borsuk leśno-polny Napisano 9 Marzec 2009 Autor Napisano 9 Marzec 2009 Witam, noszę się z zamiarem kupna większej cewki do mojej X-Terry 70 w celu zwiększenia jej zasięgu podczas przeszukiwania ziemianek i okopów. Dwa pytania:1. Czy zastosowanie cewki większej niż standardowa koncentryczna zwiększy osiągi tego wykrywacza?2. Którą cewkę wybrać: a) cewka typu DD 10,5'' (26cm) 7,5 kHz b) cewka typu DD 10,5'' (26cm) 18,75 khZNie chodzi mi o duże zasięgi na żelazo, a raczej wybieranie kolorowej militarki z nieco większych głębokości. Czyli ma być nieco głebiej, ale z czułością na drobiazgi. Jaką więc cewkę wybrać?Z góry dziękuję za sugestie.Borsuk
VanWorden Napisano 9 Marzec 2009 Napisano 9 Marzec 2009 A czy masz już do niej cewkę wysokoczęstotliwościową H"? Jęsli tak to weź M", jeśli nie to zdecydowanie H". Zasięg faktycznie się zwiekszy.PozdrawiamVW
borsuk leśno-polny Napisano 9 Marzec 2009 Autor Napisano 9 Marzec 2009 Mam tylko standardową cewkę koncentryczną 7,5 kHz 9'' (22 cm). Kupiłem w czasie, gdy do X-Terry nie dawali żadnych gratisów, ale za to sam wykrywacz z jedną cewką kosztował 800 zł mniej od obecnej ceny zestawu X70 + 2 cewki. Van Vorden - jaką więc wysokoczęstotliwościową dużą cewkę doradzałbyś jako dodatkową - koncentryczną czy typu DD? Jeszcze raz powtórzę - chodzi o zwiększenie zasięgu w terenie z okopami, ziemiankami itp., ale nie na duże żelazo, a reczej nadal na kolorową drobnicę.
VanWorden Napisano 9 Marzec 2009 Napisano 9 Marzec 2009 Doradzam DD H". Jest bardziej stabilna, choć trzeba się przyzwyczaić do innego namierzania niż w Twojej standardowej. Z dugiej strony DD będzie jej świetnym uzupełnieniem.PozdrawiamVW
borsuk leśno-polny Napisano 9 Marzec 2009 Autor Napisano 9 Marzec 2009 Poprzednio przez 3 lata używałem Soverigna GT z cewką DD Tornado, więc znam jej specyfikę. Zdecyduję się więc na DD do X-Terki, bardzo dziękuję za konsultację. Jeszcze tylko jedno pytanie - czy wskazania cyfrowe będą się róznić od tych na cewce standardowej koncentrycznej?
VanWorden Napisano 9 Marzec 2009 Napisano 9 Marzec 2009 Tak, będą się różnić, zwykle nieznacznie ale jednak różnice są.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.