Skocz do zawartości
  • 0

Wagon pancerny ktoś wie jaki ?

ZUBIKED

Pytanie

Napisano

Witam !!!
Wagonik jak widać swoje pieć minut ma już za sobą , jest teraz częścią parku maszynowego Ale ma rodowód militarny.
Jak widać zbrojenia betonowe były szalowane deskami od zewnątrz jak i od wewnątrz. Ewidentnie widac otwory strzelnicze w ktorych były pół bembny na karabin maszynowy ( widziłem je ale fotki nie zdolałem zrobić ) otwory i obserwacyjne.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak to co? Poznań zainteresować! Już będą mieli dwa kolo siebie. Może skansen w Chabówce, Kościerzynie, Pyskowicach lub Wolsztynie?
Pozdawiam
Napisano
heheh ja też troche poszperałem

http://www.weu1918-1939.pl/pancerne/pociagi/poznanczyk/dowodztwo_pancerne_pociagi_poznanczyk.html

Ten w Poznaniu jest trochę inny od tego mojego " ale idea bardzo podobna
Napisano
fajny temat -gratuluje -jeszcze trochę a traficie cał skad -może by zinteresować tym tematem autorów programu Było nie minęło" -pozdro
Napisano

i miejsce to .

Więcej fotek nie udalo mi się zrobić. Cóż dobre i to !

Może jakcyś śpece będą wiedzieli czyj to wagon. Miejsce postoju może sugerować Polskie pochodzenie ale to tylko domysły.

Napisano
Taki wagon stoi lub też stał na tzw. stoczni w jednostce wojskowej ( 2 Mazowieckiej Brygadzie Saperów) w Kazuniu i z tego co pamiętam próbowałem zainteresować nim MWP w Warszawie był to kombinowany wagon dla desantu piechoty który powstał tuż przed lub już w trakcie wojny.Byłem ze znajomym z muzeum u dowódcy jednostki w latach 90tych i po wstępnych rozmowach wygon miał trafić do zbiorów MWP lech niestety muzeum z powodu braków finansowych miało problem z transportem i prawdopodobnie wagon stoi tam do dziś. Może to ten sam .
Napisano
http://www.amw.com.pl/pl/r/przetargi-rsm/963
Agencja Mienia Wojskowego ogłasza przetarg pisemny publiczny na sprzedaż niżej wymienionego sprzętu:

1

Wagon pociągu pancernego

Ilość: 1

NR fabryczny: -

Rok produkcji:
1895-1918

Cena: 51000
Napisano

Witam !!!
Wagonik jak widać swoje pieć minut ma już za sobą , jest teraz częścią parku maszynowego Ale ma rodowód militarny.
Jak widać zbrojenia betonowe były szalowane deskami od zewnątrz jak i od wewnątrz. Ewidentnie widac otwory strzelnicze w ktorych były pół bembny na karabin maszynowy ( widziłem je ale fotki nie zdolałem zrobić ) otwory i obserwacyjne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie