Skocz do zawartości

Ustawy Whites MXT

panzerkris

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Prosiłbym o Wasze ustawienia tego sprzętu. Co dopiero go kupiłem i wydaje mi sie ze opcja:
Relict
spust do przodu
disc zero
do lasu bedzie całkiem niezła.
Moze macie jakieś swoje ulubione ustawienia czy to na las czy na poletko??
Napisano
Witam.

Zerknij na te ustawienia: http://www.thesaurus.com.pl/forum/viewtopic.php?t=166&highlight=mxt Dla mnie optymalne, choć czasem warto nieco podkręcić:)

Pozdrawiam

VW
Napisano
Dzieki temu artykółowi nabrałem przekonania do MXT juz wczesniej. Van a powiedz mi ustawienie poletkowe. Takie na zaśmiecony teren. Tak żeby sam kolorek brał??
Napisano
Gain 9ka-10ka, dyskryma na strzałeczce powyżej nail i bezpośrednio nad podejrzanym jedziesz z gainem ile się da żeby uzyskać poprawne ID. Oczywiście tylko Relic:)

Pozdrawiam

VW
Napisano
Pytasz i masz;)tylko uprzedzam moje ustawiania są nieco hardkorowe :)))

Monetki
tryb relic,spust do przodu,dyskryminacja zero lub tuż przed dwójką,threshold na krawędzi słyszalności,trac:ground lub lock w zależności od stopnia zmineralizowania i zaśmiecenia,gain ile się da :).
Wbrew stwierdzeniu jakie jest zawarte w instrukcji przy użyciu dyskryminacji sygnał na metale nie kolorowe które leżą po wyżej ustawienia dyskryminacji w danym momencie jest sygnalizowany osobnym dźwiękiem!

Militaria (las)
Tryb prospecting,spust środek (w tym położeniu przedmioty rozpoznane w 80% i wyżej jako żelazo dają odmienny sygnał), SAT do momętu jednorodności sygnału progowego,gain ile wlezie ;b.W prospecting korzystając równocześnie z numerów VDI i procętowego wskazania zawartości żelaza można niezwykle skutecznie wyławiać militarne kolorki wśród żelaznych śmieci :).Najgłębsze sygnały charakteryzują się brakiem pojawienia się wskazań w VDI i %,słychać tylko dość wyraźnie natężenie sygnału progowego (w celu uniknięcia wykopywania żelaznych drobinek warto kopać tylko zmiany progowe na obszarze szerszym niż 10-15cm).
Podczs pojawienia się zmian sygnału progowego (głęboki sygnał) bardzo ważne jest żeby zbyt długo nie machać cewką nad takim sygnałem tzn.nie dopuścić do dostrojenia się do przedmiotu leżącego na krawędzi zasięgu.W tym celu należy wcisnąć i przytrzymać spust który wyłączy tymczasowo automatyczne śledzenie gruntu.

Życzę szczęścia i pozdrawiam :)
Napisano
kolego pancerkris chcialbym Cie zapytac jak wraznie po przesiadce z ace250 na mxt?? sam stoje przed podobnym wyborem a Ty jako ze juz po zakupie, a jeszcze nie popadles w zachwyt nim wydajesz mi sie byc tu niezlym arbitrem, czy wedlug Ciebie przesiadka taka jest niezlym skokiem i warta tych pieniedzy:)??
Napisano
Mendi chciałem odmiany. Oczywiscie na lepsze stad mój wybór MXT. Van Worden zapewniał ze sprzet bedzie spełniał moje oczekiwania (wiec jak co bede miał żal do niego:):):)). Jak narazie studiuje obsługe i mimo tego ze ACE był bardzo prostym sprzetem to wydaje mi sie ze z MXT wiekszych problemów nie bede miał. Co do pieniedzy tez miałem tą obawe, ale kto nie ryzykuje ten sie nie bawi:)
Generalnie szukałem sprzetu 70% kolorek, 30% las. Czas pokaze czy faktycznie spełni moje oczekiwania.

Ps: masz link do artykułu który szerzej otworzy Ci oczy:
http://www.thesaurus.com.pl/forum/viewtopic.php?t=416
Napisano
oj pancerkris, ile ja sie juz postow naczytalem i na ile testow napatrzylem... mam rozumiec ze mxt mimo ze jeszce nie byles z nim w terenie sprawia dobre wrazenie? probowales sprawdzac jak lapie np jakies monetki??- takie wiem ze nie obiektywne air testy ale dajace juz cos tam do myslenia.

pozdr.
Napisano
mendi testy z powietrza to jak czytanie z fusów. Byłem w sobote i nie było tak zle;)
Mam jedno pytanie do uzytkowników. Chodziłem na Relect. Gain miałem miedzy 1, a 2. Było by wszysto ok, ale sygnał progowy nie był jednolity. Po zmnieszeniu gain-a na 7-8 powiedzmy ze było wszystko oki, tyle że tak jak by zasieg spadał. Tzn przedmiot był rozpoznawany ale cienkim" sygnałem. Jak gaina zwiekszyłem to było oki tyle że tresh nie był stabilny. Co na to poradzicie??
Napisano
Kwestią istotną jest czy spust był w położeniu środkowym (mixerek) czy do przodu (identyfikacja dwu tonowa).Szukając na mixerku nastawy gain da się ustawić niemal a czasami do końca na +3,przy identyfikacji dwu tonowej granica zwykle jest między +1 a +2.Spokojnie sygnał progowy w trybie relic nie musi być jednolity może być trzeszczący do aż do momentu w którym jesteś w stanie odróżnić niestabilności od sygnałów wartych kopania :)
Możesz także przejść do tzw.cichego szukania"ustaw threshold na granicy słyszalności dostrój do gruntu i zacznij cofać potencjometr sygnału progowego w lewo zwiększając(nie jednocześnie)nastawy gain.Pamiętaj żeby cofając threshold nie przekroczyć 1/3 wartości potencjometru może to się odbić niekorzystnie na zasięgu.
Powodem niestabilności jakich doświadczyłeś może też być spora ilość niemalże w 100% rozłożonego żelastwa,trac ustawiony w takich sytuacjach w pozycji ground powoduje że MXT będzie chciał się dostrajać do przedmiotów na krawędzi rozkładu (potraktuje je jako zmianę w mineralizacji gruntu).W takiej sytuacji dostrój MXT w miejscu wolnym od przedmiotów metalowych i przełącz się na lock:).W pozycji lock MXT nie stroi się ciagle do gruntu ale co ważne nieustannie sledzi zmiany w gruncie,wystarczy na chwilę przęłączyć się z powrotem na groud i wszystko masz zaktualizowane :))

PS.MXT nie ma sztucznie (fabrycznie) obciętej czułości (w celu uzyskania stabilności w każdych warunkach) dzięki czemu to ty decydujesz na jakim poziomie wzmocnienia chcesz pracować.I właśnie za to go tak lubię :)))
Pozdro.
Napisano
Sygnałem wiodącym się nie sugeruj bo nie szukasz w all metal czy prospectingu. Wycisz go tak żeby był na krawędzi słyszalności i upewnij się, że jesteś dobrze dostrojony do gruntu. MXT ma jeden z najlepszych systemów autostrojenia ale warto procedurę powtrzać co jakiś czas. Gain dawaj na max powyżej 10 ile się tylko da i jeśli będziesz miał dużo trzasków i fałszywych sygnałów zjeżdżaj powoli w dół aż się nieco uspokoi.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Serdecznie dziekuje za wskazówki. Jeszcze jedno Van piszesz zebym upewnił sie czy jestem dobrze dostrojony do gruntu. To pytanie to banał ale prosze powiedz skad mam wiedziec czy jestem dobrze dostrojony.
Tak jak wspominałem wczesniej przesiadłem sie z ACE 250.
Napisano
Dostrajasz się ponownie gdy masz sporo fałszywych sygnałów (a np. zmniejszanie czułości nie pomogło) albo namierzasz konkretny cel, który raz się pojawia a raz znika i jest niewyraźny. Dodatkowo warto całą procedurę strojenia, która jest przecież w MXT banalnie prosta, powtarzać co jakiś czas. MXT informuje Cię bardzo wyraźnie czy dostroiłeś się poprawnie czy może coś w tym przeszkodziło, np. stroiłeś się nad jakimś metalem.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Ok. Dzieki. Zobacze w weekend w terenie. Kolega chodził z Rutusem i w/g niego teren był wysoko zmineralizowany.
Jezeli tak to napewno to było przyczyna. Van powinienem pisac na priva zeby koledzy sie nie smiali. Powiedz dokładnie jak Ty stroisz. Z tego co sie doczytałem w instrukcji to track na Ground i rusza sie cewka góra dół. Czy tak??
Napisano
Podręcznikowo - przełącznik na GROUND", cyngielek na środek, pokrętło na Relic (jeśli to jest tryb w którym będziesz pracował), podwójne pokrętło do strzałki", Gain do strzałki i threshold (sygnał wiodący) aż go usłuszysz, ale nie głośniej. Kładziesz cewkę na glebie i kilka razy unosisz aż po chwili będziesz miał sygnał dostrojenia. Po dostrojeniu ustawiasz wszsystko jak chcesz.

Pozdrawiam

VW
  • 11 months later...
Napisano
Van tez stalem sie szczesliwym posiadaczem MXT bylem z nim na plazyku za blokiem zeby wyprobowac i szczerze mowiac nie moglem go dostroic do gleby- pokzaywal mi ciagle ze cos jest pod cewka, nawet jak zmniejszalem czulosc( niechodzilem dale bo strasznie mokro i snieg, a nie mialem odpowiedich butow) jak brzmi ten sygnal ze prawidlowo dostroil sie do gruntu?? to jest sygnal dzwiekowy czy cos sie wyswietla??
Napisano
pewnie ten placyk za blokiem strasznie zasmiecony i się nie da prawidłowo dosroic,tak samo jak np na podwórku gdzie przedmiot na przedmiocie,spróbuj w spokojniejszym" terenie.
Napisano
W MXT na wyświetlaczu nie zobaczysz kontrolki" dostrojenia. Ja pompuje 3-4 razy i jeżeli na ekranie nie pojawiają sie rzadne kwadraciki( co znaczy ze nie stroisz nad jakims metalem) to jest OK;)Teren musi byc czysty, bo sprzet bedzie próbował ustawic sie na smiecia.
Zazwyczaj gdy jest źle dostrojony potrafi pokazywać fałszywe sygnały. Zresztą zobaczysz w praktyce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie