Maaarcin Napisano 6 Maj 2009 Autor Napisano 6 Maj 2009 Witam. Wiem ze temat poruszany zapewne streki razy ale wyszukiwarka nie chodzi a recznie znalazlm tylko powieszchowne informacje. chodzi mi o to czy wartko kupic uzywanego za okolo 800zł? i jak jest z jego uniwersalnoscia, tzn jak sprawuje sie na militarce i kolorku?
albertus32 Napisano 6 Maj 2009 Napisano 6 Maj 2009 mialem solariska przez jakis czas sprzet na kolorek gleboki na militarke, hmmmm. Jesli bym musial dac punkty na militarke w skali 1-10, dałbym 4+obecnie mam proxime i w tejze samej skali proxima na kolorek super, na militarke-6oczywiscie ocena subiektywna.
Grzechotnik Napisano 7 Maj 2009 Napisano 7 Maj 2009 Solarka za 800 warto, na kolor głeboki na militarkę również, dyskryminacje ma wystarczającą odrzuca wieksze śmieci żelazne, to wystarczy na Polskie ziemie bo i tak najlepszą dyskryminacje ma szpadel a ominąć cieńkie średniowieczne sreberka jest bardzo łatwo.
raflen Napisano 7 Maj 2009 Napisano 7 Maj 2009 solaris na kolorek jest oki, mam go dosc dlugi czas... co do militarki potrafi zaskoczyc ale bez rewelacji...co do dyskryminacji to niestety na czulosci ustawionej na 3/4 i wyzej lubi lapac stal zwlaszcza bardzo pordzewiala.trzeba sie rowniez przyzwyczaic do pobudzania sie wykrywki zwlaszcza na wilgotnej trawie.
Szukanko Napisano 7 Maj 2009 Napisano 7 Maj 2009 Szukaj solarki w granicach do 750 zł na gwarancji bo tyle można maksymalnie zapłacić,oczywiście będzie to raczej końcówka okresu gwarancji.Jeśli chodzi o solarisa i znajdowanie tzw. militarki(duże przedmioty) to jest naprawdę dobry(latałem z nim 3lata)np. x-terra 70 i inne monetkowce dostawały przy niej w d.pę,no ale tamte to typowe drobnicowce.Jeśli chodzi o monetki to to też jest w tym dobry(tutaj zwracam honor x-terra70 gdyż w większości wypadów w teren ona zbiera więcej moniaków).Jeszcze jedna ważna sprawa-dyskryminacja.Jest niezła,ale trzeba sporo pochodzić żeby nauczyć się dobrze odczytywać wskazania.Nie jest to wykrywacz na jeden sezon a tym bardziej dla iedzielniaków".Przy sporym doświadczeniu można prawie nie kopać stali.Pozdro.
arci Napisano 8 Maj 2009 Napisano 8 Maj 2009 http://www.odkrywca.pl/nasze-odkrycia-z-okolic-gorzowa,652115.html#652115 ten link mówi sam za siebie wszystko moje wykopałem Solarką.Zdrów
Maaarcin Napisano 11 Maj 2009 Autor Napisano 11 Maj 2009 A zapytam jeszcze... Na jakim trybie pracuje sie lepiej i dlaczego?
220V Napisano 11 Maj 2009 Napisano 11 Maj 2009 Sporo na forum napisano o trybach Solarisa.Jedni chwala sobie Mixy, inni Dynamik, a jeszcze inni Statyk.Kwestia gustu, upodobań i warunków w danym miejscu.Ja osobiście preferuję tryb Dynamiczny przy szukaniu drobnego kolorku, a w miejscach zaśmieconych przez drobniutką stal oraz takich, gdzie można liczyć na grubszą militarkę - Mix.Trybu statycznego nie uważam za udany. Mam drugą wykrywkę do takich poszukiwań.
jakofako Napisano 12 Maj 2009 Napisano 12 Maj 2009 A ja swojego po pierwszym sezonie puściłem do ludzi",bo nie lubię jak coś popiskuje pomimo tego,że nic mu złego nie robię :) Pozdrawiam!
1000WATT Napisano 12 Maj 2009 Napisano 12 Maj 2009 A ja swojego używałem dwa latka i nic mi nie popiskiwało bez powodu mimo że sporo złego mu robiłem :)Saluto!
Maaarcin Napisano 12 Maj 2009 Autor Napisano 12 Maj 2009 a dynamiczny tryb ogranicza zasiegi na elementy stalowe czy jak to jest? wybaczcie ale sie nie znam poprostu. smiagalem z discoverem na statyku caly czas ale niezbyt efektywny ten sprzet jest.
220V Napisano 12 Maj 2009 Napisano 12 Maj 2009 Tryb dynamiczny ogólnie płycej bierze niz statyczny, ale stali jeśli chcesz to bez problemu sie okopiesz i na Dynamice.Korekcja żelaza na 1Niska Dyskryminacja i dobry szpadel he he.Solarek lubi stal, szczególnie taką mocniej skorodowaną.
1000WATT Napisano 12 Maj 2009 Napisano 12 Maj 2009 Jakofako,tylko dwa i aż dwa :)i gdyby nie wyjazd za granicę były by jeszcze dwa :)a może i cztery :)Saluto!
jakofako Napisano 12 Maj 2009 Napisano 12 Maj 2009 Znam pięć osób,które użytkowały ten sprzęt i wszyscy po roku się go pozbyli.I o dziwo...wszystkim po kilku miesiącach użytkowania zaczął się wzbudzać...niestabilność na dynamiku(trybie najbardziej stabilnym),nie wspomnę o innych trybach pracy.Ogólnie...sprzęt ciężki,słabo wyważony,tracący właściwości w miarę użytkowania( a więc im starszy tym gorszy-podobnie jak HS-y),słaba dyskryminacja,nędzne przyciski przy wyświetlaczu(mi wypadł w pierwszym tygodniu ten od namierzania...pociecha...w elektronicznym kosztował 2,50 zł i chwilę pracy).Obsługa banalnie prosta jak sam wykrywacz.Szkoda kasy.Pozdrawiam!
jakofako Napisano 12 Maj 2009 Napisano 12 Maj 2009 Kupowałem z czystej ciekawości...chciałem poznać walory ,itd.Teraz wiem jedno...lepiej dołożyc i martwić sie jedynie o dobry teren...Pozdrawiam!
acer Napisano 12 Maj 2009 Napisano 12 Maj 2009 Ogólnie...sprzęt ciężki,słabo wyważony,tracący właściwości w miarę użytkowania( a więc im starszy tym gorszy-podobnie jak HS-y),słaba dyskryminacja,nędzne przyciski przy wyświetlaczu(mi wypadł w pierwszym tygodniu ten od namierzania...pociecha...w elektronicznym kosztował 2,50 zł i chwilę pracy).Obsługa banalnie prosta jak sam wykrywacz.Szkoda kasy.Pozdrawiam!"Bzdury i tyle
jakofako Napisano 12 Maj 2009 Napisano 12 Maj 2009 Sama prawda! Ilość postów na tym forum nie daje jeszcze (oby tak dalej)prawa do pisania typu...zdury i tyle"...
jakofako Napisano 12 Maj 2009 Napisano 12 Maj 2009 Przypuszczalnie większość(jak nie wszyscy użytkownicy)mają problemy z przyciskami przy wyświetlaczu(słaba jakość i sam przycisk...a ten środkowy to już na bank mocno jest eksploatowany-namierzanie).Pucha na baterie...po miesiącu odpadała emalia na stykach...same styki trzeba było podginać,bo się krzywiły przy użytkowaniu.Moge wymieniac dalej...ogólnie kaszanka.Tyle postów i taki puder...Pozdrawiam!
1000WATT Napisano 12 Maj 2009 Napisano 12 Maj 2009 ..a ja znam sporo ponad pięć osób i żadna nie chce się go pozbyć.Sprzęt stabilny,w miarę lekki,lepiej wyważony (jak dla mnie)w porównaniu do mxt którego obecnie używam,brak dyskryminacji na kolor jest jego zaletą nie wadą,dyskryminacja na żelazo wystarczająca aby móc odrzucić odłamki.Cewka pancerna nie wymagająca osłony,obsługa prosta ale żeby coś osiągnąć trzeba jednak pokręcić gałkami :)) tak prosta że aż nie wymagająca namierzania wystarczy trochę wprawy :).Użytkowałem go dwa lata co najmniej trzy razy w tygodniu w myśl zasady o ma działać nie wyglądać",wiele razy testowałem z innymi zachodnimi wyrywkami (marek ani modeli nie przytoczę żeby nie prowadzić kryptoreklamy) i nie miałem czego się wstydzić!!Traci właściwości w miarę użytkowania że niby jak benzyna mu się kończy?możesz jaśniej i bardziej rzeczowo dlaczego tak się dzieje?
jakofako Napisano 12 Maj 2009 Napisano 12 Maj 2009 Sprzęt stabilny, w miarę lekki,lepiej wyważony...itd."Nie pytałem,kto,czego używa.Można używac samej łopatki.Przytyk z gałkami odpada...nie używam od dawna gałek...Idziemy bardziej w stronę paneli dotykowych(pewnie niedługo będą w wykrywaczach).Wg.mnie to ani nie działa,ani nie wygląda.Co do wstydu...nie wypowiadam się...ja mam...zakryty...;))Podstrzymuję zdanie-dla mnie kicha i tyle-szkoda prądu....
jakofako Napisano 12 Maj 2009 Napisano 12 Maj 2009 Kiedyś była ciekawa dyskusja nt.gałeczek kochanych i przycisków tzw podfoliowych"....a teraz mamy na panelu P...te przyciski.Pozdrawiam!
raflen Napisano 12 Maj 2009 Napisano 12 Maj 2009 juz pisałem na jego temat i powiem tak lubi stal zwłaszcza ta mocno skorodowana ale idzie opanować ten dźwięk na dynamiku, fakt wzbudza się na dynamiku ale zazwyczaj na wilgotnej trawie i to wyższej, co do środkowego guzika i namierzania - przy odrobinie wprawy nie trzeba go wogole używać, jeśli chodzi o obsługę i jego prostotę to raczej jego plus nie każdy musi sie bawić setkami ustawień jak w whites`ach, jego waga i wyważenie to wielki plus bo z innymi wykrywkami jakie mam i miałem w domu to był jedną z najlżejszych i lepiej wyważonych sprzętów.dodam tylko ze osoby które go użytkują więcej niż np 2 lata nie zauważyły jakiejś zmiany działania z upływającym czasem i to przy częstym użytkowaniu.pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.