Skocz do zawartości

Jaki nakład? Grodków 1945

Robi65

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Dobiega końca praca nad książką Wojna na Równinie Grodkowskiej". Będą w niej omówione działania w rejonie Grodkowa w lutym i marcu 1945 roku. Książka powstała również dzięki współpracy z miejscowymi poszukiwaczami. Zastanaowiamy się jednak nad nakładem - wydawca proponuje 200-300 egz. ze względu na niszowośc tematu. Co o tym sądzicie?
Pozdr. Robi65
Napisano
Nakład trochę za mały i myślę, że książka rozejdzie się błyskawicznie. Sam jestem zainteresowany i chętnie ją nabędę. Gdzie tą kniżkę można będzie kupić?
Napisano
Oczywiście w niezawodnej Księgarni Odkrywcy", która również sprzedaje pierwszy tom serii: Wojna w dolinie Bobru". Później planowane są Łużyce.
Napisano
Witam!
Już jest skończona - jeszcze redakcja i korekta, i do druku. Powinna być gotowa około 15 czerwca.
Pozdr. Robi65
Napisano
Kindzal- ksiązka powstała dzięki ogromnej pomocy poszukiwaczy z Grodkowa i Brzegu. to przykład wspaniałej roboty eksploratorów.
Pozdr. Robi65
Napisano
Czekam na coś takiego ze 20 lat...książka znajdzie nabywców ... nie wiem czy to dobre miejsce , ale może kogoś zainteresuje . W Gałążczycach niespełna miesiąc temu ,podczas prac budowlanych odkopano zbiorową mogiłe niemiecką o,której wiedomo było od lat . W grobie były trzy szkielety 2 szt broni kilka granatów . Kości, granaty resztki broni w skrzyni przeniesiono i zakopopano w nie wiadomym miejscu . Budowlańccy zabrali lufy karabinów , nieśmiertelniki i klamry pasów ...hm tak sobie myśle że można było przenieść te szczątki na jakiś cmentarz żołnierzy niemieckich ...w Gałążczycach jest wiele niemieckich mogił , sam wiem o kilku...moge podać więcej informacji.
Napisano
Caly problem polega na tym, że mogily te znajdują się na prywatnych posesjach i wlaściciele nie pozwalają na wydobycie szczątek...Fakt, że budowlańcy zabrali nieśmiertelniki uważam za skandal. W ten oto sposób nastepni polegli utracili tożsamość !
Napisano
Jeżeieli chodzi o prywatne własności to pewnie sie zgadza , ale jest kilka miejsc w pobiskich lasach , gdzie jeszcze nie dawno poniewierały się kości z płytko wykopanych grobów , zkorodowane resztki wyposażenia , gdzie do tej pory można sie doszukać zarysu prac ziemnych o charakterze wojskowym . Na początku lat 80-ych , z lasu pomiędzy Gałżczycami a Gnojną , przypadkowo znaleziony przez miejscowego , skład niemieckiej amonicji wywiozło wojsko i milicja . Wracając do mogiły trzech żołnierzy to faktycznie nie moralne ,a sprswa ta nie dwawła mi spokoju , ale sądze że te nieśmiertelniki można zidentifikować i miejsce zakopanej skrzyni znaleść...pozdrawiam
Napisano
Ten czyn podlega chyba pod jakiś paragraf...
Mieszkaniec z Więcmierzyc opowiadał mi, że jakiś czas temu chłop orząc pole wykopał szkielety niemieckich żołnierzy. Było ich prawdopodobnie trzech lub czterech. Przyjechała jakaś ekipa i ich zabrali. Byli to prawdopodobnie rozstrzelani jeńcy, bo zostali znalezieni w miejscu, gdzie stacjonowała radziecka bateria armat 85mm:
http://odkrywca-online.pl/forum_pics/picsforum19/ruski_85mm.jpg
Napisano
Jak najbardziej się piszę na tą pozycję zawsze z pasją czytam o wydarzeniach z II wś w moim województwie :) i wydaje mi się że owy nakład chyba okaże się zbyt mały...
Hmm.. tak sobie myślę wszyscy poszukiwacze i miłośnicy opolskiej historii się cieszą (ja też, bo w końcu do tej społeczności należe) ale pewnie jak autorzy się domyślają każdy kij ma dwa końce... Bardzo rzadko bywam w rejonach grodkowski" ale mam kilka miejsc do sprawdzenia/przeszukania w tych rejonach bo byłem, kopałem i zawsze coś ciekawego się trafiało.. Ale do rzeczy ciekawi mnie ile kopaczy pojawi się w rejonie Grodkowa po wydaniu książki i ile dziur nie zostanie po sobie zakopanych... Skoro i tak jest już ich tam wiele... przykładowo rupie wzgórze"(każdy chyba domyśla się dlaczego tak pieszczotliwie ludzie nazwali pewien skrawek ziemi), które straszy niedaleko pewnej miejscowości...
Ale jestem dobrej myśli i mam nadzieje, że większość osób kopiących, które zakupią ową pozycję okaże się tą lepszą stroną poszukiwaczy i nie dadzą po sobie poznać, że odwiedzili ziemie Grodkowską...

Pozdrawiam!
  • 4 weeks later...
Napisano
Niestety - jeszcze nie, ale będzie wkrótce. Prace redakcyjne trochę się przedłużyły.
Pełne info można uzyskać: http://www.archiwum-system.pl/
Napisano
Podobno coś sie dzieje w sprawie grobów w Gałążczycach , ja niestety nic nie wiem , bo jestem za daleko . Serdeczne dzieki tym którzy sie do tego przyczynili . ps Robi65 listu na priva od ciebi nie dostałem .pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano
O - to kolejny, który nie dotarł.Są jakieś problemy. Co do grobów - Twój sygnał uszył sprawę", bo upublicznił pewne fakty. Powinno być OK. I na koniec - druk książki w poniedziałek. do ostatniej chwili coś tam poprawialiśmy i uzupełnialiśmy. Powinna być dostępna w ciągu tygodnia.
Pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam!
Książka już jest, między innymi na znanym portalu aukcyjnym. będzie oczywiście w Ksiegarni Odkrywcy oraz w lokalnych ksiegarniach (Grodków, Nysa, Brzeg).
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie