Skocz do zawartości

Czyszczenie i konserwacja gaźników

zabi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałbym oczyścić dokładnie gaźniki do motocykla M72 z różnych nalotów, śniedzi i innych syfów, które po latach eksploatacji się nagromadziły. Są jakieś dobre środki lub może domowe sposoby aby to ładnie oczyścić i co najważniejsze nie uszkodzić gaźników?? Co koledzy polecaja?? Na forum allegro, polecili mi środek Carb Cleaner", miał ktoś z tym do czynienia?? Dobry środek?? Nie uszkodzi starych gaźników??

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc
Zabi

Korpusy po rozebraniu wygotować w wodzie z proszkiem a lepiej z dodatkiem sody oczyszczonej. Ładnie się wtedy błyszczą. To bardzo proste gaźniki, po rozebrani można stosować dowolne środki do czyszcenia gaźników bo nie ma niebezpieczeństwa uszkodzenia uszczelnień gumowych (bo ich nie ma). Na koniec wszystko wymyć bęzyną i przedmuchać z kompresora.
Wojtek

PS.
Dwa tygodnie temu dokładnie to samo robiłem :)

A jak ten Carb Cleaner się sprawuje? Jest na allegro za 44 zeta, więc trochę dużo ale jeżeli jest dobry i sprawdzony środek to wtedy użyje tego. A soda nie zeżre tych gaźników? Chciałem jeszcze oczyścić gaźnik Amal do DKW NZ 350 i jakby go uszkodziło to szkoda troche wtedy. W jakiej proporcji w stosunku do ilości wody wsypać tej sody? Nawet się zrymowało;p

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie