Skocz do zawartości

Ekshumacje pod Białymstokiem w 1996

Traper7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jesienią 1996 roku byłem obecny przy ekshumacji żołnierzy WiN w lesie niedaleko wsi Olmonty pod Białymstokiem. Był to prawdopodobnie cały sztab białostockiego WiN z ppłk. Aleksandrem Rybnikiem ps. Jerzy" ,co ustalono po szczątkach wojskowej bluzy typu kanadyjskiego.Zostali oni wywiezieni przez białostockie UB jesienią 1946 albo wiosną 1947 z więzienia. Zaczęto wtedy głośno mówić o poszukiwaniach innych grobów ofiar bezpieki i nawet wojsko pomagało w tych poszukiwaniach. Jestem zaciekawiony czy odkryto coś później i czy robi się cos w tej sprawie. Wyjechałem wkrótce po tym odkryciu z tego miasta na zawsze,ale dzisiaj przegladałem wycinki z gazet i temat w pamięci wrócił. Koledzy z Białegostoku czy coś się zmieniło w tej sprawie? Proszę o odpowiedź. Poszukiwaliśmy wtedy grobuo którym donosiła miejscowa ludność, liczył on około setki zwłok, nie udało nam się wtedy znaleźć, ale na pewno jest w tym lesie.
Napisano
Z tego co sobie przypominam około roku 2000 ,ale nie wiem czy to data precyzyjna doszło do odkrycia ofiar UB przy okazji ekshumacji w lesie Zwierzynieckim ,w okolicach parku,gdy poszukiwano grobów wojsk. niemieckich
pozdrawiam
yasiooxx@wp.pl
Napisano
Czy masz na mysli tereny w pobliżu Radia Olsztyn? A skąd wiadomo że to ofiary UB? W tym lesie był cmentarz żołnierzy niemieckich z II Wojny. Opowiadał mi kiedyś jeden budowlaniec że gdy robiono w latach 70-tych wykopy pod budynek rozgłośni natrafiono na zwłoki niemców. On sam był przy wyciąganiu trumny z jakimś pilotem, poznali bo miał kurtkę skórzana z oznaczeniami. Pochowano ich kawałek dalej,jakieś 100 m od rozgłośni. Może to te same? Czy znasz może więcej szczegółów?
Pozdrawiam.
Napisano
Czy masz na mysli tereny w pobliżu Radia Białystok ? A skąd wiadomo że to ofiary UB? W tym lesie był cmentarz żołnierzy niemieckich z II Wojny. Opowiadał mi kiedyś jeden budowlaniec że gdy robiono w latach 70-tych wykopy pod budynek rozgłośni natrafiono na zwłoki niemców. On sam był przy wyciąganiu trumny z jakimś pilotem, poznali bo miał kurtkę skórzana z oznaczeniami. Pochowano ich kawałek dalej,jakieś 100 m od rozgłośni. Może to te same? Czy znasz może więcej szczegółów?
Pozdrawiam.
Napisano
Jedną z ważnych tez jest to,że radio Białystok wybudowano akurat tam ,aby zamaskować zbrodnie Ub.Znam opowieści,Ze robotnicy czuli straszny odór???!!!
yasiooxx@wp.pl
Napisano
Może być tak że ubecy grzebali swoje ofiary właśnie na cmentarzu niemieckim. Faktem sprawdzonym jest że w czasie prac przy budynku rozgłośni wykopano kilka szkieletów w mundurach niemieckich. Dużo na ten temat wie dziennikarz prowadzący kiedyś w Kurierze Podlaskim Kramik Regionalny" Czy ukazuje sie jeszcze? Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie