BogdanLacki Napisano 12 Maj 2009 Autor Napisano 12 Maj 2009 Witam Znalazłem takie zdjęcie. I pytanie do fachowców czy jest to fotomontaż? Spójrzcie na dłonie generała. Obrys głowy Nowaka oraz na naszywki Poland u obu. Mi to wygląda na fotomontaż ale wykonany na dzisiejszym sprzęcie - na komputerze.
BogdanLacki Napisano 12 Maj 2009 Autor Napisano 12 Maj 2009 Tymczasem w książce Kurier z Warszawy znalazłem takie zdjęcie. Wygląda na autentyczne. Więc po co ktoś robi nie- udolnie fotomontaż i wstawia go do netu?Co Wy na to?Bogdan
bart.j Napisano 12 Maj 2009 Napisano 12 Maj 2009 Zajmuje się grafiką i MZ ewidentny fotomontarz. Wyraźnie widać to w okolicach głowy to po pierwsze a po drugie postacie na zdjęciu sa MZ inaczej oświetlone czyli pochodzą z dwóch różnych zdjęć
bart.j Napisano 12 Maj 2009 Napisano 12 Maj 2009 Poza tym BogdanLacki słusznie zauważył że dłonie generała są nieudolnie wycięte z orginalnego zdjęcia
Darda Napisano 12 Maj 2009 Napisano 12 Maj 2009 Czy ja wiem?Ewidentnie to zdjęcie jest robione obiektywem o dość krótkiej ogniskowej, i ewidentnie są to dwa ujęcia.Prawa dłoń Sosnkowskiego wygląda rzeczywiście dziwnie...
mihura Napisano 12 Maj 2009 Napisano 12 Maj 2009 Która? Bo to dwa różne zdjęcia.Ręka jest w porzadku,tylko wysokość Gen.co do wysokości?
alajerzy77 Napisano 12 Maj 2009 Napisano 12 Maj 2009 Zdjęcie to posiada następujące wady" jako zdjęcie nie wykonane z tego samego negatywu, a następnie poddane obróbce elektronicznej:1. postać osoby dekorowanej posiada inną rozdzielczość -powiększenie niż pozostałych osób. Widać to porównując tkaninę mundurów. Na mundurze odznaczanego widoczne jest duże ziarno" - (określenie fotograficzne).2. Dłonie generała ie trzymają"munduru osoby odznaczanej. Palce mały" i serdeczny" prawej dłoni generała są przycięte. Również przycięta jest dłoń prawa generała w okolicy nadgarstka i koniec prawego rękawa.3. Pomiedzy dłonią lewą a prawą generała zostałasklonowana" tkanina munduru. Wygląda to tak jak by ten fragment materiały był odcięty od munduru odznaczanego i nachodzi on na kciuk lewej dłoni.4. Nieumiejętnie sklonowany mundur odznaczanego w okolicy lewej dłoni generała.5. Dziwnie został skomponowany cień znajdujący się w okolicy pasa odznaczanego pomiędzy nim a generałem. 6. Czoło generała w okolicy nad łukiem brwiowym nosi ślady nanoszenia cienia - jest ono wycięte pod kątem prostym - widoczne jest to w dość duzym powiększeniu.7. Okolice nosa odznaczanego i czoła generała- dziwnie naniesiony cień który kończy się pionowo - widoczne w dość dużym powiększeniu.8. Pomiędzy twarzą generała a szyja odznaczanego w jej pobliżu na ścianie wiszą dwa obrazki które są częściowo zlikwidowane" poprzez naniesienie półcienia. Widoczne są dokładnie górne lewe rogi tych obrazków.9. Nad głową odznaczanego niedokładnie sklonowane" tło - ściana. Widoczne są poziome pasy.10.W okolicy czoła odznaczanego widoczna linia wycięcia". Taką samą linię można zaobserwować pomiędzy czołem generała a czubkiem nosa odznaczanego.11.Dół prawego rękawa generała - nosi on ślady wymazywania - wycierania". Widac to w dość duzym powiększeniu. Taka samą ingerencje w zdjęcie widać na mundurze odznaczanego poniżej sprzączki pasa.12.Na mundurze osoby z lewej strony generała i mundurze generała widoczne są zabrudzenia w kształcie kropek" koloru jasnego.Zabrudzenia te są zabrudzeniami powstałymi na negatywie - mogą to być pyłki kurzu, niedowołania negatywu. Natomiast na mundurze odznaczanego takowe zabrudzenia nie są widoczne. 13.Zazwyczaj medal przypinany jest do klapy mundury, a na tej fotce widać ze może on być przypinany do guzika. Zdjęcie to wg. mnie pokazuje, że generał przyszywa guzik, a nie odznacza. To są tylko moje spostrzeżenia, a czy prawidłowe oceńcie je sami.
BogdanLacki Napisano 13 Maj 2009 Autor Napisano 13 Maj 2009 OK - to pierwsze zdjęcie to fotomontaż - a w dodatku nieudolny.Ale dlaczego ktoś się tak bawił skoro istnieje zdjęcie prawdziwe przedstawiające to wydarzenie? I ten ktoś z całą czelnością umieścił to zdjęcie w necie ?B.
BogdanLacki Napisano 15 Maj 2009 Autor Napisano 15 Maj 2009 Dzięki Coriolan!Faktycznie to była kolejka!Fotomontaż powoduje, że główna postać jest bardziej wyeksponowana. Ale Koledzy nigdy tak nie róbmy bo zdjęcie mimo, że tak było nie jest prawdziwe! A ktoś może powiedzieć, że to falsyfikat. Dorabianie legendy. Pozdrawiam wszystkich!Bogdan
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.