Skocz do zawartości

Lekko zmodyfikowany hełm

Kamikadze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam pytanie odnośnie takiego hełmu(czerepu).Wiem,że 99 procent z Was wie co to za model.Dla tego jednego procenta podaję,że jest to stahlhelm M40.
Czerep jest w doskonałym stanie choć malarska powłoka ochronna nie jest z epoki.Posiada lekką modyfikację a mianowicie ten początkowy fragment nadkarczka(zaznaczony elipsą)został zagięty lekko do środka oczywiście z obydwu stron.Nie zmienia to zasadniczo jego wyglądu choć od przodu wygląda dziwnie.
Zastanawiam się nad ponownym odgięciem tego do stanu pierwotnego.Wiem,że takie hełmy przechodziły przez obróbkę cieplną i zastanawiam się czy przy ponownym odginaniu nie popęka?
Wiem,że zdjęcia są mile widziane dlatego daję parę.Najlepiej to widać na zdjęciu 3 i 4.

Pozdrawiam
Kamikadze

P.S.Oczywiście nie jest to problem przez który miałbym rwać włosy z głowy

Witam! Moja sugestia: Jeśli czerep rzeczywiście oryginalny ( nie chińska podróbka) to radzę nie ruszać. Ciekawie to wygląda, może jakaś indywidualna modyfikacja frontowa. Do jakich celów? to już jest tajemnica autora :)

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie