Pablo.wpl Napisano 6 Kwiecień 2009 Autor Napisano 6 Kwiecień 2009 może ktoś podac sposób na obczyszczenie tego guzika aby była korona widoczna?
Cyrograf15 Napisano 6 Kwiecień 2009 Napisano 6 Kwiecień 2009 Zakładam że to z mosiądzu. Wtedy oliwa z oliwek.Wojtek
Pablo.wpl Napisano 6 Kwiecień 2009 Autor Napisano 6 Kwiecień 2009 no właśnie metalowy bardziej duuuużo rdzy jest też na nim, i niewiele złota pozostało na nim.
Łukasz Napisano 6 Kwiecień 2009 Napisano 6 Kwiecień 2009 Sorry za off-top, ale nie ma czegoś takiego w słowniku j.polskiego jak obczyścić", to raz. Dwa, mosiądz to też metal...Co do czyszczenia, to proponuję jakąś szczoteczkę z twardym włosiem i np. WD-40.
Pablo.wpl Napisano 7 Kwiecień 2009 Autor Napisano 7 Kwiecień 2009 WD? a coś bardziej delikatnego i sprawiającego że bedzie coś jeszcze z tego guzika? bo nie chcę go zniszczyć..
8total4 Napisano 7 Kwiecień 2009 Napisano 7 Kwiecień 2009 weź bawełnianą sciereczke i oliwę, albo olej..moczysz szmatke w oleju i obracasz guzika na niej - polerując, tak aby grudy schodzily, a odslanial sie wizerunek.jezeli bawelna nie da skutku to szmatka z czegos bardziej sztywnego, ale nie za ostra.troche czasu to pochłania, ale jest najmniej inwazyjną metodą..odradzam jakiekolwiek mosiezne szczotki, bron Boze stalowych..jedynie plastikowe z twardym wlosiem tak jak napomina Łukasz - powinny być ok.pozdro!
Cyrograf15 Napisano 7 Kwiecień 2009 Napisano 7 Kwiecień 2009 Jak on jest stalowy i był mosiądzowany czy nawet pozłacany to autoliza. Sprawdz magnesem.Wojtek
Pablo.wpl Napisano 7 Kwiecień 2009 Autor Napisano 7 Kwiecień 2009 A no był pozłacany, na zdjęciu nie widać ale był, i jest troszke skorodowany,pozatym problem mem z id, ale najpierw doprowadzmy go do stanu czytelnego a potem id konkretne. dziękuje za rady, jutro spróbuję go ogarnąć, Pozdr
8total4 Napisano 9 Kwiecień 2009 Napisano 9 Kwiecień 2009 z tego co wiem - armia rosyjska nie posiadała guzików ze stali mosiądzowanej, to raczej guzik z drugiego sortu, ze stalową blaszką na rewersie.mógł też leżeć np. w pobliżu jakiegoś odłamka stali, i to spowodowało taki a nie inny stan zachowania.pozdrawiam!
Maćko Napisano 9 Kwiecień 2009 Napisano 9 Kwiecień 2009 Po mojemu jest to Gwardyjski carski guzik.Budowa by się zgadzała,wszystkie jakie wpadły mi w ręce były w podobnym stanie.8total4 ma rację co do ,,stalowej blaszki na rewersie''Pozdr.
8total4 Napisano 9 Kwiecień 2009 Napisano 9 Kwiecień 2009 to nie jest żaden guzik Lejb-Gwardyjski, tylko guzik pułku szefowskiego", czyli posiadającego patrona.fotka rewersu pomogła by stwierdzić co to za sort i jaki wzór guzika..pozdro!
Pablo.wpl Napisano 10 Kwiecień 2009 Autor Napisano 10 Kwiecień 2009 up:p zaraz wyjmuje z olejku i robię fotkę ale jest rewers bardzo zardzewiały.
Pablo.wpl Napisano 10 Kwiecień 2009 Autor Napisano 10 Kwiecień 2009 Więc jak z tym guzickem:P doszedłem do jakiś napisów nawet, może coś z niego będzie ale niech się moczy na razie dalej..
8total4 Napisano 20 Kwiecień 2009 Napisano 20 Kwiecień 2009 sprobuj go wygotowac w oleju, tak aby nalot schodzil.złocenie powinno wyjsc widoczniejsze, a zejdą przynajmniej tlenki.najpierw weź jakiś zapuszczony guzik z tego samego sortu (jeżeli nie masz to moge Ci wyslac) i przetestuj na nim tę metodę.wbrew pozorom - guzik z koroną jest rzadki, i zniszczenie go- mija się z celem.pozdro!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.