piotr777 Napisano 1 Kwiecień 2009 Autor Napisano 1 Kwiecień 2009 Proszę o wydatowanie,i pochodzenie jeśli to możliwe
8total4 Napisano 2 Kwiecień 2009 Napisano 2 Kwiecień 2009 XVIIIw, ale pewnie poczatek.Nie znam się na wizerunkach świętych, ale wydaje mi się że na Awersie - NMP z Dzieciatkiem, a na rewersie Św. Dominik.produkcja może być rzymska, niestety nie widac zbyt wielu szczegółów.pozdro!
Goldbaum Napisano 9 Kwiecień 2009 Napisano 9 Kwiecień 2009 Święty Alojzy Gonzaga sądząc po wydatnym nosie...
EMPAI Napisano 10 Kwiecień 2009 Napisano 10 Kwiecień 2009 he,heNochal wydatny ale nie sądze by to był Gonzaga.Przecież on zmarł w wieku 23 lat a ten wizerunek przedstawia łysiejącego pana w wieku przynajmniej średnim.Chyba że się zestarzał razem z medalikiem :) ( jak u Oscara Wilde )piotrze777A może da się odcyfrować chociaż parę widocznych literek ?
Goldbaum Napisano 10 Kwiecień 2009 Napisano 10 Kwiecień 2009 Ja tam widzę S ALOYS od Aloysius czyli Alojzy, a przed nochalem widać o od Gonzaga, ale może faktycznie się mylę...
EMPAI Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 Albo ja się mylę bo napisy i nochal chyba rzeczywiście wskazują na Gonzagę.Jest jeszcze paru św.Antonich ale jeśli medalik jest tak stary jak sądzi 8total4 to świety był wtedy tylko Gonzaga.Chyba , że któregoś przeoczyłem :)pozdro-EMPAI
8total4 Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 mam bardzo jasny monitor i widze praktycznie tylko kontury, dlatego pisałem że Św. Dominik.EMPAI: medalik jest zdecydowanie sprzed 1760r.pozdrawiam!
zjednooki Napisano 2 Maj 2017 Napisano 2 Maj 2017 Witam. Odświeże temat czy na podstawie lepszych zdjęć medalika jest ktoś w stanie go wydatowac. Pozdrawiam Zjednooki
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.