Skocz do zawartości
  • 0

luska 75 mm sztuka okopowa-filtr,lampka?

Vorax

Pytanie

Napisano
Trafilem pare dni temu takie oto dziwadelko.Najprawdopodobniej sztuka okopowa.Luska z jednej strony podziurawiona,gora sklepana a w srodek wlozona szmata(kawalek opatrunku?).Poki co otrzymalem sugestie iz jest to filtr do filtrowania wody?Prosze o wszelkie sugestie oraz o id modelu luski.Wysokosc luski 15 zm.Pozdrawiam Vorax

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

dziury praktycznie tylko z jednej strony,jedna duza dziura zaraz przy sklepieniu szyjki.Dolem od strony splonki woda nie przecieka.

Napisano
Witam nie jest to żaden filtr na 100% trafiłeś na lampkę okopową, produkcji chłopaków co tam siedzieli :)

Często można takie znaleźć w nieprzeszperanych ! okopach gdzie jakiś oddział stał przez parę dni :)

Puste łuski zalewne były płynem łatwopalnym, najczęściej naftą i wtykano knot czyli grubą szmatę / zaginano łuskę na ciasno i lampka gotowa :)

Trzeba sobie radzić :)
Napisano
Ale zauwaz ze dziurki sa tylko z jednej strony a szmata nie nosi sladow palenia...co do okopow masz na 100% racje-nieprzeszperane :)
Napisano
czasem można się pomylić :)

Mnie też to kręci robienie schematu obszaru na podstawie znalezisk i opisów świadków :)

Czyli coś co dawno zostało zapomniane wychodzi z dziury czasu :)
Napisano
Dziekuje za odpowiedz,wybacz laickie pytanie,ale jak to dzialalo?po co tyle dziurek?.Zauwazylem tez slady punktowania splonki..czemu to mialo sluzyc?Pozdrawiam Vorax
Napisano
Dziurki mogą być śladami po walce ( odłamki albo przypadkowe kule ) kopiąc w tym okopie sam się domyśliłeś co tam się działo więc historie sam dopisz sobie :)

Pytasz się jak działało jak lampa naftowa / poszukaj fotki jakiejś na Google to sam się domyślisz jak :)
Napisano
Hmm to raczej nie beda slady po kulach,w srodku nie znalazlem odlamkow a otwory nie sa na wylot....,poza tym czesc odlamkow musialabybyc mikroskopijna sadzac po wielkosci otworow a w takim razie jak mogly przebic tak gruba scianke..
Napisano
chociaz faktycznie moga to byc slady po odlamkach gdyz czesc mniejszych otworow nie jest na wylot czyli nie bylo to celowo punktowane..wyglada na to ze moze pierdyknal w nia jakis granat wiec taka posiekana nie nadawala sie do uzytku i chlopaki ja zostawili...
Napisano
Wybaczcie ze sie tak podniecam zwykla lampka ale to moja pierwsza trafiona sztuka okopowa:) Pozdrawiam serdecznie Vorax
Napisano
trudno powiedziec jakie miala przeznaczenie.nie znam sie za bardzo na artylerii ale sądze że jest to luska od schneidera.mam taką samą wlasnie z biciami schneider z 1915 roku.o ile mi wiadomo to w tego typu lampkach" do benzyny lub nafty dodawano soli.taką wersję kiedyś slyszalem.fajna rzecz jak na pierwsze trafienie
Napisano
otwory jakby po pociskach. może służyła żołnierzom na tyłach jako cel do zabawy.można się tylko domyślać.życzę owocnych poszukiwań
Napisano
Wiesz to by byla posiekana ze wszystkich stron i tylko przez kule jakby sluzyla do zabawy...a tutaj slady sa roznej wielkosci...Dziekuje i Pozdrawiam Vorax!
Napisano
Znów 3 grosze wtrącę z tą solą racja tez o tym słyszałem a co do dziurek kto wie ?

Grzebiąc w ziemi sam wiesz co to za teren i czy latały tam odłamki ba czy wogule strzelano tam więc pomyśl a odpowiedz sama się anus :)

Piszesz że to pierwsz fant no to pogratuluje powiem ci () rady standardowa zostaw teren taki jaki był przed tobą (zakopuj dołki i nie śmieć), coś co wykopiesz a nie podoba ci się pozostawiaj pod drzewem (ktoś inny się nie na ryje )
i
najważniejsze !
Kop z głową interpretuj to co znajdziesz do historii terenu :)

Powodzenia
Napisano
Topik:mala niescislosc sie pojawila,kopie juz jakis czas natomiast to moj pierwszy fant z serii sztuki okopowej:)Na tym terenie byly walki,stala tam bateria ciezkiego sprzetu kal 153 mm,ruscy tam siedzieli jakis czas,przed nimi niemcy.Teren ciekawy a dziewiczy bo nie opisany w ksiazkach.Pozdrawiam Vorax

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie