Hadiuka Napisano 24 Maj 2009 Autor Share Napisano 24 Maj 2009 Od dziecięcego wieku pamiętam opowieści o tajemniczych 6 stawach znajdujących sie w okolicach obecnego Parku Leśnego w Gliwicach(blisko granicy z Zabrzem). Niestety dopiero teraz gdy mam 56 lat(co najmniej o 30 lat za późno) postanowiłem to miejsce zlokalizować i zbadać. Może ktoś ma wiedzę w tym aspekcie? Wczoraj odwiedziłem obecne rozlewisko(zbiornik wodny) na pograniczu Gliwic, Zabrza i Żernik u zbiegu u. Na łuku; Rybnicka(w Zabrzu) i DK 4). Miejsce zatrwża masa gruzu, śmieci i wycinanego lasu pod nową autostradę, co nie przeszkadza wędkarzom. Czy jest to owe 6 stawów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hadiuka Napisano 1 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 1 Lipiec 2009 Nie wiem czemu, ale temat przekierował sie mimowolnie na temat wież przeciwlotniczych" w Gliwicach Brzezince. Zatem podtrzymuję pytanie: czy ktoś słyszał o 6 stawach" i ma na ich temat troszeczkę wiedzy, którą może się podzielić? Dziękuję z góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Partyzant Kampinosu Napisano 1 Lipiec 2009 Share Napisano 1 Lipiec 2009 http://www.mapywig.org/m/WIG100_300DPI/P47_S27_GLIWICE_%28Gleiwitz%29_300dpi.jpgpopatrz tutaj moze na przedwojennej mapie będą?PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hadiuka Napisano 1 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 1 Lipiec 2009 Szanowny Partyzancie Kampinosu, mapy przedwojenne oraz z roku ..., chyba 1942 ogladałem i... Problem tkwi w tym, ze podobno było to 6 lejów po bombach (byłem dzieciakiem, gdy to słyszałem). Jeden miał zawierać szczątki samolotu, a w jednym ponoc jeszcze w latach 60-tych wystawał właz czołgu. Tak, czy tak jakieś 3 lata temu (a temat mnie jeszcze nie interesował) posłyszałem o bunkrze, który tam był. Zatem miejsce to było, a szło się ul. Szymanowskiego. Niestety reszta opowieści umknęła mojej uwadze, a kontakt z osobą, która tam była obumarł. Klops. Teraz mnie ten temat nurtuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 1 Lipiec 2009 Share Napisano 1 Lipiec 2009 z tego typu lejami spotkalem sie 2 razy - za pierwszym to las na skraju wilczy - ale zerkniecie w mapy przedwojenne i okazalo sie ze na 25 widac to dziury i bylo tam wydobycie piachu. Druga akcja juz w Rybniku - leje zaznaczone na mapie 10 wspolczesnej, na przedwojennych brak i tu okazalo sie, ze sa to dziury po bombach zrzuconych przez zestrzelonego chyba liberatora.Ale i tu i tu brak wody :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Partyzant Kampinosu Napisano 1 Lipiec 2009 Share Napisano 1 Lipiec 2009 no nic próbowałem pomóc:), ale to dowodzi że jak ich nie ma zaznaczonych to są leje po bombachPZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hadiuka Napisano 2 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 2 Lipiec 2009 Dziękuję.Lokalizacja jest bliżej określona, ale szczegółów brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Partyzant Kampinosu Napisano 2 Lipiec 2009 Share Napisano 2 Lipiec 2009 nie ma za co, gdybym był z okolic to chętnie bym pomógł w poszukiwaniu miejsca tak niestety nie za bardzo, życzę powodzenia w znalezieniuPZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hadiuka Napisano 3 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2009 Witam ponownie i z dużą satysakcją informuję o znalezieniu tego miejsca. Do dnia dzisiejszego pozostały 4 leje pokaźnych rozmiarów (na skutek upałów z wodą na dnie). Rozmowa ze świadkiem potwierdziła moją dawną wiedzę o czołgu, który tkwił zatopiony w jednym z lejów (około roku 1967 saperzy czołg wywlekli oraz sporą ilość pocisków dł.około 1 mb). Wspomniane miejsce znajduje się w Gliwicach na terenie Leśnego Parku Kultury i Wypoczynku przy ul. Szymanowskiego. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hadiuka Napisano 3 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2009 Okolica wspomnianego miejsca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hadiuka Napisano 3 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2009 Nie weszło - raz jeszcze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hadiuka Napisano 3 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2009 kolejny lej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hadiuka Napisano 3 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2009 kolejny lej...:-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hadiuka Napisano 3 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2009 I mój przewodnik za...1/2l (inaczej bym nie znalazł)nad kolejnym lejem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hadiuka Napisano 3 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2009 I ostatni 4 lejek, który znalazłem... A gdzie jeszcze 2 i bunkier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hadiuka Napisano 3 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2009 I odłamek 140 x 100(mm) wykopany w pobliżu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hadiuka Napisano 3 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2009 I z innej perspektywy to samo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hadiuka Napisano 3 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2009 Pomyłka, miało być to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jogi504 Napisano 21 Sierpień 2009 Share Napisano 21 Sierpień 2009 moje gratulacje widzę że znalazłeś to co szukałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hadiuka Napisano 21 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2009 W sumie znacznie wiecej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hadiuka Napisano 21 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2009 To jest - to więcej" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hadiuka Napisano 21 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2009 paskudztwo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hadiuka Napisano 21 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2009 ...ito (nie weszło pod tekstem więcej". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hadiuka Napisano 21 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2009 ...nawet fragment z trotylem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hadiuka Napisano 21 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2009 ..., a wszystko przekazałem patrolowi Policji, aby nie dostało się w niepowołane ręce (mógłby to byc koniec rąk... :-) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.