mariusz1_1961 Napisano 18 Marzec 2009 Autor Share Napisano 18 Marzec 2009 Znalazłem przekrój poziomy bramy kolejowej.Widoczna jest jej odnoga biegnąca w lewo, obecnie od strony tunelu zamurowana a wylot znajduje się dzisiaj pod rondem(zasypany).Na przekroju pomiędzy obydwoma wylotami tunelu widoczny jest ciemny kwadracik(na dolnym rysunku jest też widoczny) - to pionowy szyb którym w latach siedemdziesiątych opuszczaliśmy się do wnętrza.Dzisiaj przykryty jest dużym kopcem ziemnym. Była to wtedy jedyna droga dostania się do wnętrza.Po drugiej stronie Dworca Miasto znajduje się wjazd na most kolejowy przez Wisłę.Pod pierwszym filarem mostu i pod jezdnią od strony ulicy Traugutta znajdują się pomieszczenia których niestety nie udało mi się obejrzeć(klapy były zamknięte - klucze miał i nie chciał nas tam wpuścić ojciec mojego kolegi,będący w tamtych latach głównym zawiadowcą Dworca Toruń Miasto).Ciekaw jestem, czy brama kolejowa połączona była tunelem z fortem Św. Jakuba. To właśnie ojciec kolegi twierdził, że jest połączenie biegnące od bramy poprzez podwalnię Koszar Św.Jakuba do fortu.Czy ktoś mógłby to zweryfikować? Być może tunel łączył się z którymś z chodników minerskich wybiegających z przeciwskarpy fosy fortu (choć z planu fortu wynika, że nie są one zbyt długie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radek98k Napisano 18 Marzec 2009 Share Napisano 18 Marzec 2009 A w toruniu są piękne forty. Nie słyszałem o podziemiach kolejowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz1_1961 Napisano 19 Marzec 2009 Autor Share Napisano 19 Marzec 2009 Naturalnie, że mamy piękne forty ale o bramie kolejowej nie znalazłem zbyt wielu informacji(oprócz opowieści starszych mieszkańców Belwederu" czyli fortu Św.Jakuba, od których w latach siedemdziesiątych słyszałem, że jeszcze po wojnie przechodzili pod ziemią aż na Mokre - i choć to może fantazjowanie, ale słyszałem to niezależnie z kilku ust).A na zdjęciu widzimy przekrój pionowy bramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elandil Napisano 4 Kwiecień 2009 Share Napisano 4 Kwiecień 2009 Sam kiedyś szukałem informacji i dosłownie cin nie znalazłem poza jednym zdjęciem z szybem ale to już po remoncie http://fotoforum.gazeta.pl/3,0,1503728,1,0,737.htmlInformuj co tam odkryłeś może być wiadomość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schmeia Napisano 16 Kwiecień 2009 Share Napisano 16 Kwiecień 2009 Moze podpytac nasze miejscowe autorytety w dziedzinie fortyfikacji??? Pana L.Z. albo Pana M.R.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lipek 11 Napisano 16 Kwiecień 2009 Share Napisano 16 Kwiecień 2009 Jak chcesz dowiedzieć się więcej to zapraszam na skansen fortyfikacji pancernej na u. Poznańskiej w niedziele od 10 do 14. Będziemy w schronie amunicyjnym baterii półpancernej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 21 Kwiecień 2009 Share Napisano 21 Kwiecień 2009 O tunelu kolejowym ukazał się następujący artykuł J. Pokrzywnickiego, Tunel kolejowy w Toruniu", Forteca", nr. 22/23 2006; strony 18 - 20. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.