Skocz do zawartości

Problem z wyborem...

kopaczus75

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ja śmigam od 4 lat z cibolą
W ekipie jest jeszcze gt i cortes niby wyższa póła ale to koledzy zazdroszczą mi fantów
Sprzęt łatwy prosty i przyjemny a do tego lekki a to baardzo ważne
Jak dla mnie jedyna wada to za bardzo prądożerny poza tym jest naprawdę ok
Nie chodzę za militarką ale np metalowy nocnik z lat 80 pociągnął z ok 80 cm to i pewnie chałera też by szarpnął
Dzięki za uwagę
Pozdrawiam
Napisano
Właśnie.. z czytania lektóry czesto słyszałem głosy jak Cibola potrafi załatwić na kolor wykrywacze z górnej półki,zastanawiające że używek praktycznie nie widać.
Czy mógłbyś napisać coś na temat jej trwałości? przez te 4 lata chodzenia.

Rutus Agro ma wyświetlacz,dużo by pomagał dzięki czemu na pewno bym nie błądził długo,ciekawe czy bierze kolor tak głęboko jak Cibola:)

Golden Maska odpuszczę,mało jest opinii o nim a chce kupić coś na długi czas;p
Napisano
Argo to jeden z głębszych wykrywaczy przynajmniej w tej cenie, za droższymi to ja się nie rozglądałem. Pooglądaj sobie testy na youtubie w ziemi wiadomo że to tylko takie +/- i nie za bardzo ma się do rzeczywistości ale zawsze coś, filmiki niejakiego Sergiusza Piaseckiego są w miarę ok.
Wiadomo każdy swoje chwali i pisze o sprzęcie jak o najlepszym i go upiększa, kupisz to się przekonasz że nie zawsze jest jak w internecie pisali. Jednak Argo tutaj jest najbardziej uniwersalny a i hełm z ponad metra łapie, to mogę potwierdzam bo i takie doły się kopie. Jeżeli chcesz sprzęt uniwersalny głęboki na kolor jak i żelastwo bierz Argo, tak jak ktoś wyżej pisał z 2 cewkami to już kosa całkiem.A i serwis rutusa jest bezkonkurencyjny.
Napisano
W temacie argo nie wypowiem się no nie mam żadnego doświadczenia.
Pisałeś coś o wyświetlaczu że pomaga itd.. powiem że chyba nie do końca
Ja chodzę na słuch i wychodzę z założenia, że lepiej wykopać 10 dołków za dużo niż jeden za mało - pewnie wiesz co mam na myśli
Kolega od cortesa był zdziwiony kiedy położyłem mu pod cefkę złotko gdyż biło tak nisko na lcd że on takich sygnałów nie kopał
Oczywiście do niczego nie namawiam to po prostu moja opinia na temat ciboli
Co do trwałości to jak narazie żadnych awarii
Pozdrawiam
Napisano
Znam pewnego gościa o imieniu Zbyszek z miejscowości Prabuty.
Zapewne Ci doświadczeni poszukiwacze wiedzą o co chodzi.
Jest doświadczonym poszukiwaczem, swoje znalazł a jeśli ktoś nie wie o co chodzi to można wpisać w yt skarb prabuty i wszystko jasne.
Trzeba kopać sygnały nawet do -30 , z pewnością nie będziecie zawiedzeni ,prawda jest taka Rutusy przekłamują z id. Nie wciskajmy nowym użytkownikom legend o Argo czy Proximie.
Sam po rozmowie z w/w gościem kopałem sygnały na minusie i gały mi wyskoczyły gdy zobaczyłem jak rubel wyskoczył z dołka. Sygnał był coś w skali od -12 do -6 .
Najważniejsze to to żeby wykrywacz był głęboki" i miał dobrą dyskryminację.
Napisano
Osoby które nie wiedzą,że w pewnych specyficznych sytuacjach niektóre kolory są sygnalizowane przez wykrywacz także w zakresie stali nie znają swojego sprzętu a niestety właśnie tacy ludzie najczęściej wypowiadają swoje opnie. Dyskryminacja w wykrywaczu metali jest tak dobra jak jego operator.
Napisano
Kurde,już sam nie wiem,już miałem brać Agro używkę ale ktoś sprzątnął.Cibola chodzi ciągle mi po głowie,w 60 procentach zależy mi na kolorze i dobrze aby większego metalu nie przepuścila.Cewki nie chce zmieniać,jedna uniwersalna wystarczyla by,wycisne z niej maksymalne możliwości jak oswoje się z wykrywką
Napisano
Jak czytam że srebrny rubel /solidna i ciężka moneta/ wychodzi na -12 do -6 to tylko pogratulować sprzętu.Super sprzęt !!!!!. Tylko szkoda że inne tak nie mają.
Napisano
tak, nie pisał bym nic gdybym sprzętu nie miał :) Szukałem sprzętu uniwersalnego, bo często jeżdżę na militarke i jak dla mnie Argo jest idealne, po polach też czasami się przejdę. Ogólnie na filtrze 4rzędu jest kosa na drobny kolorek, płytki ale kosa, na standardzie tez bdb sobie radzi z monetami itp na relikcie militarkę można spokojnie kopać a i koloru nie pominie. Jak jakieś okopy się nawiną po drodze przełączasz na statyka i heja, garnek na ponad metr to wyje jak szalony. Jak właśnie chcesz kopać kolorek i jakąś miltarke to tylko Argo. Co do serwisu, ostatnio rozwaliłem klipsa do skręcania sztycy, email do rutusa jaka sprawa po 20 minutach odpowiedź żebym adres podał i wysłali nowe, także serwis naprawdę ok. Jak coś chcesz wiedzieć konkretnego o Argo to pytaj.
Napisano
Kolego anR0 mają, oczywiście nie zawsze jest tak ,że pokazuję minus, w całość schodzi się strojenie do gruntu, ułożenie obiektu,gleba w jakiej się znajduje itd. Ale nie o krzyk tutaj chodzi ani o nabijanie licznika.
pozdrawiam i basta
Napisano
Jako tako krótko go masz;p kurcze,bardziej lubi metal,a chcem odwrotnie,żeby z monetami dawał rade do 30cm,tesoro wciąż nie daje mi spokoju,jego fanatyczna nieprzewidywalność i osiągi,może go wezmę,jak się nie spodoba sprzedam,kolega pisze ze bez awarii kawal czasu chodzi,na codzień mam sporo czasu więc zakurzony by nie stal
Napisano
dużo kopie zdążyłem się osłuchać, i wcale nie mówię, że argo jest bardziej na metal, to sprzęt uniwersalny tyle że głęboki co pozwala na szukanie militarki, ale jak już pisałem z drobnym kolorem radzi sobie bardzo dobrze. Zresztą jaki byś nie kupił i tak będzie ta nuta rozczarowania a dlaczego ? Dlatego że każdy sprzęt w rzeczywistości wygląda i zachowuje się inaczej niż wynikać to by miało z opisów forumowych etc...
Pisałeś że chcesz sprzęt uniwersalny to Argo mogę polecić co kupisz twój wybór.
Napisano
@ Alamo - Cibola to 14kHz, więc generalnie to sprzęt na drobnicę kolorową.
W Argo z kolei masz 6,6kHz, więc sprzęt jest bardziej na militarkę i duży kolor, ale ma też dobry tryb dynamiczny z filtrem 4-tego rzędu na drobny kolor w pola i bardzo głęboki Relikt na czyste tereny.

Jak czytam że srebrny rubel /solidna i ciężka moneta/ wychodzi na -12 do -6 to tylko pogratulować sprzętu.Super sprzęt !!!!!. Tylko szkoda że inne tak nie mają."
To normalne, Rutusy są bardzo głębokie i na skrajach zasięgów 'przekłamują' id obiektu z uwagi na wpływ mineralizacji gruntu. Są na tyle dobrze zrobione i mają tak dobre dźwięki, że doświadczony operator spokojnie daje rade...
To podstawy kopania...

Ale to tylko dla Pogromców Duchów... ;)
Napisano
Miałem ten sam problem z wyborem wykrywki, z tym że ja szukałem bardziej na kolorek budżet był podobny. Jak jeden z kolegów wyżej powiedział nigdy do końca nie bedziesz zadowolony więc trzeba się cieszyc z tego co wybierzesz albo szukać dalej. Ja w rezultacie kupiłem DEUSA w wersji bez słuchawek ale z adapterem jack. Pozwoliło mi to zaoszczędzić około 1 tyś zł. Pomim, że szukałem na kolorek wykrywki chciałęm mieć coś bardziej uniwersalnego na tzw. wszelki wypadek. Nigdy nie sądziłem, że tyle wydam na wykrywkę ale stało się... Przekonały mnie parametry i w sumie brak rynku wtórnego - zawsze to jakiś wyznacznik jakości czy skuteczności. Byłem dopiero kilka razy w terenie i powiem tak, że nie jestem ani zadowolony ani nie zadowolony. Nie odbiegałem ze skutecznosią na polu od kolegów więc myślę, że będzie tylko lepiej bo dopiero osłuchuję się ze sprzętem.
Na polach chłopaki biegali z ACE 250, GMP, Euro Ace, Rutusem i Safari i do tych sprzętów moge się korenspondecyjnie odnieść. Jakbym wybierał jeszcze raz też wybrałbym DEUSa a jakie będę miał zdanie po sezonie letnim to dopiero się okaże.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie