Skocz do zawartości

nietypowe zadanie

T.W

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam! Mam pytanie do Panów Eksploratorów, którzy znają sie na rzeczy. Pierwsze pytanie dlaczego mój garret reaguje na koks węglowy czy grafit jak na metal? A druga sprawa to mam nietypowe zadanie znalezienia w bloku grafitowym o wymiarach ok 50cm x 50cm x 400cm stalowych kulek wielkości kciuka. hmm.. może podłączyć np elektrooporówke i znaleźć jakiś program do obróbki sygnału na komputerze lub spróbować jakąś metodą magnetyczną..? Bardzo prosze o pomoc. Zadanie na pewno nie łatwe:)

Pozdrawiam!!
Napisano
Właśnie. A wykrywacze jakie znamy z codziennego użytkowania reagują w zasadzie na przewodność elektryczną a nie na metal jako taki. Skąd zresztą mnóstwo pretensji do działania dyskryminacji ze strony niezorientowanych w temacie klientów abitych w butelkę" przez producentów i ich materiały reklamowe.

Zadanie nie tyle niełatwe co pracochłonne jak każde specjalistyczne urządzenie pomiarowe. Proponuję użyć starego typu wykrywacza działającego na odstrojenie od rezonansu. Oczywiście przewodnik sam w sobie też przestroi obwód rezonansowy cewki, ale takie spore stalowe wtrącenia w graficie powinno sie dać wykryć bez większych ceregieli. Chyba że oprócz nich jest jeszcze ogromna ilość drobnych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie