GeneralRemek Napisano 17 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 17 Czerwiec 2009 Witam!Mam kilka pytań co do hełmu, który restauruję. Jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie, więc proszę o wyrozumiałość, nawet jeżeli moje pytania będą głupie.1. Jaką funkcję pełnią w hełmie M40 nity? Przytrzymują fasunek, obręcz?2. Jak umieścić równo kalkę na hełmie? Chcę, żeby wszystko się zgadzało.3. Czy takie nity:http://www.allegro.pl/show_item.php?item=655825187Będą pasowały do tego fasunku? (patrz pytanie 2)http://www.allegro.pl/item663247597_fasunek.htmlDziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek94 Napisano 17 Czerwiec 2009 Share Napisano 17 Czerwiec 2009 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=529241#597505 poczytaj a znajdziesz odpowiedzi XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 18 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2009 Dzięki. Jeszcze jedno pytanie. Z jakich części musi się składać wewnętrzna część garnka? Tak żeby fasunek trzymało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek94 Napisano 18 Czerwiec 2009 Share Napisano 18 Czerwiec 2009 z tego co mi wiadomo musisz miec obręcz którą montujesz do nitów chyba nie powiem ci na pewno bo zapomniałem niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hermanos Napisano 19 Czerwiec 2009 Share Napisano 19 Czerwiec 2009 obręcz trzyma sie na 3 nitach: 2 po bokach i 1 z tyłu. nic wiecej z tego co wiem. też wlasnie odnawiam m40. te nity co dales link wyglądają ok. ja zamiast kupowac ocalilem resztkę starych i je doprowadzilem do stanu jak trzeba. teraz czekam bo ojciec kolegi ma mi go polakierowac na sobotę.Herman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 21 Czerwiec 2009 Share Napisano 21 Czerwiec 2009 Więc jest to obręcz od polskiego hełmu wz 50 a więc nie będzie to restauracja hełmu tylko przystosowanie do noszenia. Nity są jak najbardziej dobre. Zwróć uwagę że podpinka pod brodę z wz 50 jest inna niż w hełmach niemieckich. Paski są dłuzsze inaczej zamocowane do uchwytów na obręczy, no w ogóle są inne. W obręczy wz 50 będziesz musiał wywiercić otwory żeby zamocowac nity. Co do kalek: są rózne typy kalek różnej jakości i wykonania satakze naklejki i inne różne sposoby uzyskania tarczek. Samo naklejenie to tak jak ci się uda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 24 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 24 Czerwiec 2009 Dzięki. Ostatnie już pytanie - podkładki na nity mają być w wewnętrznej stronie hełmu, czy zewnetrznej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kres Napisano 24 Czerwiec 2009 Share Napisano 24 Czerwiec 2009 Oczywiście że po wewnętrznej, przytrzymują stabilnie nity w jednym miejscu, zakłada się je przed rozgięciem wąsów nita, po wewnętrznej stronie obręczy fasunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 24 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 24 Czerwiec 2009 wielkie dzięki!!!!Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.