Skocz do zawartości

Gdzie szukać? Okolice Gostynia

Kevin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam! Mam dla Was pytanie: gdzie szukać w okolicach Gostynia (30km na wschód od Leszna) ? W lesie nieopodal był magazyn amunicji, ale go rozminowywali, jednak pewnie wszystkiego nie wydłubano :) A poza tym? Ktoś wie o jakiś mniejszych starciach? Pozdrawiam!
  • 2 months later...
Napisano
Co prawda las koło Gostynia był już kiedyś ponoć czyszczony przez saperów ale ponoć akcja ma być powtórzona.Ogółem odpóść sobie takie miejsca,gdyż ryzyko jakie się z nimi wiąże jest bardzo duże(własne bezpieczeństwo chyba już nie muszę wspominać o odpowiedzialności karnej.)Dobre miejsce to prawa strona lasu jadąc od Gostynia do Piasków.Był tam magazyn umundurowania.Mocno przeryty ale wiadomo że każdy idzie inną ścieżką i może szczęście ci przypadkiem dopisać.Jak coś znajdziesz daj cynka.
Napisano
faktycznie magazyn może sobie odpuść chyba że cię kręcą takie klimaty i życie ci nie miłe a leży tam jeszcze tego od cholery
Napisano
Ogólnie to tereny byłego woj.leszczyńskiego były dość bogate w różnego rodzaju magazyny
Przykład-Piaski-magazyn umundurowania,Garzyn-magazyn części zamiennych Okolice Leszna-magazyny bodajrze umundurowania i amunicji no i słynne lasy koło Gostynia gdzie mieścił się magazyn amunicji,przedewszystkim jednak bomb lotniczych.2 km. dalej w miejscowości Gola było polowe lotnisko którepóżniej wykorzystywali rosjanie.
Co do starć wojsk niemieckich z rosyjskimi to były to raczej dość małe wydarzenia.Jedną z większych była potyczka pancerna z udziałem ok.kilku lub kilkunastu pojazdów opancerzonych w okolicy Górki i Starkówca.Swego czasu dużo z tamtąd ponoć dało się wyciągnąć
Do Kevina-szukałeś na terenie byłych magazynów niemieckich pod Lesznem(chyba Gronowo)
  • 2 weeks later...
Napisano
http://www.gg.bt.pl/admin/pdf/86114439391588.pdf

http://www.siedmiolatka.fora.pl/historia,3/bitwa-pod-gostyniem-15-09-1761-r,55.html
Napisano
Kevin jak cos daj znać to mozemy razem sie wybrać, najlepiej po 14-tej kazdego dnia. pozdrawiam
ps.nie musisz miec sprzetu mam kilka dobrych wykrywaczy.
  • 2 weeks later...
Napisano
Do Grzegorz42 i Kevin.
Również jestem z Gostynia i chętnie bym się przyłączył do jakiegoś wypadu. Sam nie mam wykrywacza ale chętnie pokopię dołki. W razie czego proszę o kontakt. Pozdrawiam
  • 10 months later...
Napisano

Witam Gostyń i okolicę
Faktycznie moało jest miejsc do poszukiwań w okolicy Gostynia.
Przynajmniej raz w roku jadę na poszukiwania w moje strony rodzinne a konkretnie pas Odry granicznej(ostatni przyczółek)i okolice, obfitujące w fanty po niemcach jak i rosjanach.
Jeżeli byłyły by 3 osoby zainteresowane to mogę zorganizować taki wypad na 1 lub kilka dni. Niestety ze względu na odległość trzeba zainwestować parę zł.
Jeśli chodzi o sprzęt - to też mogę zorganizować.
Nigdy jeszcze się nie zawiodłem na tym terenie, oczywiście naryć to się trzeba jak cholera ale efekty są....
Żeby nie być gołosłownym to kilka fotek załaduję.
Moje namiary: GG-5172804 lub slapun@wp.pl

Pozdrawiam i życzę udanych poszukiwań :)

Napisano
Sorki za dubla posta ale tak długo fotki nie wchodziły aż pomyślałem że coś nie tak zrobiłem i ponowiłem post.
A tu masz , weszło wszystko ale z parogodzinnym opóźnieniem.
Co nagle to po diable...... ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie