Skocz do zawartości

Pieczęć", Licznyj znak, odznaka (?) carska ID

Wyro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z pieczęcią to chyba lekka przesada, ale w pierwszej sekundzie wyglądało mi to na pieczęć... Na górze ma małe 1" i 5" na dole kreskę lub 1" i dwa kółka. Wygląda trochę jak pionek szachowy. Kontekst: poligon carski.

I odznaczenie. Pismo jak z krzyża a wiarę, cara i ojczyznę" Mikołaja II, takie samo a". Ta sama czcionka, ale nie mam niestety całości. Jest też np. 18 i się urywa, może to rok? Znalazłem dwie blaszki. Może z lepszym wykrywaczem znajdę też środek. Są też dziurki do mocowania na końcach wstęgi.

I Licznyj znak. (mam do nich szczęście:) )

Napisano
1 bryg. 2 dywizji strzelców artylerii. ale to na próbę i nie wiem czy dobrze, jak nie to będę lepiej wiedział Człowiek najlepiej na błędach...
Napisano
Aha, znalazłem, że to wstęga nagrodowa: https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum23/resize_of_img_1995.jpg ale moja ma inny napis, znaczy grawerowano rożne napisy za rożne czyny?
Napisano
Witam,
spróbuj odczytać i podaj na forum zachowaną część napisu, może uda się coś dopasować. Zdjęcie niestety jest m ało czytelne.
Pozdrawiam
Napisano
Pół ostatniego słowa co nie jest czytelne z tyłu da się przeczytać (pół, bo reszty nie mam). Kończy się: oдaxъ
Napisano
Tak, ded, ale na mojej обломке" litery ль" są dużo wcześniej niż na dole napis \"одахъ\". A na zdjęciu przez Ciebie załączonym za Sewastopol górny napis i dolny kończy się prawie w tym samym miejscu, na tej samej wysokości. U mnie nie:(
Napisano
на лентах за отличие в разные годы менялись шрифты, способы начертания литер (выпуклые, вдавленые, с краской, вырезанные)
менялись и размеры, в зависимости от головных уборов (меховые шапки, каски, фуражки)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie