Dragon125 Napisano 26 Maj 2009 Autor Share Napisano 26 Maj 2009 Posiadam 2 hełmy polski wz 31 i M42.Czy do obydwu beda pasowac fasunki od polskiego wz 50??.http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=646510882Prosze o pomoc;)Dragon125 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 27 Maj 2009 Share Napisano 27 Maj 2009 Bez problemu je zmieścisz a jak nie to w razie czego możesz zawsze przyciąć obręcz. Do czego Ci te hełmy na reko czy półkę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon125 Napisano 27 Maj 2009 Autor Share Napisano 27 Maj 2009 Na półke:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 27 Maj 2009 Share Napisano 27 Maj 2009 To jak na półkę to nie warto raczej pokusić się o kopie oryginalnych??? Chyba to byłoby właściwsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon125 Napisano 27 Maj 2009 Autor Share Napisano 27 Maj 2009 Tak tylko trzeba wydac jakies 200zł pewnie a nei stac mnie na takei koszty:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 28 Maj 2009 Share Napisano 28 Maj 2009 Wcale nie musisz wydać 200 zł, masz polskie hełmy strażackie o podobnych wkładkach, wystarczy tylko szukać/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon125 Napisano 28 Maj 2009 Autor Share Napisano 28 Maj 2009 Dzisiaj wlasnie ku mojemu zdziwieniu nabylem wz 50 za 12zł od kolegi:D.Zamontuje fasunek od niego a do niemca pomysle nad jakims lepszym.Czy mozesz podac mi np wzor hełmu od ktorego mogę wziąsc luks fasunek do niemca.Zgóry dzieki;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 28 Maj 2009 Share Napisano 28 Maj 2009 Najbliższy i najtańszy zbliżony" do oryginału jest czeski hełm, ale skórka z obręczą nadaje się tylko na małe rozmiary hełmu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 28 Maj 2009 Share Napisano 28 Maj 2009 No od 50tki to nie bardzo pasuje do 31ki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon125 Napisano 28 Maj 2009 Autor Share Napisano 28 Maj 2009 Ok wiece ten co mam od wz 50 bedzie do niemca:).A do polaka kupowac czeski,jaki to wzór zebym nie kupił nie wiem czego i w jakich cenach opłaca sie nabyc:)?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 29 Maj 2009 Share Napisano 29 Maj 2009 Źle mnie zrozumiałeś czeski do niemca. A tak a propos to TY chyba nie wiesz jak te fasunki wyglądają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon125 Napisano 29 Maj 2009 Autor Share Napisano 29 Maj 2009 Troche mi sie miesza,kazdy pisze co innego,jeden ze od wz 50 do polaka zły,Ty ze do niemca zły wiec kopletnie nie mam juz pojecia;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon125 Napisano 29 Maj 2009 Autor Share Napisano 29 Maj 2009 Wiec zacznijmy od początku jezeli mozna.mam fasunek wz 50 i do ktorego mam go wsadzić do wz 31 czy M42? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon125 Napisano 29 Maj 2009 Autor Share Napisano 29 Maj 2009 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon125 Napisano 29 Maj 2009 Autor Share Napisano 29 Maj 2009 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamikadze Napisano 29 Maj 2009 Share Napisano 29 Maj 2009 Wyposarzenie wewnętrzne hełmu wz.50 pochodzi w prostej linii od włoskiego hełmu M33,więc pod względem historycznym nie pasuje ani do polskiego wz.31,który posiadał wyposarzenie podobne do niemieckiego M16 ani do niemieckiego M42.Wyposarzenie wewnętrzne M31 stosowane w hełmach M42 składało się z dwóch obęczy.Zewnętrznej i wewnętrznej do której przymocowana była wkładka skórzana wycięta z jednego kawałka skóry.Obręcz wewnętrzna była mocowana za pomocą sprężystych blaszek do tej zewnętrznej.Koledze chodzi zapewne nie o poprawność historyczną tylko o to aby hełm móc założyć na głowę więc do którego to wyposarzenie by Kolega nie wsadził to będzie dobrze.A hełm wz.31 był też używany po drugiej wojnie w WP i mogło się zdarzyć,że mógł posiadać takie wyposzrzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon125 Napisano 29 Maj 2009 Autor Share Napisano 29 Maj 2009 Serdecznie dziekuje za konkretną odpowiedź;)Pozdro Dragon125 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon125 Napisano 4 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2009 Wkoncu zamontowałem ten fasunek oceńcie czy w miare korzystnie wygłąda,skąd mam skombinować podpinke bo jak widać urwana i nie da sie zapiąc;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon125 Napisano 4 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2009 " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon125 Napisano 4 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2009 " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kres Napisano 5 Czerwiec 2009 Share Napisano 5 Czerwiec 2009 Ja osobiście, montując fasunek od pięćdziesiątki do swojego m40, odciąłem szlifierką tą górną obręcz. Oczywiście łatwiej było rozwiercić nity na które była zamocowana, ale kto o tym pomyślał:D Dobre repliki podpinek znajdziesz na wiadomym portalu aukcyjnym lub w asortymencie sklepów zajmujących się rekonstrukcją historyczną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamikadze Napisano 5 Czerwiec 2009 Share Napisano 5 Czerwiec 2009 Podpinka jest na tyle prosta,że można ją zrobić samemu.Ja swoje trochę zchrzaniłem,ale mam już rysunek z wymiarami więc następne myślę będą trochę lepsze.No i oczywiście nic za nie nie płaciłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamikadze Napisano 5 Czerwiec 2009 Share Napisano 5 Czerwiec 2009 A tak to wygląda na hełmie.Oczywiście pasek jest trochę za szeroki i powinien być mizdrą na zewnątrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamikadze Napisano 5 Czerwiec 2009 Share Napisano 5 Czerwiec 2009 Widok od przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon125 Napisano 6 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 6 Czerwiec 2009 Aha dzieki serdeczne pomysle jeszcze bo na wiadomym portalu aukcyjnym" sa w cenie ponad 30zł a tyle nie kosztuje polska 50-tka.Nie zcinalem gornej obreczy a wywiercilem dziury dodatkowe w dolnej i w nie wsadziłem nity,tez dobre rozwiązanie;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.