Skocz do zawartości
  • 0

bagnet. Mauser?

czubaka

Pytanie

Napisano

Witam jestem w posiadaniu takiego bagnetu jak na foto. bagnet ma ok 38 cm długości pochwa o ile się nie mylę ok 42 cm. czy mógłby mi ktoś przybliżyć pochodzenie owego sprzętu? jakiej był produkcji i czy ta pochwa jest od tego bagnetu? jest wszakże dużo dłuższa niż ostrze.

bagnet przed oczyszczeniem. 'zakonserwowany' przez tatę.

niestety brak jakichkolwiek bić, sygnatur etc..widać że były ścierane

sorki za jakość fot.robione telefonem

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam jestem w posiadaniu takiego bagnetu jak na foto. bagnet ma ok 38 cm długości pochwa o ile się nie mylę ok 42 cm. czy mógłby mi ktoś przybliżyć pochodzenie owego sprzętu? jakiej był produkcji i czy ta pochwa jest od tego bagnetu? jest wszakże dużo dłuższa niż ostrze.

bagnet przed oczyszczeniem. 'zakonserwowany' przez tatę.

niestety brak jakichkolwiek bić, sygnatur etc..widać że były ścierane

sorki za jakość fot.robione telefonem

Napisano
Tu znajdziesz swój bagnet:
http://www.bagnety.pl/niemcy/147-bagnet-mod-8498-wersja-ostateczna.html

Tu jest Twoja pochwa i prawidłowy do niej bagnet:
http://www.bagnety.pl/francja/94-bagnet-mod-1892-berthier.html

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Ten bagnecik jest typowym niemieckim modelem. Produkowano go także w kilku okupowanych krajach, ale by taką produkcję rozpoznać konieczne by były sygnatury- ilość dziur w jelcu raczej w identyfikacji niewiele pomoże ...
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
dzięki serdecznie za odpowiedź. wg mnie na początku ostrza jest sygnaturka 193??EP?? tylko takie znaki odczytałem...znaki zapytania nie mówią ile tam powinno być liter. reszta albo pozacierana lub wręcz wypolerowana biegiem czasu. może jak oczyszczę to coś spod farby wyjdzie.

a bagnety co miały takie pochwy jak moja??popularne są?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie