toska Napisano 29 Maj 2009 Autor Napisano 29 Maj 2009 wymiary jak wz 25 po czym jeszcze poznam że to 25cechy charakterystyczneczy miały oryginalne pochwy
zukuri Napisano 29 Maj 2009 Napisano 29 Maj 2009 Fakt- to wz. 29. Bagnet ma wąski jelec z oderwanym pierscieniem na lufę.Pozdrawiam, Piotr.
toska Napisano 29 Maj 2009 Autor Napisano 29 Maj 2009 wymiary jak wz 25 po czym jeszcze poznam że to 25cechy charakterystyczneczy miały oryginalne pochwy
zukuri Napisano 29 Maj 2009 Napisano 29 Maj 2009 Według mnie, to nie istnieje bagnet wz.25. Gdybym nawet znalazł bagnecik z takim oznaczeniem na głowicy- powiedziałbym, że wybito na nim oznaczenie karabinu z którym bagnet był skompletowany (polski- przerobiony Mosin).Pozdrawiam, Piotr.
Odkrywca 1980 Napisano 8 Czerwiec 2009 Napisano 8 Czerwiec 2009 Jest to mój pierwszy post, na tym forum, więc się przywitam. Witam wszystkich :-). Chcę zebrać małą kolekcję naszych bagnetów. Mam już kilka częściej spotykanych ale zaintrygował mnie wz. 25. Nie figuruje on w literaturze i niewiele o nim wiadomo. Czy ktoś może mi wyjaśnić jednoznacznie czy jest taki bagnet czy jest to inny wzór różniący się szczegółami wykonania?
Pytanie
toska
wymiary jak wz 25 po czym jeszcze poznam że to 25
cechy charakterystyczne
czy miały oryginalne pochwy
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.