Skocz do zawartości

Rekonstrukcję bitew na Lubelszczyźnie w 2009 r.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Mam zamiar w tym roku wybrać się na rekonstrukcję walk z okresu II wś na terenie woj. Lubelskiego . Proszę o pomoc w podpowiedzeniu gdzie takie inscenizację będą miały miejsce i kiedy. Z tego co się dowiedziałem będzie taka rekonstrukcja bitwy pod Tomaszowem Lub. dnia 20.09 i wiem jeszcze o rekonstrukcji bitwy pod Osuchami. Jak ktoś wie gdzie będą takie wydarzenia to proszę pisać . pozdrawiam
  • Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Wie ,wie.np.Serokomla,dalej Parczew,niedaleko Nowogród,obok Radomia Iłża,w Radomiu(w październiku).Poczekaj a bliżej termninów ich odbycia się napewno pokażą się wątki.
Napisano
Witam. Kolega coś mówił że jutro ( 10 maja) będzie jakiś pokaz uzbrojenia wojskowego z okresu II RP i że to będzie w skansenie w Lublinie . Słyszał ktoś coś o tym ? pozdrawiam
Napisano
10.05.2009 Lublin Skansen godz. 13.00 - 17.00. Miał być pokaz dynamiczny, ale ze względu na brak kasy będzie tylko statyczny.
Napisano
17.05 -przejazdpociagu specjalnego z wojskiem na trasie Lublin - Radzyń
24 .05 -skansen Lubelski walki oddziału AK Uskoka godzina 11.00 rekonstrukcja
31.05 Lubartów godzina 12.00 święto pułkowe i rkonstrukcja wyda. z 1919 roku
3-4 października Kock rekonstrukcja historyczna
Napisano
michal 16. Były dwa motocykle, jeden niemiecki, jeden polski. Trochę sprzętu niemieckiego i polskiego i czterech konnych. Fajnie wyglądał szpital polowy i kolega który robił za rannego. Miał o tyle dobrze, że był w cieniu i w koszuli. Szkoda, że nie było żadnej potyczki, bo to miejsce aż się oto prosi.
Napisano
Witam. wiem , również byłem , szkoda że nie było żadnej potyczki , ale i tak było fajnie , pogadało się trochę o sprzęcie , zobaczyło się i nawet potrzymało w ręku , zrobiłem kilka fotek , ale bateria mi padła, fajnie bo ok. godz. 15 kręcili sceny do filmu :) pozdrawiam
Napisano
Witam wszystkich.
Napiszę krótko, bo jestem bardzo zmęczony, jutro dorzucę więcej informacji.
Impreza apomniani bohaterowie Września 1939 roku" dzieliła sie na dwie części - w sobotę konferencja naukowa na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim poświęcona bitwom pod Tomaszowem Lubelskim oraz zapomnianym mogiłom żołnierzy poległych na tym terenie, przede wszystkim w Zielonem w gminie Krasnobród. Dzięki wsparciu finansowemu władz Krasnobrodu oraz Parlamentu Studentów KUL udało się doprowadzić tę inicjatywę do szczęśliwego końca.

Niedzielna diorama w Muzeum Wsi Lubelskiej została przygotowana przez grupy rekonstrukcyjne związane z Lublinem: Stowarzyszenie Lubelska GRH FRONT, SRH WRZESIEŃ 39", zaprzyjaźnionych rekonstruktorów Grzesia z Kozienic i Wienia z Lublina przy współudziale Roztoczańskiej Konnej Straży Ochrony Przyrody im. 25 P.uł. Wlkp oraz GRH Wilki".

Wystawiliśmy m.in. Batalionowy Punkt Opatrunkowy we wsi, wysuniętą pozycję ubezpieczenia (RKM wz. 28 Browning), ciężki karabin maszynowy na podstawie przeciwlotniczej (CKM wz. 30 Browning) wraz z reflektorem przeciwlotniczym, pozycja ubezpieczenia (LKM wz. 1908 Maxim), granatniki wz. 36, karabin ppanc. Ur wz. 35, rower Łucznik, cywilny motocykl Sokół 600 zarekwirowany na potrzeby WP, motocykl Sokół 600 z 10 BK, niemiecki motocykl BMW, patrole konne, oryginalne żołnierskie rzędy wierzchowe wz. 36, wz. 25, austrowęgierski I-wojenny stosowany przez art. konną i szwadr. marsz. i wiele wiele innych ciekawych elementów.

Zdjęcia wkrótce, ale muszę choć trochę odespać od piątku,

Andrzej Gładysz
SRH Wrzesień 39"

PS> Podziękowania dla Andrzeja Mostowskiego z SRH Wrzesień 39" za ogromny wkład pracy i przygotowanie imprezy.
Napisano
Witam wszystkich.
Napiszę krótko, bo jestem bardzo zmęczony, jutro dorzucę więcej informacji.
Impreza apomniani bohaterowie Września 1939 roku" dzieliła sie na dwie części - w sobotę konferencja naukowa na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim poświęcona bitwom pod Tomaszowem Lubelskim oraz zapomnianym mogiłom żołnierzy poległych na tym terenie, przede wszystkim w Zielonem w gminie Krasnobród. Dzięki wsparciu finansowemu władz Krasnobrodu oraz Parlamentu Studentów KUL udało się doprowadzić tę inicjatywę do szczęśliwego końca.

Niedzielna diorama w Muzeum Wsi Lubelskiej została przygotowana przez grupy rekonstrukcyjne związane z Lublinem: Stowarzyszenie Lubelska GRH FRONT, SRH WRZESIEŃ 39", zaprzyjaźnionych rekonstruktorów Grzesia z Kozienic i Wienia z Lublina przy współudziale Roztoczańskiej Konnej Straży Ochrony Przyrody im. 25 P.uł. Wlkp oraz GRH Wilki".

Wystawiliśmy m.in. Batalionowy Punkt Opatrunkowy we wsi, wysuniętą pozycję ubezpieczenia (RKM wz. 28 Browning), ciężki karabin maszynowy na podstawie przeciwlotniczej (CKM wz. 30 Browning) wraz z reflektorem przeciwlotniczym, pozycja ubezpieczenia (LKM wz. 1908 Maxim), granatniki wz. 36, karabin ppanc. Ur wz. 35, rower Łucznik, cywilny motocykl Sokół 600 zarekwirowany na potrzeby WP, motocykl Sokół 600 z 10 BK, niemiecki motocykl BMW, patrole konne, oryginalne żołnierskie rzędy wierzchowe wz. 36, wz. 25, austrowęgierski I-wojenny stosowany przez art. konną i szwadr. marsz. i wiele wiele innych ciekawych elementów.

Zdjęcia wkrótce, ale muszę choć trochę odespać od piątku,

Andrzej Gładysz
SRH Wrzesień 39"

PS> Podziękowania dla Andrzeja Mostowskiego z SRH Wrzesień 39" za ogromny wkład pracy i przygotowanie imprezy.
Napisano
Relacje na bieżąco z TVP 3 Lublin i Radia Lublin, niestety mocno skrócone.

Panorama Lubelska wydanie wieczorne 10 maja:
ok. 21 minuta 45 sekunda
http://ww6.tvp.pl/15998,20090510905228.strona

Radio Lublin z 10 maja:
http://www.radio.lublin.pl/index.php?site=news_details&id=56577
Napisano
1DP w przebiciu na Łuków" -piknik historyczny z rekonstrukcją potyczki z września'39 ZALESIE gm.Łuków 23 sierpnia 2009r.
  • 2 weeks later...
Napisano
już jutro o 12.00 w Lubartowie inscenizacja historyczna z 1919 roku -przekazanie forda t-torpedo nr 025 przez społeczeństwo Lubartowa ,zrekonstruowany przez grupę .Dodatkiem do forda jest kuchnia polowa wz 19 w malowaniu pruskim
inscenizacja 90 rocznicy przekazaia forda odbędzie się w centrum miasta udział w swiecie pułku biorą :
SRH 9ppleg
GRH 8ppleg
HGRH 33pp
GRH 1914-45
SMRH ŻELAZNY ORZEŁ sekcje
-rosja carska
-1920
-milicja
-Legiony
-CK
...........................
piknik militarny zorganizowany przez grupę o godzinie 13.30
ZAPRASZAMY
Napisano
chciałbym podziękowa przybyłym kolegom z grup rekonstrukcyjnych za obecnośc na naszej nietypowej inscenzacji
Przekazanie forda T-T.Torpido odbyło sę naprawdę elegancko nasza kuchnia polowa pracowała na wysokich obrotach i naprawdę jesteśmy zadowoleni z całosci imprezy .Pewne niedociągnięcia poprawimy i na następnej inscenizacji nasz ford już z poprawkami będzie gotowy do walki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie