Skocz do zawartości
  • 0

co to za tasak?

okop

Pytanie

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ale moj ojciec rocznik 1950 a kupił go w wojsku od żulka ktory to znalazł w jeziorze na mazurach
Napisano
Panowie, zapamiętajcie, że takie tasaki nie służą do obcinania liści od buraków!!! Każdy, kto zetknął się z pracami polowymi wie, że liście obcina się przyrządem obsadzonym na długiej tyczce, przypominającym haczkę do pielenia, ale ostrze mającym obsadzone równolegle do podłoża, jeśli tak mogę powiedzieć. Spróbuj jeden z drugim obcinać liście takim tasakiem, a ręczę, że kręgosłup nie wytrzyma wam nawet do fajrantu. Natomiast takie tasaki jak na zdjęciu, to sprzęt leśny, służący do tak zwanego wyznaczania", czyli robienia nacięć na drzewach przeznaczonych do wyrębu. Z kolei do wycinania krzaków służyły tasaki o wiele dłuższe, przypominające maczetę, ale złożone z dwóch kawałków żelaza i nieposiadające kabłąka, może kiedyś zamieszczę fotę.
Napisano
Oczywiście. A jeśli chodzi o użycie bagnetów na gumnie, to była to rzeczywiście dość częsta praktyka, moi sąsiedzi (zza Buga przybywszy) używali perkuna do siekania runkli.
Napisano
Tasak ogólnowioskowego zastosowanie używany do czego kto chciał, jedno jest pewne nie jest to sprzęt wojskowy czy też biała broń (kolekcjonerskim rozumieniu) i raczej o znikomej wartości.
Napisano
Andy wyobrażasz sobie takim tasakiem obcinanie liści tytoniowych bo ja nie bardzo to tasak który miał zastosowanie w lesie tzn znakowanie drzew i obcinanie gałęzi
Napisano
Nie ogólnowioskowego zastosowania", tylko przepisowy tasak leśny do wyznaczania. Mój brat jest leśniczym i pracował takimi tasakami, było ich kilka wzorów regulaminowych, niektóre starsze, z lat 50, inne nowsze, ten jest właśnie nowszy, spytam brata o dokładne lata produkcji. Kopijnik- być może w Twojej wiosce ogławia się buraki nie tylko szaszką, ale i kataną albo chińską szablą dao, ale ten tasak służy do czegoś innego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie