Dani Napisano 1 Maj 2009 Autor Napisano 1 Maj 2009 Witam.Pozaginana blaszka ołowiana kryła coś takiego .Średnica ok. 3,5 cm , druga strona gładka .Co to za przedmiot , jaki herb przedstawia , z jakiego okresu może pochodzić ?
Goldbaum Napisano 1 Maj 2009 Napisano 1 Maj 2009 Identyczny przedmiot znaleziony został w Gdańsku i opublikowany jako plomba tzw. tekstylna pochodząca z nieokreślonego miasta w Anglii. Datowanie nie zostało określone ale na moje oko prawdopodobnie jest XVII-wieczna.Napis dookoła tp dewiza orderu podwiązki:EHONI SOEIT QVI MAL V PENSE - Hańba temu kto widzi w tym coś złego...
Goldbaum Napisano 2 Maj 2009 Napisano 2 Maj 2009 Dani!Info pochodzi z książki:Maik Jerzy, Kocińska Maria KarolinaPlomby tekstylne z wykopalisk w Gdańsku, Łódź 2004W internecie nic takiego nie widziałem, ale przyznam się, że nie szukałem zbyt intensywnie...Dodam tylko, że ten czteropolowy herb jest królewskim godłem angielskim używanym od początków XV wieku do wieku XVII. Plomba może być zatem XVI-wieczna, ale raczej nie starsza!Pozdr
Dani Napisano 1 Maj 2009 Autor Napisano 1 Maj 2009 Witam.Pozaginana blaszka ołowiana kryła coś takiego .Średnica ok. 3,5 cm , druga strona gładka .Co to za przedmiot , jaki herb przedstawia , z jakiego okresu może pochodzić ?
kilgore Napisano 1 Maj 2009 Napisano 1 Maj 2009 Czołem Dani.Jak zaczynałem przygodę z poszukiwaniami trafiłem taka samą pieczęc.Ale słabo ją rozszyfrowywałem i nie wiem dalej co to za herb.Moja z Wrocławia ,a Twoja?http://odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=258787#258787
Dani Napisano 1 Maj 2009 Autor Napisano 1 Maj 2009 Cześć kilgore , dzięki za odzew , nie wiem czy jest dokładnie identyczna jak twoja ale bardzo podobna , nawet w podobnym miejscu zagięta ;), moja znaleziona w okolicach Góry .
yorik Napisano 1 Maj 2009 Napisano 1 Maj 2009 Mi to wygląda na herb Królestwa Anglii. Ale niech się wypowiedzą znawcy.http://pl.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%B3lestwo_Anglii
Pytanie
Dani
Witam.
Pozaginana blaszka ołowiana kryła coś takiego .
Średnica ok. 3,5 cm , druga strona gładka .
Co to za przedmiot , jaki herb przedstawia , z jakiego okresu może pochodzić ?
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.