wesolyjoe Napisano 20 Marzec 2009 Autor Share Napisano 20 Marzec 2009 Witam, naczytałem się o moczeniu w oliwce, o przecieraniu fantów oliwką w celu wyczyszczenia, nigdy tego nie robiłem i tu rodzi się pytanie - jakiej oliwy się używa ? Czy takiej kuchennej, czy może jakiejś mechanicznej? Zainteresowało mnie to i chciałbym wypróbować na guziczkach. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr777 Napisano 21 Marzec 2009 Share Napisano 21 Marzec 2009 oliwa z oliwek :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czapajew231 Napisano 19 Maj 2009 Share Napisano 19 Maj 2009 Oliwa z oliwek raczej nie .Jest to produkt mineralny tym samym bardziej ingerujący.Polecam oliwkę dla dzieci lub oliwę techniczną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 19 Maj 2009 Share Napisano 19 Maj 2009 No ja nie zauważyłem zeby oliwa z oliwek wpływała jakoś negatywnie na przedmiot. Dobra jest do usuwania tzw. patyny leśnej, zmiekcza ja i pozniej łatwo i dobrze schodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 19 Maj 2009 Share Napisano 19 Maj 2009 Ja rożnicy nie widzę, zależy co aktualnie mam w domu przerobiłem już olej silnikowy, do skrzyń biegów, oliwke z oliwek, oliwke techniczną, olej roślinny, oliwke dla dzieci i nie widzę różnicy, najcześciej coś niesmierdzącego biorę np. olej roślinny. Do monet, które sa oblebione stwardniałą ziemią stosuję naprzemienną kapiel w oleju kilka dni, potem kilka minut w acetonie( głownie do miedziaków)i tak do skutku ziemia się wykrusza, można w międzyczasie przetrzeć delikatna szczoteczką z miękkiego włosia, np szczoteczką do zębów dla dzieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 19 Maj 2009 Share Napisano 19 Maj 2009 Nawet olej do czyszczenia broni dosyć dobry był ładnie klamrę mi odczyścił z ziemi, wystarczył jeden dzień moczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 19 Maj 2009 Share Napisano 19 Maj 2009 Oliwa z oliwek zawiera sporo kwasów i dla tego tylko ona się nadaje do czyszczenia. Inne oleje zmiękczją część zbrudzeń ale to nie tosamo.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.