Skocz do zawartości

Fasunki do hełmów

Dragon125

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Posiadam 2 hełmy polski wz 31 i M42.Czy do obydwu beda pasowac fasunki od polskiego wz 50??.http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=646510882
Prosze o pomoc;)
Dragon125
Napisano
Dzisiaj wlasnie ku mojemu zdziwieniu nabylem wz 50 za 12zł od kolegi:D.Zamontuje fasunek od niego a do niemca pomysle nad jakims lepszym.Czy mozesz podac mi np wzor hełmu od ktorego mogę wziąsc luks fasunek do niemca.Zgóry dzieki;)
Napisano
Ok wiece ten co mam od wz 50 bedzie do niemca:).A do polaka kupowac czeski,jaki to wzór zebym nie kupił nie wiem czego i w jakich cenach opłaca sie nabyc:)??
Napisano
Troche mi sie miesza,kazdy pisze co innego,jeden ze od wz 50 do polaka zły,Ty ze do niemca zły wiec kopletnie nie mam juz pojecia;/
Napisano
Wyposarzenie wewnętrzne hełmu wz.50 pochodzi w prostej linii od włoskiego hełmu M33,więc pod względem historycznym nie pasuje ani do polskiego wz.31,który posiadał wyposarzenie podobne do niemieckiego M16 ani do niemieckiego M42.Wyposarzenie wewnętrzne M31 stosowane w hełmach M42 składało się z dwóch obęczy.Zewnętrznej i wewnętrznej do której przymocowana była wkładka skórzana wycięta z jednego kawałka skóry.Obręcz wewnętrzna była
mocowana za pomocą sprężystych blaszek do tej zewnętrznej.

Koledze chodzi zapewne nie o poprawność historyczną tylko o to aby hełm móc założyć na głowę więc do którego to wyposarzenie by Kolega nie wsadził to będzie dobrze.A hełm wz.31 był też używany po drugiej wojnie w WP i mogło się zdarzyć,że mógł posiadać takie wyposzrzenie.
Napisano

Wkoncu zamontowałem ten fasunek oceńcie czy w miare korzystnie wygłąda,skąd mam skombinować podpinke bo jak widać urwana i nie da sie zapiąc;)

Napisano
Ja osobiście, montując fasunek od pięćdziesiątki do swojego m40, odciąłem szlifierką tą górną obręcz. Oczywiście łatwiej było rozwiercić nity na które była zamocowana, ale kto o tym pomyślał:D Dobre repliki podpinek znajdziesz na wiadomym portalu aukcyjnym lub w asortymencie sklepów zajmujących się rekonstrukcją historyczną.
Napisano

Podpinka jest na tyle prosta,że można ją zrobić samemu.
Ja swoje trochę zchrzaniłem,ale mam już rysunek z wymiarami więc następne myślę będą trochę lepsze.No i oczywiście nic za nie nie płaciłem.

Napisano
Aha dzieki serdeczne pomysle jeszcze bo na wiadomym portalu aukcyjnym" sa w cenie ponad 30zł a tyle nie kosztuje polska 50-tka.Nie zcinalem gornej obreczy a wywiercilem dziury dodatkowe w dolnej i w nie wsadziłem nity,tez dobre rozwiązanie;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie