Modelarz91 Napisano 5 Maj 2009 Autor Napisano 5 Maj 2009 Znaleziony u znajomego nie ma pojęcia do jakiej broni ani z jakiego okresu
zukuri Napisano 5 Maj 2009 Napisano 5 Maj 2009 Dość rzadka wersja- pierścień na lufę nie jest szerszy niż reszta jelca.Tu wersja bardziej popularna:http://img25.imageshack.us/img25/1598/29244082.jpgPozdrawiam, Piotr.
Modelarz91 Napisano 5 Maj 2009 Autor Napisano 5 Maj 2009 aha więc jest to dosyć rzadki okaz czy Polacy go używali ?
zukuri Napisano 5 Maj 2009 Napisano 5 Maj 2009 Ciężko udowodnić, że akurat konkretnie Twój bagnet był w polskich rękach, ale wielu takich nasi używali.Pozdrawiam, Piotr.
bjar_1 Napisano 5 Maj 2009 Napisano 5 Maj 2009 Zukuri - a czy możesz coś powiedzieć o modyfikacjach bagnetów wz.92 w polskich rękach?
zukuri Napisano 5 Maj 2009 Napisano 5 Maj 2009 Niestety- niewiele ...Nasi nie modyfikowali tych bagnetów. Może lekkie malowanie pochwy + oznaczenie wzoru na głowicy ...Pozdrawiam, Piotr
bjar_1 Napisano 5 Maj 2009 Napisano 5 Maj 2009 No i właśnie - widziałem kilkanaście bg. wz.92 wykopanych w jednym miejscu - schowane były przez żołnierzy jednego z pułków kawalerii WP. Wszystkie z tych bagnetów miały drewniane okładki rękojeści i ŻADEN nie miał wybitego oznaczenia wzoru. Czyżby nasi zmieniali okładki z utwardzonego kauczuku na drewniane? Z drugiej strony posiadam w swoim zbiorze bg. wz.92 , który na 99% używany był przez WP i nie ma on ani drewnianych okładek (są kauczukowe), ani bitego ozn. wzoru, a pochwa jest w oryginalnej francuskiej czarnej farbie...Masz może jakieś zdjęcia bg. wz.92 z polskimi oznaczeniami wzoru? Szczerze mówiąc nigdy nie spotkałem się z takimi...
zukuri Napisano 5 Maj 2009 Napisano 5 Maj 2009 Wybijanie polskiego wzoru na głowicy tego bagnetu jest dość rzadkie - bynajmniej nie było regułą. Drewniane okładziny, to francuska modyfikacja (później po prostu zastąpiono droższe okładziny tańszymi). Mam gdzieś przykłady wybitej polskiej wz-tki" na tych bagnetach, ale będę mógł je wkleić, jak mi się internet odmuli (dzisiaj mi płata dziwne figle i same kłody pod nogi rzuca ;-)Pozdrawiam, Piotr.
zukuri Napisano 5 Maj 2009 Napisano 5 Maj 2009 Skąd wiesz, że ta czarna farba na pochwie jest malowaniem francuskim ?Farba błękitna bardziej by mi pasowała pod francuskie malowanko ...Pochwy wczesnych polskich bagnetów malowano właśnie na czarno- dopiero w roku 1936 przemalowywano je na khaki (czarna pochwa PERKUNA wz.24, lub zielona z czarnymi przetarciami nie dziwi).Pozdrawiam, Piotr.
bjar_1 Napisano 6 Maj 2009 Napisano 6 Maj 2009 Hm. zawsze wydawało mi się, że ta czarna farba jest francuskiego pochodzenia. Wiem o malowaniu polskich pochew (także bg. wz.98/05) od 1936 r. na khaki, ale w przypadku wz.92 o tym nie słyszałem.Załączę zdjęcie tego mojego wz.92 - może coś więcej ciekawego się dowiem.Dzięki za informacje!
bjar_1 Napisano 6 Maj 2009 Napisano 6 Maj 2009 pochwa malowana na czarno, czy mógł być używany przez WP? Czy po 1936 roku przemalowano na khaki wszystkie bez wyjątku pochwy bagnetów, czy zostały też w czarnym kolorze?
zukuri Napisano 5 Maj 2009 Napisano 5 Maj 2009 Obiecana sygnaturka na polskim wz 1892:http://img201.imageshack.us/img201/1241/wz92glow.jpgPozdrawiam, Piotr.
Modelarz91 Napisano 5 Maj 2009 Autor Napisano 5 Maj 2009 Znaleziony u znajomego nie ma pojęcia do jakiej broni ani z jakiego okresu
Pytanie
Modelarz91
Znaleziony u znajomego nie ma pojęcia do jakiej broni ani z jakiego okresu
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.