Skocz do zawartości

Fasunki do hełmów

Dragon125

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj wlasnie ku mojemu zdziwieniu nabylem wz 50 za 12zł od kolegi:D.Zamontuje fasunek od niego a do niemca pomysle nad jakims lepszym.Czy mozesz podac mi np wzor hełmu od ktorego mogę wziąsc luks fasunek do niemca.Zgóry dzieki;)

Wyposarzenie wewnętrzne hełmu wz.50 pochodzi w prostej linii od włoskiego hełmu M33,więc pod względem historycznym nie pasuje ani do polskiego wz.31,który posiadał wyposarzenie podobne do niemieckiego M16 ani do niemieckiego M42.Wyposarzenie wewnętrzne M31 stosowane w hełmach M42 składało się z dwóch obęczy.Zewnętrznej i wewnętrznej do której przymocowana była wkładka skórzana wycięta z jednego kawałka skóry.Obręcz wewnętrzna była
mocowana za pomocą sprężystych blaszek do tej zewnętrznej.

Koledze chodzi zapewne nie o poprawność historyczną tylko o to aby hełm móc założyć na głowę więc do którego to wyposarzenie by Kolega nie wsadził to będzie dobrze.A hełm wz.31 był też używany po drugiej wojnie w WP i mogło się zdarzyć,że mógł posiadać takie wyposzrzenie.

Ja osobiście, montując fasunek od pięćdziesiątki do swojego m40, odciąłem szlifierką tą górną obręcz. Oczywiście łatwiej było rozwiercić nity na które była zamocowana, ale kto o tym pomyślał:D Dobre repliki podpinek znajdziesz na wiadomym portalu aukcyjnym lub w asortymencie sklepów zajmujących się rekonstrukcją historyczną.

Aha dzieki serdeczne pomysle jeszcze bo na wiadomym portalu aukcyjnym" sa w cenie ponad 30zł a tyle nie kosztuje polska 50-tka.Nie zcinalem gornej obreczy a wywiercilem dziury dodatkowe w dolnej i w nie wsadziłem nity,tez dobre rozwiązanie;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie