Skocz do zawartości

Rekonstrukcja Bitwy o Berlin z 1945 roku na terenie Twierdzy Modlin

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 167
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
no i Berlin zdobyty!!!

Impreza od jednego do dziesięciu - 7 +"

Co tu dużo mówić impreza została zorganizowana przez rekonstruktorów którzy zapłacili za broń, kupili pestki, dali jeszcze po 30 pln i świetnie się bawili. Scenariusz całkiem dobry, tylko wykonanie już trochę gorsze. Stefanos mógł trochę lepiej rozstawiać swoich ludzi bo przez pięć minut siedzieli w dziesięciu w kupie i celowali do niewidzialnego wroga. Rekompensatą może być to że Damian ślicznie zginą" podczas ucieczki. Duże brawa dla kolesia który zajmował się cywilami ze strony niemieckiej, nauka szkolenia dziewczyn w obsługi pancerfausta i dykty - lux,. Strona polska - nie było zgrania jako całości. Biegał jakiś kapitan ale chyba dowodził trzema osobami a nie całością.I na koniec - jak zwykle po ciemnej stronie" pełno zabitych a po aszej - trzy osoby", jeden to Krzysiek z GRH Kampinos - załatwił go Stefanos w walce wręcz :) Podsumowując - organizator dał ciała ( np. pirotechnika cienitka ), rekonstruktorzy dali z siebie wszystko żeby to miało ręce i nogi.

Rekonstrukcja z perspektywy uczestnika całkiem udana, tylko co jakiś czas zapadała taka niezręczna cisza... W sumie nic dziwnego bo karabin 120zł (!) + 3,17 1szt. amunicji. Ogólnie Niemcy mieli bardzo mało głośnej broni, a nawet jak mieli to i tak się notorycznie zacinała.
Ale mimo paru niedociągnięć było OK! Dużo miłych wspomnień.

Do uzytkownika Ksiądz,
jak nie wiesz to nie pleć bzdur, że ktokolwiek dał ciała". Organizator zasuwał za darmo, panie mądralo. Może wiecej szacunku do obsługi która też dała z siebie wszystko. Zrób najpierw coś z niczego i to w dwa tygodnie to wtedy więcej zrozumiesz.
WSZYSTKIM, KTÓRZY UCZESTNINICZYLI W TYM POKAZIE NALEŻĄ SIĘ NAJWYŻSZE SŁOWA UZNANIA. TAK REKOSTRUKTOROM, KTÓRZY WSPARLI TĘ IMPREZĘ JAK I MŁODYM LUDZIOM Z OBSŁUGI, KTÓRZY TEŻ STANĘLI NA WYSOKOŚCI ZADANIA.
JESZCZE RAZ DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM.
Jarek Możdżyński

Jarku, jesteś WIELKI!
Razem z Darkiem nie daliście się kryzysowi.
Razem z gronem sympatyków imprezy" wszyscy pokazaliśmy, że jednak można...".
Bardzo sympatyczna impreza z super klimatem, zwłaszcza przy blasku nocnych ognisk. Kto był, to wie, o czym mowa...
To była jedna z bardziej uporządkowanych bitew. Wszystko poszło według założeń scenariusza, co się rzadko zdarza.
A że było ciszej i skromniej, cóż, takie czasy. Może kiedyś będzie lepiej.

Jarku to że organizator zasuwał za darmo to nie pierwszyzna w polskiej rekonstrukcji i że większość dopłaca ze swojej kieszeni to niestety nasza zmora. Chyba że nastawiałeś się na zarobek i nie wypaliło, no to szkoda. Nie wiem czemu napisałeś że miałeś dwa tygodnie skoro od kilku miechów na różnych forach było info o Berlinie 2009". Moje czepianie" względem organizatora dotyczy np. broni. Skoro już ludzie muszą za nia płacić to niech się chociaż nie zacina. Wszyscy znają filmówkę" i to co mają na stanie. Może lepiej zamówić chłopaków z KA-ER`a albo czechów. (nie pisz znowu że w dwa tygodnie nie da się nic załatwić bo patrz wyżej)Dwa lata temu na BZURZE też była płatna broń ale uwierz mi że na 90 szt. ammo żaden mi się nie zaciął a dziś byłem świadkiem jak koleś od dykty 27 razy miał z nią problem. To że biorącym udział w imprezie należą się brawa napisałem wcześniej, bo to ich zasługa że wyszła naprawdę dobra inscenizacja Tak samo tym co za darmo użyczyli sprzętów należą się podziękowania.

A jeżeli chcesz ciągnąć temat organizatora to słyszałem że fundacja odesłała pieniądze MON`owi które dostała na imprezę bo się uniosła honorem. Tydzień temu byłem w Ryczywole i tam chłopaki dostali z MON`u tylko 6000 bo więcej nie było - a za to można zaprosić np. czechów i mieć 3000 pestek, a to już jest naprawdę dużo. Przynajmniej dla rekonstruktorów którzy brali udział a i tak wydali sporo kasy.

Mój post nie był nastawiony na to żeby czepiać się organizatora, a jedynie wyraziłem swoje zdanie.

ps. A teren gdzie się odbywała rekonstrukcja to teren Nowego Dworu czy AMW?.

sponsorzy jak to sponsorzy, trochę miasto, trochę ktoś tam, trochę MON. Napiszę jeszcze raz. Duże brawa dla rekonstruktorów bo to głównie ich zasługa że wyszła tak udana impreza

Widziałem, że przy scenie walki wręcz przy nieruchomym dziale sowieci strzelali z najbliższej odległości ku niemcom. Na moje oko nie więcej niż metr. Czy nikt nie ucierpiał na słuchu?
Miałem kiedyś podobne zdarzenie na rekonstrukcji i do tej pory jestem przygłuchy na lewe ucho.

Właścicielem Sd-eka z PAkiem jest Stowarzyszenie Pancerny Niedźwiedź".
Walka wręcz była wcześniej przećwiczona. Brali w niej udział sami doświadczenie ludzie, tak, że strzały zostały oddane w sposób bezpieczny i z tego co wiem, to nikt nie ucierpiał.

Osobiście uważam, ze była to udana inscenizacja. Po mino skromniejszych środków niż w zeszłym roku, całość wyszła bardzo zgrabnie. Widać było duże doświadczenie grup biorących udział w rekonstrukcji. Pragnę pogratulować organizatorom za udane widowisko oraz Smokowi i Damianowi za sprawne dowodzenie stronami.
Pozdrawiam luck skajłoker :-)

http://picasaweb.google.pl/witowskiprzemek/Berlin2009#

Super impreza , pogoda dopisała , humory też , czy można spędzić lepiej niedzielę ?
A najważniejsze że w fajnym towarzystwie.

W imieniu GRH SMOK pragne podziękować za udział w imprezie, i za mozliwość dowodzenia teciakiem, jednoczesnie chcę przeprosić za mało efektownie" wejscie SMOK-a.
strzał z działa niestety nawalił..:( a i gesto lezący niemcy trochę uniemożliwili krecenie bąków" - bezpieczeństwo przedewszystkim jak mówi Chorąży Zaśko
ale spotkanie z wami wszystkimi - bezcenne :D pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie