Skocz do zawartości

Jak to w końcu jest z łuskami

GeneralRemek

Rekomendowane odpowiedzi

Bo już sam nie wiem. Czy opłaca się je szlifować na błysk czy lepiej zostawić czarne? Czy wyszlifowanie zmniejsza wartość potencjalnej łuski? I jeszcze jedno pytanie. Gdzie można dostać wiele łusek po niskiej cenie (oprócz Allegro, Ebay etc.), bo akurat poszukuję.
PS. Nie wie ktoś może, co to za łuska z biciami MESKO 38 SPECIAL ?

Zdrów!

witam. Ja tam swoje wykopane łuski tylko czyszczę WD-40, po tym również nabierają ładnego błysku ,ale są dalej w podobnym kolorze jak wykopane, a jak chcesz tanio łuski to możesz poszukać na skupie metali kolorowych , albo daj ogłoszenie na odkrywcy że chcesz kupić , gwarantuje Ci że ktoś się zgłosi :) pozdrawiam

• 2 weeks later...
Czyszczenie Octem (kwasy rozpuszczają oksydę)
Metoda ta polega na zalaniu całego przedmiotu rostworem octu spożywczego i trzymaniu go tak przez jakiś czas (kilkanaście godzin do kilku dni) następnie oczyszczeniu go przy pomocy szczotki z sztywnym włosiem... polecam szorstką gąbke albo ścierkę do naczyń. Po wyjęciu przedmiot opłukujemy wodą, szczotkujemy i konserwujemy.

Czyszczenie trzeba przeprowadzić dość szybko bo po jakimś czasie na metalu pojawia się szarawy osad który po dłuższym czasie może być trudny do usunięcia.

Dla lepszego działania można dodać do octu soli kuchennej NaCl.
Po dodaniu soli kuchennej mamy do czynienia z kwasem solnym o niewielkim stężeniu.

Kwas octowy 10% 80cm3 + 80gr NaCl na 1l wody.

Może zostać rozpuszczona oryginalna oksyda...
Oryginalnej farby ta metoda nie usuwa.

Już kiedyś ta metoda była polecam bo papier ścierny albo za bardzo niszczy albo jest zbyt czasochłonny

Stal faktycznie trawi miałem na myśli żeby czyścić nią tylko mosiądz i miedź, czerwone się robią jak się za długo trzyma do łuysek starczy pare minut z tym trawieniem cynku to nie wiem ale jak sie dlugo nie trzyma to chyba az tak zle nie działa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie