tyfus Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 zawsze fajnie jest kiedy możemy ustalić z jakiego okresu pochodzi dany fant, tylko nie zawsze się da :)a znać chociaż wartość przybliżoną znaleziska, to nie grzech :)wielu forumowiczów na Odkrywcy pyta się o wartość - nie uważam że to jest złe - gorzej gdy ktoś prosi o ID przedmiotu, wykorzystuje zdobyte info w opisie na Allegro, zamiast uczciwie napisać, że chce sprzedać znalezisko.Wielu z nas to wielcy pasjonaci historii i równocześnie kolekcjonerzy i wcale nie jest powiedziane, że z chęcią by kupili dany fant.życzę wielu ciekawych fantów :)ZDRÓW !
ben91 Napisano 1 Czerwiec 2009 Napisano 1 Czerwiec 2009 Jedyna rzecz, która mi przychodzi do głowy to kołatka do drzwi. Z drugiej strony to uszko po lewej wygląda jak by mogło coś być do niego przymocowane, jakiś łańcuszek na przykład.
dago2 Napisano 2 Czerwiec 2009 Autor Napisano 2 Czerwiec 2009 Że ozdoba to jestem prawie pewny, ale jaki okres itd:-)
tyfus Napisano 1 Czerwiec 2009 Napisano 1 Czerwiec 2009 nie zgadzam się. stare kołatki do drzwi w większości były z żeliwa, mosiądzu i były masywne oraz ciężkie (jak na foto)ten przedmiot jest za delikatny" aby mógł spełniać taką funkcję - stawiam na jakąś ozdobęp.s. fota zaczerpnięta z Allegro, jakby coś, to :http://www.allegro.pl/item640243445_kolatka_lew.html
tyfus Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 powiem tak : cieżko jest wydatować takie popierdółki.sam kilka takich róznych ozdóbek trafiłem, ale nawet nie starałem się tego datować. dla mnie najważniejszy był kontekst znaleziska - inne przedmioty które wyszły w pobliżu - dały mi świadomość że to jest stare a nie współczesne.w tym wypadku to nieistotne czy z przed I WŚ czy II WŚ, a na średniowiecze to nie wygląda :) - no i wartość znikoma :)
dago2 Napisano 2 Czerwiec 2009 Autor Napisano 2 Czerwiec 2009 Dociekam bo to znalezisko początkującego kolgi i to on mnie zasypuje pytaniami;-)Mi na tym czy moje fanty są wartościowe czy nie wcale nie zależy.Liczy się coś innego, i większość z nas napewno wie co...:-)pozdrowionka Sylwek.
Pytanie
dago2
Zrobione z kolorku.Resztki złoceń.
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.