Skocz do zawartości

przodkowie - identyfikacja

czubaka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam.
przeczesując strych natrafiłem na starą teczkę z różnymi fotkami. część z nich to fotki z dedykacjami od 'lasek' dla moich przodków którzy byli wtedy zazwyczaj wojakami i widnieją na innych starych fotografiach. jednych znam z imienia i nazwiska innych z nazwiska lub wcale.

pewne jest że dziadek był uczestnikiem II kursu w Wołyńskiej SPRA w latach 1927/26 (On jest gdzieś na fotce), natomiast wujek w 8 Pułku Piechoty Legionów (1919-20).Pytanie moje brzmi: czy istnieją jakieś spisy, stany osobowe tychże jednostek? chciałbym się upewnić czy tam służyli, dowiedzieć jakie mieli stopnie etc.

czy istnieją może także takie spisy dla jednostek CK i carskich? w tym przypadku niestety dysponuję tylko nazwiskami ale też chciałbym się dowiedzieć na ich temat trochę więcej.

Pozdrawiam.

Napisano
nie wiem czemu temat dodał się na głównym forum. chciałem go umieścić w Wojnach światowych". mam nadzieję, że obędzie się bez żółtej kartki. jeśli jest możliwość to proszę o przeniesienie do odp. działu.
Napisano
Oczywiście masz racje. źle wklepałem daty i nie sprawdziłem.
rocznik 27/28 nazwisko Rostkowski (czasem z błędem Roztkowski) . będę wdzięczny za info :)
Napisano
Pytasz i masz!

Wołyńska SPRA, III kurs, rocznik 1928/1929, 6 bateria,
stopień - tytularny kapral,
nazwisko i imię - Rostkowski Zygmunt J.,
data urodzenia - 24.02.1906,
ocena - dostateczna,
lokata - 54 [54/66],
wcielony do - 21 pal,
awans na ppor. - 1933,
KRU - Bielsko/Śl.

Żródło: J. Łukasiak, Wołyńska Szkoła Podchorążych Rezerwy Artylerii im. Marcina Kątskiego, Pruszków 2000, s. 30.

Pozdro!

PS. Polecam w/w książkę. W samej tylko ówczesnej 6 baterii znajdziesz 66 nazwisk. Oprócz tego wykładowcy, instruktorzy... .. Aha, rzuć jeszcze okiem na Rocznik Oficerski Rezerw 1934, coś tam będzie... :)
Napisano

Dzięki serdeczne za info!
Jednak sprawa się trochę pokomplikowała! dziadek miał na Imię Józef i wg opisu zdjęcia powinien być w plutonie konnym pierwszej baterii kursu II.jak na foto.

jeśli się mylę to sorry wielkie ale nie mam zbyt wielu o Nim informacji noi nie mogę już go zapytać. nie wiem czy mógł być w innej SPRA bo mieszkał w pobliżu (Hnilcze, powiat Podhajce)

co do książki to poszperam! muszę ją tylko dorwać !dzięki za informacje raz jeszcze. Własnie się dowiedziałem że ten Zygmunt to stryjeczny brat dziadka :)
pozdrawiam

Napisano
Nic się nie stało...i tak znalazłem wujka :) czyli są jakieś pozytywy... jak dorwę książkę to sprawdzę inne nazwiska rodzinne może się ktoś 'ustrzeli'

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie