PIOTREK663 Napisano 17 Maj 2009 Autor Share Napisano 17 Maj 2009 Witam.czysciłem monetki w kwasku cytrynowym i te mnie brudne sie doczysciły a te z dużym nalotem zrobiły sie różowe, miał ktos taki przypadek??? jak to usunąć??? i czym najlepiej czyscic monetki??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 17 Maj 2009 Share Napisano 17 Maj 2009 Kwaskiem zniszczyłeś monety. Wytrawił cynk z stopu i został kolor miedzi. To można tylko zpolerować a to całkowita śmierć monety. Następne miedziaki mocz w oliwie z oliwek.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PIOTREK663 Napisano 17 Maj 2009 Autor Share Napisano 17 Maj 2009 dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurkow Napisano 18 Maj 2009 Share Napisano 18 Maj 2009 Do zaśniedziałych monet polecam Brasso. Świecą później jakby dopiero z mennicy wyszły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PIOTREK663 Napisano 18 Maj 2009 Autor Share Napisano 18 Maj 2009 co to jest brasso?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurkow Napisano 18 Maj 2009 Share Napisano 18 Maj 2009 Brasso, to taki specyfik, który niestety jest dosyć rzadko spotykany w Polsce. Nie wiem, czy oficjalnie ktoś to u nas produkuje, ale kilka razy widziałem to na allegro. Miałem o tyle szczęście, że ojciec przywiózł mi butelkę Brassa z Anglii.Wylewa się trochę na szmatkę i wyciera jakąś monetę, świecznik, czy cokolwiek metalowego mamy do wyczyszczenia. Po paru minutach metal zrobi się matowy. Wtedy trzeba wytrzeć wszystko suchą ściereczką i nic tylko podziwiać ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurkow Napisano 18 Maj 2009 Share Napisano 18 Maj 2009 zaznaczam, ze wcześniej trzeba metal oczyścić z syfu jaki ewentualnie się tam nagromadził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PIOTREK663 Napisano 18 Maj 2009 Autor Share Napisano 18 Maj 2009 dzieki.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurkow Napisano 18 Maj 2009 Share Napisano 18 Maj 2009 Proszę bardzo ;)Jakby ktoś chciał mieć porównanie:http://files.coloribus.com/files/paedia/print/part_20/202999/preview_600_822.jpgZ moimi monetami było tak samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bokser 68 Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 ale z tą monetką new zeland to troszkę lipa, bo ta z lewej jest inna, a z prawej to chyba inny egzemplarz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 15 Czerwiec 2009 Share Napisano 15 Czerwiec 2009 Również dostrzegam te różnice,ale może to chodzi o porównanie monet przed użyciem specyfiku i po potraktowaniu go brassem.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meteor1 Napisano 20 Czerwiec 2009 Share Napisano 20 Czerwiec 2009 Monetka New Zeland - ta po prawej wygląda mi na fotomontaż. Królowa jest tu młodsza, z inną fryzurą i koroną - ten wizerunek był na monetach do roku 1997, a od 1998 królowa na monetach wyglądała tak jak na monecie po lewej stronie.Może to jest zdjęcie typowo reklamowe-(że niby płyn odmładza monety) i nie ma wiele wspólnego z realnym działaniem specyfiku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hunter 85 Napisano 20 Czerwiec 2009 Share Napisano 20 Czerwiec 2009 tez używam tego magicznego czyścidełka BRASSO", ale najpierw monetki czyszczę wodą, później na trochę do oliwy z oliwek a dopiero na koniec poleruję tym Brasso (nadaje on połysk, raczej nie czyści więcej niż po oliwce) oczywiście mowa tu o miedziakach:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubciu93 Napisano 21 Czerwiec 2009 Share Napisano 21 Czerwiec 2009 WitamDostałem od kolegi monety, które były przechowywane w pojemniku po soli kuchennej. Nie wiem ile tam leżały, ale raczej rok lub więcej. Pojawił się na nich niebieski osad. I tu pojawia się problem. Jak bezpiecznie dla monet i dla mnie można usunąć ten nalot? Ewentualnie jutro dam zdjęcia.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meteor1 Napisano 22 Czerwiec 2009 Share Napisano 22 Czerwiec 2009 Prezes - dlaczego polecasz płyn do miedzi i mosiądzu do czyszczenia złota i srebra?Przecież KIWI produkuje też płyn do złota i srebra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.