z którego roku?
W roku 1943 mógł taki mundur wyglądać zupełnie inaczej niż w roku 1945
-jaka formacja?
Piechota, artyleria, wojska pancerne...
-jaki stopień wojskowy?
Szeregowy, podoficer czy oficer...

I tak dalej, i tak dalej...

Duńczyk po co to niepotrzebne mądrzenie się, chyba nie jest to trudne do zrozumienia dostać"= znaleść jednostkę wytwarzającą=kupić .Jezeli jestes taki skrupulatny w zyciu codziennym to widze ze masz swój swiat" i proponuje na tym zakończyć niepotrzebną dyskusję.
Jezeli chodzi o szczegóły munduru to chodzi mi o rok 43,44 szeregowy piechoty.

w moim świecie jest miejsce na słowo poproszę", dziękuję" i inne magiczne, a ponieważ napisałeś swój post w dziale, którym moderuję to zechciej się stosowac do tego lub nie pisz. Uprzejmocią niestety nie grzeszysz, ale to już kłopot Twojego otoczenia. Napadając na mnie nie zniechęcisz mnie do propagowania kultury pisania na tym forum, najwyżej zwrócę baczniejszą uwagę na użytkownika boyen75

Jeśli interesuje Cię zestaw drelichowy, to możesz próbować w Hero, ale z tego, co wiem, to mundury z Pułkownika Kwiatkowskiego" już się sprzedały, czy uszyli inne, nie wiem.
Kurtkę drelichową szyje Franek (jakości nie komentuję, żeby nie było reklamy/antyreklamy).
Proponuję także poszukać lokalnego krawca.
Skoro to ma byc rok 43, to może byc radziecka gimnastiorka (spolszczona), może być angielski battle dress, na rok 44 może być już kurtka drelichowa potocznie nazywana wz 43.

Bardzo ładny opis kurtki znajdziesz tutaj:

Archeologia Wojskowa Nr 4/1/ z 1994 roku; wyd. ME - GI" Warszawa

Poglądowe fotki:
http://tgrh.org/forum/viewtopic.php?t=826

Jeśli chodzi o sposób zdobycia to tak jak przedmówcy: Hero z Poznania (90% grupa ma u nas) albo uszycie u krawca który zna się na rzeczy. Idealnego rozwiązania nie ma, wszystko zależy od nakładów finansowych jakie chcesz poświęcić.

Życzę wytrwałości w kompletowaniu umundurowania i wyposażenia.

Krzysiek J.
TGRH

Tak się składa że jestem w tych 10% grupy która nie ma munduru z Hero :) Moja bluza to kopia szyta u krawca. O ile się nie mylę to wykroje powstały na bazie oryginału. Nie ma rewelacji ale kosztowała grosze. Droższe były guziki ;)
Co do materiału to udało nam się kiedyś kupić drelich bawełniany w kolorze ciemnej zieleni (coś jak koszule BW). Po kilu zabiegach typu wybielacz + gotowanie wyszedł mi kolorek jak na foto. W razie pytań służę pomocą.

Krzysiek J.

Ja kupiłem len w kolorze ciemno-piaskowym. Krawcowa uszyła mi gimnastiorkę z kołnierzykiem i sukiennymi naramiennikami.
Wzór głównie ze zdjęć. Prosty krój koszulowy.
Wielkiej filozofii nie ma, ale nosi sie bardzo wygodnie.
W Krakowie miałem ją po raz pierwszy na sobie. Zdjęcie zamieszczę, jak ją upiorę. Po inscenizacji na błotnym śmietnisku, nie bardzo nadaje się do prezentacji.

Fajna kurteczka Steiner, e inspired" to sowieckie oznaczenie chorążego noszone w LWP.

Co do kurtek wz.36/43 to warto lepiej się przyjrzeć jednej z allegro. To kurtka praktycznie identyczna z wojenną. Krój dokładnie prawie ten sam, materiał również.

Podstawowe różnice to brak sukna na naramiennikach, guziki przedwojenne zamiast z kuricą, no i patki na kołnierzu nie takie. Tak poza tym, tak właśnie powinna wyglądać.

w mundurach WP na wschodzie najbardziej nurtuje mnie temat ich kolorystyki. Większość zachowanych kurtek jest tak wyblakła, że nie za bardzo wiadomo, jaki miały pierwotnie kolor.

Podstawowy kolor ochronny to khaki w różnych odcieniach ale...Bolas prezentował kiedyś na tym forum piaskowy drelich z własnej kolekcji, w muzeum WP też taki jeden jest, w muzeum w Kołobrzegu też, zakładam więc, że każdy kolor kurtki od piaskowego przez oliwkowy do khaki będzie OK.

Gorzej ze spodniami. Spotkał się ktoś z wersją piaskową sowieckich bryczesów / szarawarów? Teoretycznie, skoro pochodziły z sowieckiej produkcji dla RKKA to kolorystyka powinna być bardziej ujednolicona czyli khaki, ale z drugiej strony w muzeum WP saper z wykrywaczem cały jest na piaskowo...

Nie zapominajmy, że posiadane eksponaty mają około 70 lat. Były przechowywane w różnych warunkach.
Po wtóre, na froncie wojsko radziło sobie jak umiało. Raz mundur był prany w benzynie, innym razem w wodzie z mydłem.
Czasami nie był prany przez wiele tygodni. Po forsowaniu przeszkody wodnej sechł na żołnierzu.
Jeśli tematem rozważań jest stan magazynowo-fabryczny tkaniny mundurowej, to można mówić o mniejszej lub większej jednolitości.
Natomiast w przypadku mundurów frontowych, nie ma żadnej jednolitości.

• 2 weeks later...
  • 2 months later...
Z którego roku jest to zdjęcie?
Chodzi o to, ze gdy w końcu dorobiłem się sukiennego munduru do WP 1939, zastanawiam się nad zamianą guzików w siedmioguzikowym drelichu, żeby przerobić go na LWP. Pytanie do którego roku można mówić o obecności siedmiu guzików.

pozdrawiam
kurkow

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie