jpnie Napisano 11 Maj 2009 Autor Napisano 11 Maj 2009 Koledzy, przesiadłem się z Fishera F4 na X-terre 70. Przez cały czas odnosiłem wrażenie, że jest coś nie tak gdyż szczęście mnie opuściło. Chodzimy z kolegą, który ma Proximę. Jakież było moje zdziwienie gdy dla konkretnych celi jego Proxima je widzi a moja Terra nie. Przy dokładnych testach w powietrzu okazało się, ze na zasięgach różnimy się o 12-15 cm na moją niekorzyść. Pomóżcie koledzy, jak dostroić X-terre. Dzisiaj to robię poprzez włączam, all metal, ground balance, mode , pokazuje się CU a następnie cyferka. Po niej wciskam Pinpointing. I już"I myslałem, że jest ok a tu na porównaniu z Proksimą, kompletna klapa. Bez dostrajania do gruntu jest tak samo kiepsko.Chodze na cewkach 7,5 i 18,75 koncentrycznych.A tak przy okazji powiem, że to już mój 2-gi wykrywacz ze stajni M-ba, i jakoś mi nie leży.Dziękuję za pomoc.
VanWorden Napisano 11 Maj 2009 Napisano 11 Maj 2009 Tutaj masz post o strojeniu: http://www.odkrywca-online.pl/prosze-po-pomoc-x70,650168.html#650168Na jakich ustawieniach chodzisz? Testy powietrzne zostaw dla magików cyrkowych, liczy się tylko efekt w gruncie. X70 to jeden z najlepszych wykrywaczy na kolorową drobnicę. Jako przykład podam Ci kolegę który kilka dni temu wyciągnął boratynkę z 40cm, mając Xterkę zaledwie drugi raz w terenie. Jest mało sprzętów które mogą się pochwalić takim wynikiem, więc spokojnie eksperymentuj z autentycznymi celami w gruncie.PozdrawiamVW
banderas Napisano 11 Maj 2009 Napisano 11 Maj 2009 boratynka na 40 cm,trochę nie wierzę-nie opsypywała mu się czasem.pzdr.
jakofako Napisano 11 Maj 2009 Napisano 11 Maj 2009 Witam!Aż się wierzyć nie chce...u mnie jest tak samo,z tym,że odwrotnie,tj.podobne problemy ma kol.użytkujący P...:)).A tak całkiem poważnie...jest jeszcze wiele innych ustawień,tj.nic nie wiem na temat trybu pracy i wybranym wzorcu(preferuję Coin & Treasure,wzorzec nr 1),wyborze kanału eliminacji zakłóceń(Noise Cancel...instrukcja str.39),dżwiękach(preferuję 99 tonów),czułości(preferuję ustawienie jak najwyżej,bo sprzęt jest bardzo stabilny,ale to zależy w dużej mierze od stopnia zaśmiecenia terenu).Przypuszczalnie problem nie leży w dostrajaniu do gruntu,lecz w którymś z wymienionych przeze mnie ustawień.Pozdrawiam!
jpnie Napisano 12 Maj 2009 Autor Napisano 12 Maj 2009 VanWorden, dziekuję za namiary. Sprawdziłem jeszcze raz, używam nastawów fabrycznych , chodzę na wzorcu dyskryminacji 1 albo AM. Jedyny parametr jaki do tej pory zmieniałem to dostrojenie do gruntu i to automatyczne. Dzisiaj pobawiłem sie trochę czułością. W standarcie jest 16. I przyznam się, ze nadal jestem zniesmaczony testami w powietrzu. Nie sa one miarodajne ale powinny też dawać jakis obraz. Moneta 2zł na moim poczciwym ACE 250 jakieś 18-20 cm, na X terze70 ok 12-15cm. Na F4, którą miałem widział ją z ponad 22cm.Prosze o podpowiedź, co źle robie.
jakofako Napisano 12 Maj 2009 Napisano 12 Maj 2009 Jeśli Kol.miał czułość na 16(o ile dobrze zrozumiałem),to oznacza,że o niemal połowę zmniejszył sobie Kol.zasięg.Pozdrawiam!
jpnie Napisano 12 Maj 2009 Autor Napisano 12 Maj 2009 ja miałem na 16, jego stawień nie znam, twierdzi, ze chodzi na fabrycznych.
jakofako Napisano 12 Maj 2009 Napisano 12 Maj 2009 No to sprawa jest jasna.Cały błąd tkwił w czułości.Ja nigdy nie schodzę poniżej 28(najczęściej na 30 i jest bardzo stabilny).Teraz proponuję wybrać sie z kolegą na wykopki... :))Role się odwrócą bankowo.Pozdrawiam!
jpnie Napisano 12 Maj 2009 Autor Napisano 12 Maj 2009 Dziękuję, w sobotę sprawdzę. Idziemy w te same okolice a więc grunt i warunki będą podobne. Napiszę w niedzielę. Pzdr
jakofako Napisano 12 Maj 2009 Napisano 12 Maj 2009 Spoko będzie ! Jestem pewien...czułość na 28(tak na mój nos)i dobre strojenie na czystym kawałku poletka.Powodzenia!
VanWorden Napisano 12 Maj 2009 Napisano 12 Maj 2009 jpnie - zasięg w X70 DRASTYCZNIE spada jeśli zejdziesz poniżej 22 w czułości! Szczerze powiedziawszy to 16 używałem tylko w morskiej wodzie. To nie znaczy, że nie należy obniżać czasem czułości, ale Twoje problemy raczej napewno wynikają właśnie z tego ustawienia. Co do kolegi któy wyciągnął boratynkę z 40cm to wyjaśnił, że były to dwa sztychy saperki, więc około 40cm, sygnał był słaby ale słyszalny. Nie chodzi też bynajmniej na jakichś maksymalnych nastawach. Jest świeżym użytkownikiem X-Terry, ale doświadczonym poszukiwaczem (wcześniej MXT) i wierzę mu bez dwóch zdań:) Sprawę zresztą opisał sam na forum.Muszę przyznać ze wstydem, że nie noszę ze sobą linijki, ale równiez zdarzały mi się baaardzo głębokie zakopki wydobywane Terką, także mogę potwierdzić moc" tego sprzętu:)PozdrawiamVW
ARKADIO.IE Napisano 12 Maj 2009 Napisano 12 Maj 2009 z 40cm boratynkę :) się usmiałem :)Proszę przestancie fantazjować ,bo właśnie po takich fantazjach wychodzą takie wyniki.40cm ok ,ale czy jest to osiągalny wynik na codzień ,nie więc Nie piszcie pierdułek ,tylko konkrety,bo tych bajek to się czytać nie da. Cm-ami nadrabiać .
jpnie Napisano 13 Maj 2009 Autor Napisano 13 Maj 2009 Dziękuję za wszystkie rady, tak jak pisałem powalczę z Xterra w sobotę. Mam nadzieję, że z lepszym efektem. Pzdr
jpnie Napisano 16 Maj 2009 Autor Napisano 16 Maj 2009 Koledzy, dzięki za porady. Byłem dzisiaj na polu, na którym jeszcze tydzień temu nic nie było. Dzisiaj 2x boratynka ( z ok 15 cm), 2x 1/2 kopiejki /podobnie/, 1 kopiejka / z ponad 20 cm/, 2 kopiejki /ponad 20cm/, 1 grosz z 1768 /ponad 15cm/, jakiś krzyżyk /ponad 20 cm/. Polmosy kopałem na głębokości ponad 25cm. Znów się do mnie szczęście uśmiecha, jeszcze raz dziękuję.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.