Skocz do zawartości
  • 0

Kieliszek do wódki XIX wiek? ID

Wyro

Pytanie

Napisano

Dzisiaj było sreberko 10 groszy, kopiejki, guzik pułkowy grenadierski, ale po przybyciu do folwarku z początku XIX wieku poza szkaplerzykiem wygrzebałem to...

Spód jest jak od łuski (jak spłonka coś... wklęsła kropka) , ale jak to nie kielon tylko nabój to już nic nie identyfikuję, bo to przekracza moją percepcję!:)

Całość jak stary kieliszek do trunków. Zlany spód na 2 centymetry. Mały rant z boku (zdobienie).

Co to? Bo jak znam życie szeryfowie zaraz mnie oświecą, że staropolską doniczkę znalazłem:), ale póki nie wiem pytam co to za kieliszek:)

Przepraszam jeszcze raz za skypowe zdjęcia. Aparatu nie odpaliłem.

Z góry dzięki za ID

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzisiaj było sreberko 10 groszy, kopiejki, guzik pułkowy grenadierski, ale po przybyciu do folwarku z początku XIX wieku poza szkaplerzykiem wygrzebałem to...

Spód jest jak od łuski (jak spłonka coś... wklęsła kropka) , ale jak to nie kielon tylko nabój to już nic nie identyfikuję, bo to przekracza moją percepcję!:)

Całość jak stary kieliszek do trunków. Zlany spód na 2 centymetry. Mały rant z boku (zdobienie).

Co to? Bo jak znam życie szeryfowie zaraz mnie oświecą, że staropolską doniczkę znalazłem:), ale póki nie wiem pytam co to za kieliszek:)

Przepraszam jeszcze raz za skypowe zdjęcia. Aparatu nie odpaliłem.

Z góry dzięki za ID

Napisano
!! O rany, przepraszam za niewiedzę, ale faktycznie to łuska i kieliszek... Mozna więcej szczegółów z czego i jak to robiono?
Napisano
poprostu obcinano łuskę w tym przypadku od działka przeciwlotniczego 20 mm rozklepywano przy krawędzi wylotu wygładzano i już
pozdro >
Napisano
Ech, to piekne:) mam pocisk służacy do picia wódki przez żołnierzy? Teraz pytanie kolejne, Koledzy, ten pocisk to jacy żołnierze, Polacy? czy to po samym pocisku i spłonce nie da sie powiedzieć? Z góry przepraszam za ignorancję.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie