Ejo Napisano 2 Czerwiec 2009 Autor Napisano 2 Czerwiec 2009 Witam,czy ktoś potrafi przybliżyć mi historie owych okopów. Znajdują się w lesie przy magazynach Nestle oraz idąc dalej wkierunku Rubinkowa (Toruń). Nie zawiele informacji znalazłem apropo Lubicza dolnego w obu wojnach. Jedną z nich jest zajęcie Lubicza przez wojska sowieckie w ostatnich dniach stycznia 1945r.Jeśli ktoś posiada informacje jakie wojska mogły zajmować owe linie obronne oraz czy doszło do potyczek to prosze o info. PozdrawiamEjo
Ejo Napisano 4 Czerwiec 2009 Autor Napisano 4 Czerwiec 2009 Zero informacji?Może koledzy z Torunia posiadają jakieś informacje na ten temat?
bjar_1 Napisano 4 Czerwiec 2009 Napisano 4 Czerwiec 2009 Odpal wykrywkę - znajdziesz pewnie łuski z broni strzeleckiej - będziesz wiedział kto siedział w tych okopach ;]
Ejo Napisano 4 Czerwiec 2009 Autor Napisano 4 Czerwiec 2009 Odpaliłem w weekend przeszedłem spory kawałek i same współczesne śmieci :( a informacji posiadam bardzo mało na temat tej miejscowości
radek98k Napisano 4 Czerwiec 2009 Napisano 4 Czerwiec 2009 To są pozostałości po roku 45. Może podobno cywile krótko po przełamaniu lini frontu chodzili szukac broni i wszystko zasypywali.
Ejo Napisano 4 Czerwiec 2009 Autor Napisano 4 Czerwiec 2009 Kwestia tego czy sowieci nie zastali pustych okopów ponieważ garnizon niemiecki opuścił Toruń i udał się w kierunku Chełmna
tomala_kikol Napisano 18 Czerwiec 2009 Napisano 18 Czerwiec 2009 W Lubiczu są również bunkry w lesie i okopy w niektórych miejscach w metalowych elementach są przestrzeliny ale jak tam łaziłem kilka lat temu nic nie udało mi się trafić. Daj znać kolego jak coś trafisz;)
Ejo Napisano 18 Czerwiec 2009 Autor Napisano 18 Czerwiec 2009 W lipcu będę tam 2 tygodnie śmigał więc zobaczymy. Jak będzie czysto na na Grudziądz podjade
tomala_kikol Napisano 18 Czerwiec 2009 Napisano 18 Czerwiec 2009 Bunkry są też zaraz za Lubiczem w miejscowości Brzozówka zaraz przy szosie prowadzącej na Warszawę jeśli to kolegę zainteresuje;) Nawet na jednym dom pobudowali he he he:)
Ejo Napisano 18 Czerwiec 2009 Autor Napisano 18 Czerwiec 2009 Hehe ja w sumie jestem z Warszawy tylko ostatnio pomieszkuje troche w Lubiczu dolnym dlatego się dopytuje o historię tej miejscowośći. A kolega tomala_kikol gdzie mieszka? Może masz ochotę na jakąś wyprawę na dwa detektory?Jakaś dokłądniejsza lokalizacja tych bunkrów?
tomala_kikol Napisano 20 Czerwiec 2009 Napisano 20 Czerwiec 2009 nie wiem trudno wytłumaczyć są w Brzozóce i w Lubiczu za cmentarzem w lesie. Chętnie bym polatał ale aktualnie nie mam wykrywki może kupie do tego czasu! Chyba że do dotrzymania towarzystwa mogę przyjechać;) Tylko kiedy dokładnie bym musiał wiedzieć...
tomala_kikol Napisano 20 Czerwiec 2009 Napisano 20 Czerwiec 2009 mój nr gg to 4897022 w razie dokładniejszych inf pisac na ten nr;-) pozdro
Thomson. Napisano 21 Czerwiec 2009 Napisano 21 Czerwiec 2009 Te okopy są na 100% niemieckie. Możliwe, że zaraz po ich wykopaniu wycofali się i dlatego nie możesz znaleźć żadnych łusek.Pozdro
Ejo Napisano 22 Czerwiec 2009 Autor Napisano 22 Czerwiec 2009 Thomson masz racje. W ten weekend wyszła tam saperka niemiecka. Niestety straszny szrot
Thomson. Napisano 23 Czerwiec 2009 Napisano 23 Czerwiec 2009 Na fotkach wyglądają dość ciekawie. Szukaj, szukaj, a może coś wyjdzie...
Ejo Napisano 23 Czerwiec 2009 Autor Napisano 23 Czerwiec 2009 tomala_kikol jak coś to zapraszam do lubicza w lipcu. Będe tam na wakacjach więc możemy powędrować z wykrywką.Znalazłem też ciekawe miejsce przy Drwęcy. Teren spory więc na dwa wykrywacze coś musi wyjść.Moje gg 4045563
ynekone Napisano 11 Lipiec 2009 Napisano 11 Lipiec 2009 Witam sąsiadów z Lubicza, mieszkam w Toruniu na skarpie i w tamtejszych okolicach kilka lat temu dokładnie z 10 znalazłem z ojcem kilka pocisków właśnie w tamtych okopach od strony skarpy więc myślę że warto pokopać.
elpicador Napisano 18 Lipiec 2009 Napisano 18 Lipiec 2009 Tutaj trochę o tym co się działo w 1945 r. w Toruniu i okolicach:http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=2&t=123337
ynekone Napisano 23 Wrzesień 2009 Napisano 23 Wrzesień 2009 Witam dziś wybrałem się do w/w okopów i ku mojemu zdziwieniu znalazłem to co na zdjęciu i resztki drutu kolczastego czy ktoś wie co to jest dokładnie?
tomala_kikol Napisano 23 Wrzesień 2009 Napisano 23 Wrzesień 2009 No to gratuluje znaleziska:D Fotka niewyraźna ale to chyba lotka od granatu moździerzowego... A kolega ynekone skąd jest jeśli można wiedzieć? Pozdro
ynekone Napisano 23 Wrzesień 2009 Napisano 23 Wrzesień 2009 Witam mieszkam na skarpie i też myślę że to lotka od radzieckiego moździerza niestety piórka nieco pogniecione ale może da rade jakoś naprostować
Ejo Napisano 17 Listopad 2009 Autor Napisano 17 Listopad 2009 ynekone wyszło coś jeszcze ciekawego? Ja ostatnio tam nie bywałem ale może dzisiaj wyskoczę na chwile
ynekone Napisano 26 Listopad 2009 Napisano 26 Listopad 2009 Witaj nie byłem tam ostatnio więc nic nie wyszło poszukuje jakiś starych map ale też nic nie mam jeszcze dam znać w razie jak bym coś zdobył
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.