Skocz do zawartości

Front koło Ostrowi Mazoweckiej

Damian190595997

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cześć ! Może mi ktoś pomoże i zaznaczy na nowej lub poszuka starej mapy przebiegu frontu i lini obronnych koło Ostrowi Mazowieckiej ( najbardziej mnie interesuje front i linie obronne od strony zachodniej ).Bo sam nie mogę jakoś znaleść map tego typu :( Mapy mogą być z przebiegiem bitew od 39 - 44 :)
Napisano
Witam. Front od strony zachodniej"-to polecam Różan i linię Narwi (zarówno 1939 jak i 1944/45). Szczególnie miejscowości oskrzydlające" Chełsty, Dzbądzek itp. Bliżej Ostrowi to raczej I WŚ (kierunek ogólnie Ostrołęka-Ostrów Mazowiecka /przed Komorowem).
A tak poza tym to książki, mapy , google i jeszcze raz książki. Do tego dobre buty, dużo cierpliwości i jeszcze więcej szczęścia.Pozdrawiam.
Napisano
Witam. Owszem, ale tylko w okolicach Różana. I nie ma się im co dziwić, po tym jak poszukiwacze" zostawiali chlew na fortach i w okolicznych lasach. W innych okolicach, jak to powiedział znajomy ze SL dopóki nie będziesz właził w czasie zakazu wstępu do lasu i nie będziesz robił obory w lesie(zasypywać i maskować dołki)my nie będziemy się przypieprzać". Pozdrawiam.
Napisano
ramol z mojego doświadczenia okolice Rózana to do 20 km. W takiej odległości ostatnio spotkałem straż leśną, która wyprosiła mnie z lasu dzięki temu, że w okolicy jak to powiedziano moi koledzy zostawili syf.
Napisano
Witaj. No właśnie, jakby nie było chlewu, to by nie wyprosili. Jeszcze zależy skąd byli, jak z Pułtuska to i tak łagodnie cię potraktowali (ale im się nie dziwię po tym co się dzieje w różańskich lasach), ale pewnie to byli chłopaki z Ostrołęki. Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie