Raned Napisano 11 Marzec 2009 Napisano 11 Marzec 2009 Trzeci przedmiot to bączek z czapki żołnierza australijskiej piechoty(?) z okr. ok II wojny, nie jestem pewien czy po wojnie nie były takie same. Co do nr. 1 i 2 to czy nie są przypadkiem brytyjskie?
mietek Napisano 11 Marzec 2009 Napisano 11 Marzec 2009 1) RASC - Brytyjskie, wojenne, inicjaly George VI - 3) Typowa odznaka wojsk australijskich, tez ww22) nie moge odczytac
Lord_Macragge Napisano 11 Marzec 2009 Napisano 11 Marzec 2009 Numer 1 to też bączek na czapkę, tyle że brytyjski.
Klaus BOLS Napisano 11 Marzec 2009 Autor Napisano 11 Marzec 2009 mam tez do tego napis RASC i australia tez wykonanay z metalu i do przypinania.
Klaus BOLS Napisano 11 Marzec 2009 Autor Napisano 11 Marzec 2009 na drugim z karabinem pisze REGIMENT PPRESIDENT STEYN BLOEMFONTEIN FLOREAT
Klaus BOLS Napisano 11 Marzec 2009 Autor Napisano 11 Marzec 2009 a i w zestawie dostałem guziki dośc wielkie o srednicy 2,5 cm z koniem i lwem opierającym się na herbie podzielonym na 4 pola, z tyłu guzików pisze birmingham -Morton & Crowder Lid
mietek Napisano 11 Marzec 2009 Napisano 11 Marzec 2009 Zaden baczek, w odroznieniu od innych krajow noszono odznaki regimentowe lub korpusu (specjalistycznie), ewentualnie tzw GS- General Service, nie bylo jednej wspolnej (jak baczki dla calej armii)RASC jest wlasnie odznaka regimentowa. RASC zajmowal sie transportem, naprawami sprzetu, zaopatrzeniemLuczek mosiezny RASC, noszony byl na naramienniku.Zas odznaka, w zaleznosci od wielkosci, jest z czapki lub kolnierza.Odznaka z Vickersem to RPAGuziki to tzw GS - General Service, armijne, jesli korona jak na odnace to 2 wojenne. 2.5cm to od kurtki wyjsciowej/wczesnego typu, lub plaszcza. W czasie 2 wojny zastapione guzikami z tworzywa.
Pytanie
Klaus BOLS
panowie cuż to może być?
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.