Skocz do zawartości

Większa cewka do X-Terra 70 - pytanie do fachowców

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, noszę się z zamiarem kupna większej cewki do mojej X-Terry 70 w celu zwiększenia jej zasięgu podczas przeszukiwania ziemianek i okopów.
Dwa pytania:

1. Czy zastosowanie cewki większej niż standardowa koncentryczna zwiększy osiągi tego wykrywacza?
2. Którą cewkę wybrać:
a) cewka typu DD 10,5'' (26cm) 7,5 kHz
b) cewka typu DD 10,5'' (26cm) 18,75 khZ

Nie chodzi mi o duże zasięgi na żelazo, a raczej wybieranie kolorowej militarki z nieco większych głębokości. Czyli ma być nieco głebiej, ale z czułością na drobiazgi.
Jaką więc cewkę wybrać?

Z góry dziękuję za sugestie.
Borsuk
Napisano
A czy masz już do niej cewkę wysokoczęstotliwościową H"? Jęsli tak to weź M", jeśli nie to zdecydowanie H". Zasięg faktycznie się zwiekszy.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Mam tylko standardową cewkę koncentryczną 7,5 kHz 9'' (22 cm). Kupiłem w czasie, gdy do X-Terry nie dawali żadnych gratisów, ale za to sam wykrywacz z jedną cewką kosztował 800 zł mniej od obecnej ceny zestawu X70 + 2 cewki.
Van Vorden - jaką więc wysokoczęstotliwościową dużą cewkę doradzałbyś jako dodatkową - koncentryczną czy typu DD?
Jeszcze raz powtórzę - chodzi o zwiększenie zasięgu w terenie z okopami, ziemiankami itp., ale nie na duże żelazo, a reczej nadal na kolorową drobnicę.
Napisano
Doradzam DD H". Jest bardziej stabilna, choć trzeba się przyzwyczaić do innego namierzania niż w Twojej standardowej. Z dugiej strony DD będzie jej świetnym uzupełnieniem.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Poprzednio przez 3 lata używałem Soverigna GT z cewką DD Tornado, więc znam jej specyfikę. Zdecyduję się więc na DD do X-Terki, bardzo dziękuję za konsultację. Jeszcze tylko jedno pytanie - czy wskazania cyfrowe będą się róznić od tych na cewce standardowej koncentrycznej?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie