Skocz do zawartości
  • 0

Co to za bagnet

Modelarz91

Pytanie

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dość rzadka wersja- pierścień na lufę nie jest szerszy niż reszta jelca.
Tu wersja bardziej popularna:
http://img25.imageshack.us/img25/1598/29244082.jpg

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Ciężko udowodnić, że akurat konkretnie Twój bagnet był w polskich rękach, ale wielu takich nasi używali.
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Niestety- niewiele ...
Nasi nie modyfikowali tych bagnetów. Może lekkie malowanie pochwy + oznaczenie wzoru na głowicy ...
Pozdrawiam,
Piotr
Napisano
No i właśnie - widziałem kilkanaście bg. wz.92 wykopanych w jednym miejscu - schowane były przez żołnierzy jednego z pułków kawalerii WP. Wszystkie z tych bagnetów miały drewniane okładki rękojeści i ŻADEN nie miał wybitego oznaczenia wzoru. Czyżby nasi zmieniali okładki z utwardzonego kauczuku na drewniane? Z drugiej strony posiadam w swoim zbiorze bg. wz.92 , który na 99% używany był przez WP i nie ma on ani drewnianych okładek (są kauczukowe), ani bitego ozn. wzoru, a pochwa jest w oryginalnej francuskiej czarnej farbie...
Masz może jakieś zdjęcia bg. wz.92 z polskimi oznaczeniami wzoru? Szczerze mówiąc nigdy nie spotkałem się z takimi...
Napisano
Wybijanie polskiego wzoru na głowicy tego bagnetu jest dość rzadkie - bynajmniej nie było regułą. Drewniane okładziny, to francuska modyfikacja (później po prostu zastąpiono droższe okładziny tańszymi).
Mam gdzieś przykłady wybitej polskiej wz-tki" na tych bagnetach, ale będę mógł je wkleić, jak mi się internet odmuli (dzisiaj mi płata dziwne figle i same kłody pod nogi rzuca ;-)
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Skąd wiesz, że ta czarna farba na pochwie jest malowaniem francuskim ?
Farba błękitna bardziej by mi pasowała pod francuskie malowanko ...
Pochwy wczesnych polskich bagnetów malowano właśnie na czarno- dopiero w roku 1936 przemalowywano je na khaki (czarna pochwa PERKUNA wz.24, lub zielona z czarnymi przetarciami nie dziwi).

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Hm. zawsze wydawało mi się, że ta czarna farba jest francuskiego pochodzenia. Wiem o malowaniu polskich pochew (także bg. wz.98/05) od 1936 r. na khaki, ale w przypadku wz.92 o tym nie słyszałem.
Załączę zdjęcie tego mojego wz.92 - może coś więcej ciekawego się dowiem.
Dzięki za informacje!
Napisano

pochwa malowana na czarno, czy mógł być używany przez WP? Czy po 1936 roku przemalowano na khaki wszystkie bez wyjątku pochwy bagnetów, czy zostały też w czarnym kolorze?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie