Robi65 Napisano 30 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 30 Kwiecień 2009 Witam!Dobiega końca praca nad książką Wojna na Równinie Grodkowskiej". Będą w niej omówione działania w rejonie Grodkowa w lutym i marcu 1945 roku. Książka powstała również dzięki współpracy z miejscowymi poszukiwaczami. Zastanaowiamy się jednak nad nakładem - wydawca proponuje 200-300 egz. ze względu na niszowośc tematu. Co o tym sądzicie?Pozdr. Robi65 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 3 Maj 2009 Share Napisano 3 Maj 2009 Nakład trochę za mały i myślę, że książka rozejdzie się błyskawicznie. Sam jestem zainteresowany i chętnie ją nabędę. Gdzie tą kniżkę można będzie kupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi65 Napisano 4 Maj 2009 Autor Share Napisano 4 Maj 2009 Oczywiście w niezawodnej Księgarni Odkrywcy", która również sprzedaje pierwszy tom serii: Wojna w dolinie Bobru". Później planowane są Łużyce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 10 Maj 2009 Share Napisano 10 Maj 2009 Kiedy ta publikacja ukaże się na rynku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi65 Napisano 11 Maj 2009 Autor Share Napisano 11 Maj 2009 Witam!Już jest skończona - jeszcze redakcja i korekta, i do druku. Powinna być gotowa około 15 czerwca. Pozdr. Robi65 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 11 Maj 2009 Share Napisano 11 Maj 2009 Ok. Dzieki. Jestem ciekaw i napewno zakupię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi65 Napisano 14 Maj 2009 Autor Share Napisano 14 Maj 2009 Kindzal- ksiązka powstała dzięki ogromnej pomocy poszukiwaczy z Grodkowa i Brzegu. to przykład wspaniałej roboty eksploratorów.Pozdr. Robi65 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 14 Maj 2009 Share Napisano 14 Maj 2009 Coś w tym temacie obilo mi się o uszy ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi65 Napisano 22 Maj 2009 Autor Share Napisano 22 Maj 2009 Witam! Okładka już jest - ksiązka wkrótce.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hary DZ Napisano 23 Maj 2009 Share Napisano 23 Maj 2009 Brzeg oczywiście pisze się na tą pozycję;)Pozdrawiam. hary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d1971 Napisano 25 Maj 2009 Share Napisano 25 Maj 2009 Czekam na coś takiego ze 20 lat...książka znajdzie nabywców ... nie wiem czy to dobre miejsce , ale może kogoś zainteresuje . W Gałążczycach niespełna miesiąc temu ,podczas prac budowlanych odkopano zbiorową mogiłe niemiecką o,której wiedomo było od lat . W grobie były trzy szkielety 2 szt broni kilka granatów . Kości, granaty resztki broni w skrzyni przeniesiono i zakopopano w nie wiadomym miejscu . Budowlańccy zabrali lufy karabinów , nieśmiertelniki i klamry pasów ...hm tak sobie myśle że można było przenieść te szczątki na jakiś cmentarz żołnierzy niemieckich ...w Gałążczycach jest wiele niemieckich mogił , sam wiem o kilku...moge podać więcej informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi65 Napisano 25 Maj 2009 Autor Share Napisano 25 Maj 2009 d1971 - ogromne podziękowania za niezwykle ciekawa informację. List wysłałem na priva. Pozdr. Robi65 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 25 Maj 2009 Share Napisano 25 Maj 2009 Caly problem polega na tym, że mogily te znajdują się na prywatnych posesjach i wlaściciele nie pozwalają na wydobycie szczątek...Fakt, że budowlańcy zabrali nieśmiertelniki uważam za skandal. W ten oto sposób nastepni polegli utracili tożsamość ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d1971 Napisano 25 Maj 2009 Share Napisano 25 Maj 2009 Jeżeieli chodzi o prywatne własności to pewnie sie zgadza , ale jest kilka miejsc w pobiskich lasach , gdzie jeszcze nie dawno poniewierały się kości z płytko wykopanych grobów , zkorodowane resztki wyposażenia , gdzie do tej pory można sie doszukać zarysu prac ziemnych o charakterze wojskowym . Na początku lat 80-ych , z lasu pomiędzy Gałżczycami a Gnojną , przypadkowo znaleziony przez miejscowego , skład niemieckiej amonicji wywiozło wojsko i milicja . Wracając do mogiły trzech żołnierzy to faktycznie nie moralne ,a sprswa ta nie dwawła mi spokoju , ale sądze że te nieśmiertelniki można zidentifikować i miejsce zakopanej skrzyni znaleść...pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 29 Maj 2009 Share Napisano 29 Maj 2009 Ten czyn podlega chyba pod jakiś paragraf... Mieszkaniec z Więcmierzyc opowiadał mi, że jakiś czas temu chłop orząc pole wykopał szkielety niemieckich żołnierzy. Było ich prawdopodobnie trzech lub czterech. Przyjechała jakaś ekipa i ich zabrali. Byli to prawdopodobnie rozstrzelani jeńcy, bo zostali znalezieni w miejscu, gdzie stacjonowała radziecka bateria armat 85mm:http://odkrywca-online.pl/forum_pics/picsforum19/ruski_85mm.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 29 Maj 2009 Share Napisano 29 Maj 2009 Jak najbardziej się piszę na tą pozycję zawsze z pasją czytam o wydarzeniach z II wś w moim województwie :) i wydaje mi się że owy nakład chyba okaże się zbyt mały... Hmm.. tak sobie myślę wszyscy poszukiwacze i miłośnicy opolskiej historii się cieszą (ja też, bo w końcu do tej społeczności należe) ale pewnie jak autorzy się domyślają każdy kij ma dwa końce... Bardzo rzadko bywam w rejonach grodkowski" ale mam kilka miejsc do sprawdzenia/przeszukania w tych rejonach bo byłem, kopałem i zawsze coś ciekawego się trafiało.. Ale do rzeczy ciekawi mnie ile kopaczy pojawi się w rejonie Grodkowa po wydaniu książki i ile dziur nie zostanie po sobie zakopanych... Skoro i tak jest już ich tam wiele... przykładowo rupie wzgórze"(każdy chyba domyśla się dlaczego tak pieszczotliwie ludzie nazwali pewien skrawek ziemi), które straszy niedaleko pewnej miejscowości... Ale jestem dobrej myśli i mam nadzieje, że większość osób kopiących, które zakupią ową pozycję okaże się tą lepszą stroną poszukiwaczy i nie dadzą po sobie poznać, że odwiedzili ziemie Grodkowską... Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hary DZ Napisano 24 Czerwiec 2009 Share Napisano 24 Czerwiec 2009 Panowie, czy ta kniżka jest już dostępna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi65 Napisano 25 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 25 Czerwiec 2009 Niestety - jeszcze nie, ale będzie wkrótce. Prace redakcyjne trochę się przedłużyły.Pełne info można uzyskać: http://www.archiwum-system.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d1971 Napisano 1 Lipiec 2009 Share Napisano 1 Lipiec 2009 Podobno coś sie dzieje w sprawie grobów w Gałążczycach , ja niestety nic nie wiem , bo jestem za daleko . Serdeczne dzieki tym którzy sie do tego przyczynili . ps Robi65 listu na priva od ciebi nie dostałem .pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi65 Napisano 12 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 12 Lipiec 2009 O - to kolejny, który nie dotarł.Są jakieś problemy. Co do grobów - Twój sygnał uszył sprawę", bo upublicznił pewne fakty. Powinno być OK. I na koniec - druk książki w poniedziałek. do ostatniej chwili coś tam poprawialiśmy i uzupełnialiśmy. Powinna być dostępna w ciągu tygodnia.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hary DZ Napisano 13 Lipiec 2009 Share Napisano 13 Lipiec 2009 to dobra informacja, czekam na tą książkę jak na głęboki klamrowy sygnał ;) Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lowen Napisano 23 Lipiec 2009 Share Napisano 23 Lipiec 2009 Panowie,co z tą książką - już się nie mogę doczekać.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi65 Napisano 29 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 29 Lipiec 2009 Witam!Książka już jest, między innymi na znanym portalu aukcyjnym. będzie oczywiście w Ksiegarni Odkrywcy oraz w lokalnych ksiegarniach (Grodków, Nysa, Brzeg). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 30 Lipiec 2009 Share Napisano 30 Lipiec 2009 Wiedziałem że opole to wiocha i tu nikt jej nie zechce ;) Ale na szczęście mam odłożone ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario69 Napisano 13 Sierpień 2009 Share Napisano 13 Sierpień 2009 Właśnie przeczytałem i naprawdę warto - kawał dobrej roboty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.