Kamikadze Napisano 24 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2009 Witam.Mam pytanie odnośnie takiego hełmu(czerepu).Wiem,że 99 procent z Was wie co to za model.Dla tego jednego procenta podaję,że jest to stahlhelm M40.Czerep jest w doskonałym stanie choć malarska powłoka ochronna nie jest z epoki.Posiada lekką modyfikację a mianowicie ten początkowy fragment nadkarczka(zaznaczony elipsą)został zagięty lekko do środka oczywiście z obydwu stron.Nie zmienia to zasadniczo jego wyglądu choć od przodu wygląda dziwnie.Zastanawiam się nad ponownym odgięciem tego do stanu pierwotnego.Wiem,że takie hełmy przechodziły przez obróbkę cieplną i zastanawiam się czy przy ponownym odginaniu nie popęka?Wiem,że zdjęcia są mile widziane dlatego daję parę.Najlepiej to widać na zdjęciu 3 i 4.PozdrawiamKamikadzeP.S.Oczywiście nie jest to problem przez który miałbym rwać włosy z głowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamikadze Napisano 24 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2009 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamikadze Napisano 24 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2009 Wcześniej nie załadowałem zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamikadze Napisano 24 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2009 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lina_90 Napisano 26 Kwiecień 2009 Share Napisano 26 Kwiecień 2009 Witam! Moja sugestia: Jeśli czerep rzeczywiście oryginalny ( nie chińska podróbka) to radzę nie ruszać. Ciekawie to wygląda, może jakaś indywidualna modyfikacja frontowa. Do jakich celów? to już jest tajemnica autora :)pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.