bolas Napisano 17 Marzec 2009 Autor Napisano 17 Marzec 2009 Temat co prawda z 1940 roku, ale myśle że jak najbardziej pasuję do II RP - w końcu ten niszczyciel to była duma ówczesnej MW. Przeglądając sobie YouTube właśnie zdębiałem, bo wygląda na to że zachowała się brytyjska kronika filmopwa przedstawiająca ostatnie chwile okrętu.Ogólnie pokazuje wyrywki z walk w rejonie Narviku - brytyjskie okręty w fiordach, ostrzał niemieckich pozycji itp ... w pewnym momencie jednak pięknie widać Groma" w niesamowitym kamuflażu jakimś - wyraźnie widać inny kolor poszycia w rejonie dziobu ... widać jak okręt stoi w fiordzie lub płynie z minimalną prędkością. Chwilę później mowa o nalocie, po czym widać ... akcję ratunkową na chwilę po zatonięciu Groma". Widzimy szalupy i jeszcze pływających w wodzie marynarzy.MW interesowałem się od zawsze, ale w żadnej z książek nie widziałem takich kadrów - w starszych pozycjach czasami widać zdjęcia pokazujące rzekomo moment trafienia Groma, czy pojedyncze słabe zdjęcia z akcji ratunkowej, ale takie kadry to dla mnie sensacja. Warto to chyba nagłośnić, choć podejrzewam, że ja po prostu przespałem i przegapiłem moment odnalezienia" tej kroniki. Mimo to jednak warto wrzucić temat tutaj - przynajmniej będzie kotwica.Filmik na YouTube nazywa się 1940 Sinking of the Polish Destroyer 'Grom'", link:http://www.youtube.com/watch?v=oCyG7bHFDUY&feature=related
bolas Napisano 17 Marzec 2009 Autor Napisano 17 Marzec 2009 Parę screenów - stojący w fiordzie ORP Grom" (albo Błyskawica") - tak czy siak zupełnie nie znany kadr.
bolas Napisano 17 Marzec 2009 Autor Napisano 17 Marzec 2009 Nie ma najmniejszych wątpliwości że to nasz ;)Co to za dziwny kamuflaż" na dziobie ? Nic o tym nigdzie nie widziałem, w żadnej książce o MW ?
bolas Napisano 17 Marzec 2009 Autor Napisano 17 Marzec 2009 Chwilkę później ... mnie ten kadr zwala z nóg. Niesamowita sceneria, od dzieciaka starałem sobie wyobrazić jak to wtedy wyglądało ...
bolas Napisano 17 Marzec 2009 Autor Napisano 17 Marzec 2009 Chwilkę później w kronice widać już tylko akcję ratowniczą. Musiało to być kręcone dosłownie na chwilę po zatonięciu, bo widać jeszcze pływaków w wodzie, poza szalupami ...
bolas Napisano 17 Marzec 2009 Autor Napisano 17 Marzec 2009 Brytyjski niszczyciel podejmuje rozbitków ...
bolas Napisano 17 Marzec 2009 Autor Napisano 17 Marzec 2009 rozbitkowie z Groma" na pokładzie brytyjskiego okrętu - nie mam pojęcia którego ...
bolas Napisano 17 Marzec 2009 Autor Napisano 17 Marzec 2009 chwilę po wejściu na pokład brytyjskiej jednostki ... niektórzy jeszcze cali w oleju ...
bolas Napisano 17 Marzec 2009 Autor Napisano 17 Marzec 2009 Późniejsze foto, chyba w momencie wpływania do angielskiego portu ...
bolas Napisano 17 Marzec 2009 Autor Napisano 17 Marzec 2009 i jeszcze kilka kadrów z tej kroniki - zespół alianckich okrętów w fiordach ...
bolas Napisano 17 Marzec 2009 Autor Napisano 17 Marzec 2009 HMS Resolution" ? Na pierwszym planie brytyjski niszczyciel ...
bolas Napisano 17 Marzec 2009 Autor Napisano 17 Marzec 2009 ... lektor mówi o pojawieniu się samolotów.Prowadzenie ognia chyba zlepione z innych scenek, nie kojarzę, żeby do tych wysoko lecących samolotów strzelano ...
bolas Napisano 17 Marzec 2009 Autor Napisano 17 Marzec 2009 No i ostatnie chyba ujęcia Groma" w fiordzie Rombakken ...Szkoda że materiał jest tak kiepskiej jakości, bo można by było sobie to niesamowite ujęcie zachować ...
bolas Napisano 17 Marzec 2009 Autor Napisano 17 Marzec 2009 Słabo widoczne, ale jednak chyba nie ma wątpliwości H 71" na burcie ... dla mnie sensacyjne ;)
bolas Napisano 17 Marzec 2009 Autor Napisano 17 Marzec 2009 Czyżby druga dziobowa wieża działowa prowadziła ostrzał ? Wygląda jakby była odwrócona i strzelała gdzieś do tyłu ... przednią nie bardzo widać ... H71 za to bardzo ładnie ;)Czy znane są jeszcze jakieś inne materiały z tego wydarzenia ?
bolas Napisano 17 Marzec 2009 Autor Napisano 17 Marzec 2009 Dodam jeszcze link do starego tematu ze zdjęciami wraku ...http://www.odkrywca.pl/orp-grom-wrak,534195.html
crolick Napisano 18 Marzec 2009 Napisano 18 Marzec 2009 Zdjęcia GROMA z brytyjskiej kroniki filmowej de facto pochodzą z polskiej kroniki, którą w znacznie lepszej rozdzielczości można było zobaczyć tu - http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=87&t=121961Kwestia 'dziwnego kamuflażu' jest doskonale znana i dobrze opisana, np. w tej pozycji - http://aj-press.home.pl/eow25.php
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.