Ozzmosis Napisano 22 Luty 2004 Autor Napisano 22 Luty 2004 Znalazłem kapsel porcelanowy od butelki po piwie z napisem Grenzmark Brauereien". Czy zna ktoś może historię tego browaru?
Gość Napisano 1 Marzec 2004 Napisano 1 Marzec 2004 Tak, przed wojną to on był z Łodzi ;-). Kiedyś wykopałem taki jeden (wojenny), a potem też przypadkiem - przedwojenny. Ciekawostka.Pozdrawiam
bjar_1 Napisano 1 Marzec 2004 Napisano 1 Marzec 2004 W czasie wojny Gustaw vel Gustav ograniczył produkcję piwa i skupił się głównie na napojach chłodzących typu oranżada i lemoniada :) Widocznie takie trunki sprzedawały się w wojnę lepiej niż piwo.pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 29 Luty 2004 Napisano 29 Luty 2004 Ozzmosis - jakbys wrzucił fotkę tej porcelanki byłoby łatwiej.Romel - Fr.Karpiński w Warszawie - produkowali oranżady ,wody mineralne i kwasy owocowe ,sądzę ,że twoja flaszka jest brązowa o pojemności 1 litra - takie są najpopularniejsze z tej wytwórni.pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 29 Luty 2004 Napisano 29 Luty 2004 Ozzmosis - wychodzi na to ,że jest to porcelanka z Grenzmark Brauereien" z Schaag - nie wiem ,gdzie to miasto dokładnie leży w Niemczech.bjar_1
bjar_1 Napisano 29 Luty 2004 Napisano 29 Luty 2004 A oto moje (własnoręcznie znalezione lub wykopane) porcelanki ,przeważnie dawne Prusy Wschodnie - okolice Olsztyna ,Królewiec ,Kętrzyn ,Morąg...pzdrbjar_1
Gość Napisano 1 Marzec 2004 Napisano 1 Marzec 2004 Ciekawe, czy masz taką: Gustav Keilich Litzmannstadt.Pozdrawiam
Ozzmosis Napisano 22 Luty 2004 Autor Napisano 22 Luty 2004 Znalazłem kapsel porcelanowy od butelki po piwie z napisem Grenzmark Brauereien". Czy zna ktoś może historię tego browaru?
Romel79 Napisano 22 Luty 2004 Napisano 22 Luty 2004 Ja mam butelke z kapslem FR.KARPIŃSKI W WARSZAWIE SP.AKC , może ktoś wie coś o moim ?
Pytanie
Ozzmosis
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.