Skocz do zawartości

Brama kolejowa w Toruniu

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem przekrój poziomy bramy kolejowej.Widoczna jest jej odnoga biegnąca w lewo, obecnie od strony tunelu zamurowana a wylot znajduje się dzisiaj pod rondem(zasypany).Na przekroju pomiędzy obydwoma wylotami tunelu widoczny jest ciemny kwadracik(na dolnym rysunku jest też widoczny) - to pionowy szyb którym w latach siedemdziesiątych opuszczaliśmy się do wnętrza.Dzisiaj przykryty jest dużym kopcem ziemnym. Była to wtedy jedyna droga dostania się do wnętrza.Po drugiej stronie Dworca Miasto znajduje się wjazd na most kolejowy przez Wisłę.Pod pierwszym filarem mostu i pod jezdnią od strony ulicy Traugutta znajdują się pomieszczenia których niestety nie udało mi się obejrzeć(klapy były zamknięte - klucze miał i nie chciał nas tam wpuścić ojciec mojego kolegi,będący w tamtych latach głównym zawiadowcą Dworca Toruń Miasto).Ciekaw jestem, czy brama kolejowa połączona była tunelem z fortem Św. Jakuba. To właśnie ojciec kolegi twierdził, że jest połączenie biegnące od bramy poprzez podwalnię Koszar Św.Jakuba do fortu.Czy ktoś mógłby to zweryfikować? Być może tunel łączył się z którymś z chodników minerskich wybiegających z przeciwskarpy fosy fortu (choć z planu fortu wynika, że nie są one zbyt długie).

Naturalnie, że mamy piękne forty ale o bramie kolejowej nie znalazłem zbyt wielu informacji(oprócz opowieści starszych mieszkańców Belwederu" czyli fortu Św.Jakuba, od których w latach siedemdziesiątych słyszałem, że jeszcze po wojnie przechodzili pod ziemią aż na Mokre - i choć to może fantazjowanie, ale słyszałem to niezależnie z kilku ust).A na zdjęciu widzimy przekrój pionowy bramy.

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie